08/08/2023 08/08/2023 Την παραίτηση του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε γράψει νωρίτερα το ope.gr.  Σε μία λιτή ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρει:  “Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἀνακοινοῦται ὅτι, χθές, ἡμέρα Δευτέρα, 7η τοῦ μηνὸς Αὐγούστου ἔτους 2023, ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος, ὑπέβαλε ἁρμοδίως τὴν παραίτησή του καὶ...
08 Αυγούστου, 2023 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2023 - 15:29

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: “Ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του” – Επιβεβαίωση ope.gr

Διαδώστε:
Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: “Ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του” – Επιβεβαίωση ope.gr

Την παραίτηση του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε γράψει νωρίτερα το ope.gr. 

Σε μία λιτή ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρει: 

“Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἀνακοινοῦται ὅτι, χθές, ἡμέρα Δευτέρα, 7η τοῦ μηνὸς Αὐγούστου ἔτους 2023, ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος, ὑπέβαλε ἁρμοδίως τὴν παραίτησή του καὶ ἔθεσε ἐαυτὸν στὴ διάθεση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου καὶ τῆς περὶ Αὐτὸν Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος”.

Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος διαδοχής του Ιεράρχη ο οποίος πριν λίγες ημέρες συμπλήρωσε 49 χρόνια Αρχιερωσύνης ενώ τα 19 από αυτά παραμένει στο πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση

Τα τελευταία χρόνια ο δυναμικός Ιεράρχης, οι αγώνες του οποίου για την Μακεδονία, την Θράκη, αλλά και κάθε προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι τοπικές κοινωνίες και η πατρίδα μας, έχουν μείνει στην ιστορία, λόγω του γήρατος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Αρκετά είχαν γραφτεί για παραιτήσεις και τα σχετικά ωστόσο η ώρα δεν είχε έρθει. Αυτή φαίνεται ότι ήρθε χθες όπου στο Επισκοπείο στη Θεσσαλονίκη τον επισκέφθηκαν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, πνευματικό ανάστημα του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, καθώς και ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ένας από τους τρεις Μητροπολίτες που όρισε η ΔΙΣ για να εξετάσουν υποθέσεις που αφορούσαν την κατάσταση Μητροπόλεως τις οποίες διαποιμένουν υπέργηροι Μητροπολίτες.

Μετά από συζήτηση μαζί τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ope.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης συμφώνησε ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από τη διοίκηση της Μητροπόλεως, υποβάλλοντας αρμοδίως την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την περί αυτόν Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Σήμερα το πρωί ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος έκανε γνωστή την απόφασή τους και στους συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν στο ope.gr κληρικοί και λαϊκοί οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον Μητροπολίτη, “όλα γίνονται στην ώρα τους. Έτσι και ο Παναγιώτατος πήρε την απόφαση την κατάλληλη στιγμή”.

Οι διαδικασίες από εδώ και στο εξής θα κινηθούν σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να συνεδρίαση η ΔΙΣ της 166ης Συνοδικής Περιόδου η οποία ολοκληρώνει το έργο της. Θα δούμε αν η παραίτηση θα γίνει δεκτή κατά τη συνεδρίασή της ή αν θα γίνει δεκτή κατά την συνεδρίαση της νέας ΔΙΣ τον Σεπτέμβριο.

Σύντομο βιογραφικό του Μητροπολίτη Ανθίμου

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ( κατά κόσμο Διονύσιος Ρούσας) γεννήθηκε στη Σαλμώνη Πύργου Ηλείας το 1934. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία. Χειροτονήθηκε το 1964 Διάκονος και το 1965 Πρεσβύτερος. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως το 1974.

Το 2004 κατεστάθη στην Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Συντάκτης της «Φωνής του Κυρίου» (1965-1972), Γραμματέας Τύπου της Ι. Σ και επί τριετία μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Συνέγραψε πολλές μελέτες. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης 

Φωτογραφία αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων