01/09/2020 01/09/2020 Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη νέα της σύνθεση. Η 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Αρχή της Ινδίκτου από την Εκκλησία μας,  σηματοδοτεί την έναρξη της νέας Συνοδικής Περιόδου. Η ΔΙΣ θα συνεχιστεί και αύριο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αρχή της Ινδίκτου και η ΔΙΣ Προσερχόμενος στο Συνοδικό...
01 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2020 - 14:23

ΔΙΣ: Οι αποφάσεις της πρώτης ημέρας – “Καλό κουράγιο σε όλους”, η ευχή του Αρχιεπισκόπου στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Οι αποφάσεις της πρώτης ημέρας – “Καλό κουράγιο σε όλους”, η ευχή του Αρχιεπισκόπου στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη νέα της σύνθεση. Η 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Αρχή της Ινδίκτου από την Εκκλησία μας,  σηματοδοτεί την έναρξη της νέας Συνοδικής Περιόδου. Η ΔΙΣ θα συνεχιστεί και αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αρχή της Ινδίκτου και η ΔΙΣ

Προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία και στον Δημήτρη Στρουμπάκο «καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους μας»

Κάμερα: Μανώλης Δημελάς
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος
Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

Κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

Αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών διορίσθηκαν:
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.
Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

 

Οι Ιεράρχες τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και φορούν μαύρες μάσκες που φέρουν το έμβλημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πριν από την είσοδό τους στο Συνοδικό Μέγαρο υποβλήθηκαν σε θερμομέτρηση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Νέα σύνθεση ΔΙΣ: Οι πρώτες φωτογραφίες

Τα μέλη της 164ης Συνοδικής Περιόδου, ήτοι από 1.9.2020 έως 31.8.2021, είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
Άρτης κ. Καλλίνικος
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
Ζακύνθου κ. Διονύσιος
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Αρχιγραμματεύς: Ο Ωρεών Φιλόθεος.

ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι Ιεράρχες το επόμενο δωδεκάμηνο είναι σημαντικές, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Επίσης, υπάρχουν και εκκρεμή ζητήματα που μένουν να διευθετηθούν με την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η ΔΙΣ -όπως διεφάνη και κατά την προηγούμενη Συνοδική Περίοδο- βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διαχείριση μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, και τα οποία έχουν διχάσει τους πιστούς. Ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η κατάσταση τους επόμενους μήνες και ποιοι θα είναι οι νέοι περιορισμοί που θα επιβληθούν. Επιπροσθέτως, η ΔΙΣ ενδεχομένως θα κληθεί και πάλι να διαχειριστεί και πάλι το κλείσιμο των ναών, αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί τους επόμενους μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΙΣ κατά την τρέχουσα συνεδρίαση θα συζητήσει και το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών, με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα νέα προσωρινά βιβλία, αλλά και αυτά που αναμένεται να τυπωθούν τους επόμενους μήνες.
Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τους Ιεράρχες είναι αυτό της σύγκλησης της Ιεραρχίας, το Φθινόπωρο. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν και και πως θα συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας.
Στα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις σχέσεις με την Πολιτεία, εντάσσονται η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιορυσίας, οι οργανικές θέσεις των Κληρικών αλλά και το καθεστώς που διέπει τα Κοιμητήρια.
Υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από πρόσκληση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, και από την πλευρά της Εκκλησίας παρέστησαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της Eπιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών, κ. Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν και οι οργανικές θέσεις των κληρικών. Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας πρόθεση είναι η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιωδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος από την πλευρά της Εκκλησίας έκανε λόγω για εποικοδομητική συζήτηση και ταύτιση απόψεων. «Όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συζήτησης, η οποία θα συνεχιστεί, τα αποτελέσματά της θα είναι επ ωφελεία και του κράτους και της Εκκλησίας αλλά και του πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στα πλαίσια της συναλληλίας και των διακριτών ρόλων», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, ενώ μάλιστα αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να κατατεθεί σύντομα και νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που συνεδρίασε η εν λόγω Επιτροπή ήταν τον Ιούλιο του 2018 επί υπουργίας του κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Φωτογραφία: Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων