18/08/2023 18/08/2023 Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος έγινε ο πέμπτος κατά σειρά Μητροπολίτης ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μήνα Αύγουστο μέσα σε τέσσερα χρόνια. Λίγες ημέρες μετά τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, στα 92 του χρόνια και όντας επί 49 συναπτά έτη Ποιμενάρχης της Τοπικής Εκκλησίας, ο κ. Τίτος έλαβε την απόφαση να καταθέσει την παραίτησή...
18 Αυγούστου, 2023 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2023 - 14:28

Αύγουστος, ο μήνας των παραιτήσεων στην Εκκλησία της Ελλάδος

Διαδώστε:
Αύγουστος, ο μήνας των παραιτήσεων στην Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος έγινε ο πέμπτος κατά σειρά Μητροπολίτης ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μήνα Αύγουστο μέσα σε τέσσερα χρόνια. Λίγες ημέρες μετά τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, στα 92 του χρόνια και όντας επί 49 συναπτά έτη Ποιμενάρχης της Τοπικής Εκκλησίας, ο κ. Τίτος έλαβε την απόφαση να καταθέσει την παραίτησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Αύγουστος θα μπορούσαμε να πούμε ότι, την τελευταία τετραετία, έχει καταστεί σε μήνα παραιτήσεων στην Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν είναι περίεργο καθώς χρονικά βρίσκεται κοντά στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, οπότε απλουστεύει τις διαδικασίες που ορίζονται για την πλήρωση της κενής θέσης που προκύπτει.

Πέντε παραιτήσεις σε τέσσερα χρόνια

Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι αφενός η ενέργεια, αφετέρου ο αριθμός. Μπορεί σε άλλες εποχές η παραίτηση να μην ήταν μία εύκολη και συνηθισμένη κίνηση. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2019 έως χθες, 17 Αυγούστου 2023, συνολικά παραιτήθηκαν 5 Μητροπολίτες.

Οι εποχές αλλάζουν, τα χρόνια περνάνε και Μητροπολίτες οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά τόσο στις Μητροπόλεις τους όσο και στην Εκκλησία γενικότερα λαμβάνουν την απόφαση να κλείσουν τον κύκλο και την ποιμαντική τους πορεία.

Εφησυχάζοντες

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι πέντε Μητροπολίτες.  Αρχικά δύο εξ’ αυτών εφησυχάζουν. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος. 

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος  

Η περίπτωση παραίτησης του Μητροπολίτη πρώην Θήρας είχε εξελιχθεί σε επεισοδιακή καθώς λίγο μετά την ανακοίνωσή της τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, διαψεύστηκε, καθώς αμφισβητήθηκε η γνησιότητά της. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, με την παρουσία και της αστυνομίας, συντάχθηκε νέα επιστολή παραίτησης από τον Μητροπολίτη και η διαδικασία έκλεισε ομαλά. Σίγουρα η περίπτωση αυτή θα απασχολήσει τον ιστορικό του μέλλοντος.

Πρώην Ηλείας Γερμανός: Εκοιμήθη λίγους μήνες μετά την παραίτηση

Ο τρίτος κατά σειρά που παραιτήθηκε στο χρονικό διάστημα που αναφερόμαστε, ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, εκοιμήθη λίγους μήνες μετά την παραίτησή του

Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του η Ιερά Σύνοδος τον βράβευσε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού.

Εν αναμονή

Οι προσφάτως δύο Μητροπολίτες οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και Παραμυθίας κ. Τίτος, αναμένουν αυτές να γίνουν δεκτές από την ΔΙΣ έτσι ώστε να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από τον Καταστατικό Χάρτη διαδικασία για την διαδοχή. Έως τότε είναι κανονικά Ποιμενάρχες της επαρχίας τους και μνημονεύονται σε κάθε ακολουθία.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος 

Μένει επίσης να δούμε αν θα οριστούν Τοποτηρητές όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης καθώς για παράδειγμα μετά την παραίτηση που υπέβαλε πέρσι μακαριστός, πλέον, Ηλείας Γερμανός ορίστηκε Τοποτηρητής ο ίδιος ο οποίος και υποδέχθηκε τον διάδοχό του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιο.

Αν και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε ορίσει τριμελή επιτροπή κατά την συνεδρίαση της τον Ιούνιο προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση γηραιών Μητροπολιτών, στόχος ήταν να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις, αν και εφόσον προκύπταν, ενεργοποίησης του άρθρου 34 παράγραφος 3 του Καταστατικού Χάρτη, αλλά να οδηγηθούμε σε μία ομαλή, οικειοθελή παραίτηση. Στόχος ο οποίος μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε.

Αναμένεται να δούμε μέχρι την 9 Οκτωβρίου 2023, οπότε είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι εκλογές, αν θα προκύψει και άλλη ή άλλες Μητροπόλεις που θα αναμένουν να ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Έως τότε οψόμεθα.

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος 

Διαβάστε επίσης: 

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος

Η επόμενη ημέρα της παραίτησης του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Κεντρική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων