04/10/2022 04/10/2022 Απολογισμό έργου και στίγμα για την πορεία, τα επόμενα βήματα και τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του κατά την έναρξη της Ιεραρχίας. Σε ένα κείμενο 40 σελίδων ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου για τα 55 χρόνια από...
04 Οκτωβρίου, 2022 - 19:22
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2022 - 19:52

Ιεραρχία 2022: Αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και συνεργασία με την Πολιτεία προς όφελος του λαού

Διαδώστε:
Ιεραρχία 2022: Αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και συνεργασία με την Πολιτεία προς όφελος του λαού

Απολογισμό έργου και στίγμα για την πορεία, τα επόμενα βήματα και τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του κατά την έναρξη της Ιεραρχίας.

Σε ένα κείμενο 40 σελίδων ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου για τα 55 χρόνια από τότε που ο γέροντάς του Νικόδημος ο Γραικός του άνοιξε το δρόμο της Ιεροσύνης αλλά και για τα 15 χρόνια από την εκλογή του στο πηδάλιο της Εκκλησίας.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Μίλησε όμως και για τη σχέση του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, την εποχή που ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για τα πνευματικά οφέλη και τις εμπειρίες που έλαβε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο  λέγοντας ότι τα προβλήματα ήταν τεράστια και οι δυσκολίες πολλές. Όμως αναφέρθηκε και στον Προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο επικαλούμενος μια φράση του για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  στην ομιλία του ουσιαστικά περιέγραψε την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Πολιτεία που γίνονται και αποκάλυψε ότι έχει προηγηθεί κύκλος επαφών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επανεκκίνηση των σχέσεων και η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας ξεκινά με τη συνεργασία στο εκκλησιαστικό κτήμα στο Σχιστό Σκαραμαγκά. Όμως για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται οικονομική στήριξη.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Αυτό το έργο η ίδια η Πολιτεία το ανακήρυξε σε στρατηγικής σημασίας και αυτό είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της στάσης της Πολιτείας, όπως επισήμανε, και υπογράμμισε με έμφαση: «Βλέπουμε τα γόνιμα και σημαντικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Βλέπουμε πόσο ψηλά μπορούμε να φθάσουμε, όταν Πολιτεία και Εκκλησία συνεργάζονται κοινοπρακτικά, ισότιμα και αλληλοπεριχωρητικά για το κοινό καλό και προς όφελος του λαού. Από αυτή τη στάση, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η πατρίδα μας. Πατρίδα μας δεν είναι μόνο ο τόπος της ελληνικής επικράτειας, αλλά κυρίως όλοι όσοι βρισκόμαστε στο ‘’εμείς’’, όσοι νιώθουμε αυτόν τον τόπο πατρίδα μας».

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Γι’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά: «η Εκκλησία έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία της για την υλοποίηση αυτών των σκοπών της. Από το 100% σκορπίσθηκε το 96% αυτής. Εναπομένει σήμερα το 4%. Αυτό αξιοποιούμενο θα βοηθήσει στους στόχους της Εκκλησίας”.

Αναφερόμενος στην αλλαγή των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας τόνισε ότι γίνεται προς ωφέλεια των δύο φορέων και κυρίως για τη στήριξη του λαού στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στο status της Εκκλησιαστικής περιουσίας από την εποχή που έλαβε νομική υπόσταση μέχρι σήμερα.

Προέτρεψε τους νέους Ιεράρχες να ασχοληθούν με την αξιοποίηση της υπάρχουσας Εκκλησιαστικής Περιουσίας που είναι στο 4%. “Αυτούς τους βράχους, αυτές τις πέτρες, αυτό το χώμα να το κάνετε ΠΝΕΥΜΑ. Ιδού ένα όραμα, ιδού ένας στόχος. Και όλα αυτά μόνο για τον Λαό μας και την Πατρίδα μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απόφαση 2 Ιουνίου 2022 του Ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση του κτήματος της Βουλιαγμένης. Με την απόφαση αυτήν η Εκκλησία της Ελλάδος δικαιώνεται πλήρως, ενώ ανοίγει ο δρόμος για να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, όπως της Φασκομηλιάς, των Λεγραινών, της Βάρης, της Στροφυλιάς, του Κοκκιναρά, του Φλαμουρίου στη Μαγνησία.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Συγκρητισμός και οργανικές θέσεις κληρικών

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αναφέρθηκε στο συγκρητισμό, τη διάχυση και τον συνδυασμό θρησκευτικών πρακτικών αλλά και στην εικονική πραγματικότητα η οποία έχει συντελέσει στο να κλονιστεί η παλιά αντίληψη περί κοινοτισμού και συλλογικής συνείδησης.

“Έχει κλονιστεί η παλαιά αντίληψη περί κοινοτισμού και συλλογικής συνείδησης, σε κάθε τι παραδοσιακό και σε κάθε εναπομείναντα θεσμό. Στο πλαίσιο του συγκρητισμού, οι περισσότεροι δεν αποδέχονται την πίστη της Εκκλησίας, όπως διατυπώνεται από αυτήν˙ αδιαφορούν, αναμειγνύουν κάποια στοιχεία της Ορθοδοξίας με ατομικές τους ή ξενόφερτες πεποιθήσεις και συνήθειες, που αλλοιώνουν την παραδοσιακή νοοτροπία και συνθέτουν μία ατομική θρησκευτικότητα. Επίσης εγκαταλείπεται και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής”.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Κάνοντας μνεία των χαρακτηριστικών της εποχής μας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε ότι σήμερα βλέπουμε τα πάντα να είναι ρευστά, ασαφή και να εξελίσσονται ραγδαία.

«Όλα αυτά και τόσα άλλα», υπογράμμισε, «οδηγούν στην ανάγκη επανευαγγελισμού του λαού μας. Πρέπει και πάλι να ξεκαθαρίσουμε τις θεολογικές προϋποθέσεις για τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον κόσμο». Τόνισε δε ότι προς τον σκοπό αυτόν απαιτείται συστράτευση κληρικών, πανεπιστημιακών διδασκάλων και λαϊκών ευσεβών, συνεργασία με τους καθηγητές των Θεολογικών και Εκκλησιαστικών Σχολών και προσφορά και αξιοπρεπής διακονία σε αδελφούς μας πάσχοντες και ενδεείς, είτε κατά μόνας είτε σε πρότυπα λειτουργικά Κέντρα για άτομα από την παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως για την επίλυση του ζητήματος των οργανικών θέσεων των διορισμένων κληρικών.

Ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα της Ιεραρχίας σχετικά με τον νόμο 4957/2022 για τη μισθοδοσία του κλήρου, οι διατάξεις του οποίου επέλυσαν το χρόνιο ζήτημα των οργανικών θέσεων των διορισμένων κληρικών και επικαιροποίησαν το καθεστώς της μισθοδοσίας.

Με πρότασή του  απεφασίσθη η έκδοση τεύχους, στο οποίο θα αναφέρεται ο λόγος που ιστορικά απεφασίσθη η μισθοδοσία του Κλήρου, τόσο λόγω της προσφοράς του στην κοινωνία, όσο και ως ανταπόδοση για την κατά καιρούς προσφερθείσα ή δημευθείσα εκκλησιαστική περιουσία.

Διαβάστε επίσης:
Ιεραρχία 2022: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε το Σώμα για όλες τις εξελίξεις – Τα θέματα της πρώτης ημέρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκίνησαν οι Τακτικές εργασίες της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες από την έναρξη των εργασιών της Ιεραρχίας

Ιερά Σύνοδος: Η έναρξη των Τακτικών εργασιών της Ιεραρχίας 2022 (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Ιεραρχία 2022: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Μητροπολίτης Καρυστίας έδωσαν το στίγμα των εργασιών

«The Green Σχιστό»: Συνεργασία Ιερώνυμου – Μητσοτάκη για αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας

Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του εμβληματικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό – Μήνυμα συνεργασίας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων