07/02/2024 07/02/2024 Η βεβήλωση του Αγίου Αχιλλίου και η παραπληροφόρηση για τον Εσπερινό στην Κέρκυρα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των φαινομένων παρακμής, σύμφωνα με το σημερινό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκληρώθηκαν το...
07 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:49
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2024 - 15:13

ΔΙΣ: Φαινόμενα παρακμής η βεβήλωση του Αγίου Αχιλλίου και η παραπληροφόρηση για τον Εσπερινό στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Φαινόμενα παρακμής η βεβήλωση του Αγίου Αχιλλίου και η παραπληροφόρηση για τον Εσπερινό στην Κέρκυρα

Η βεβήλωση του Αγίου Αχιλλίου και η παραπληροφόρηση για τον Εσπερινό στην Κέρκυρα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των φαινομένων παρακμής, σύμφωνα με το σημερινό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, “η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε τη λύπη Της για τη βεβήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας με αισχρά συνθήματα, καθώς και για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο με ένα (προ διμήνου) βιντεοσκοπημένο απόσπασμα του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, σχολιάζοντας ότι αυτά και άλλου είδους περιστατικά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των φαινομένων παρακμής”.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη 

Αναλυτικότερα: 

Συνήλθε, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Προ της Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών, εξέφρασε στον Μακαριώτατο Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τις εγκάρδιες ευχές αυτών για τη χαρμόσυνη και ευλογητή επέτειο των δεκαέξι ετών από της αναρρήσεως αυτού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσφέροντάς του συμβολικά ένα εγκόλπιο. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και, στο πρόσωπό τους, όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άριστη συνεργασία καθ’ όλα τα έτη της Αρχιεπισκοπίας του.

Η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε τη λύπη Της για τη βεβήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας με αισχρά συνθήματα, καθώς και για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο με ένα (προ διμήνου) βιντεοσκοπημένο απόσπασμα του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, σχολιάζοντας ότι αυτά και άλλου είδους περιστατικά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των φαινομένων παρακμής.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

– Ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού περί της επελθούσης συμφωνίας επί του σχεδίου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Η υπογραφή του Μνημονίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία την 27η Φεβρουαρίου 2024 και την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

– Ενημερώθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Απόστολο, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, περί των δραστηριοτήτων του Γραφείου κατά τη χρονική περίοδο από την 28η Φεβρουαρίου 2023 έως την 5η Φεβρουαρίου 2024 και εδόθησαν περαιτέρω κατευθύνσεις περί της λειτουργίας αυτού. Επίσης ενέκρινε το αίτημα του Γραφείου περί της υπογραφής Μνημονίου με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, σε τομείς που άπτονται της πολιτιστικής και Ορθόδοξης κληρονομιάς της Ευρώπης.

– Ενέκρινε τις προτάσεις: α) της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 24 έως και 30 Μαρτίου 2024, και β) της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για τον εορτασμό της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από τη Δευτέρα 1 Απριλίου έως και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 7 Απριλίου 2024.

– Ενημερώθηκε περί της νέας ποιμαντικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με τίτλο «”Όπως αν εξ Ελληνικών….” – Φιλολογικόν Ειλητάριον». Πρόκειται για μια σειρά ομιλιών και θεμάτων από την Αρχαία, τη Λατινική, τη Βυζαντινή και τη Νεοελληνική Φιλολογία και Ιστορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως “ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ”.

– Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου περί της προκηρύξεως εισαγωγής μαθητών και μαθητριών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία, για το σχολικό έτος 2024-2025, η οποία απεστάλη από τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαἰδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

– Ενέκρινε την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί της διοργανώσεως της Γ’ Θεολογικής Ημερίδας των αλλοδαπών υποτρόφων της Εκκλησίας της Ελλάδος, την 16η Μαΐου 2024.

– Ενέ­κρινε τον Απο­λο­γι­σμό εσό­δων – εξό­δων οι­κο­νο­μι­κής δι­α­χει­ρί­σεως 2023 του Πα­νελ­λη­νίου Ιε­ρού Προ­σκυ­νή­μα­τος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Νωρίτερα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr, νωρίτερα το πρωί, προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την εκλογή του, ρωτήθηκε και για το νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια απαντώντας ότι: “αυτά τα λύνει το κράτος. Εγώ θα τα λύσω; Εγώ κοιτάζω τα εκκλησιαστικά”. 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη 

“Να ζήσετε ευχαριστώ για τις ευχές. Όταν μεγαλώνει κανείς έχει τα προβλήματα του”, απάντησε στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την προσέλευση του, στις ευχές που εξέφρασαν για την επέτειο εκλογής του. “Από τα δεκαέξι πάμε στα δεκαεπτά. Αλλάζει ο κόσμος”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ο Μακαριώτατος απάντησε ότι “αυτά τα λύνει το κράτος. Εγώ θα τα λύσω;. Εγώ κοιτάζω τα εκκλησιαστικά”. 

Σπάρτης: “Πάντα είμαστε ενωμένοι”

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις αναφορικά με την στάση της Εκκλησίας απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, απαντώντας “ό,τι πει η Σύνοδος θα αποφασίσουμε”, ενώ σε ερώτηση αν είναι ενωμένη η Ιεραρχία, απάντησε ότι: “πάντα είμαστε ενωμένοι στη Σύνοδο”.

Η συνεδρίαση της ΔΙΣ γίνεται σε μια επετειακή ημέρα για τον Πρόεδρο Αυτής, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, καθώς συμπληρώνονται 16 χρόνια από την εκλογή του ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων