19/03/2019 19/03/2019 της Ναταλίας Δανδόλου Πλούσια η σημερινή ειδησεογραφία με την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να ολοκληρώνεται λίγο μετά το μεσημέρι μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν οι σχέσεις της εκκλησίας με την Πολιτεία. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Ιεραρχία , τονίζει ότι αύριο Τετάρτη  αναμένεται η Ιερά σύνοδος να...
19 Μαρτίου, 2019 - 14:03
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2019 - 19:02

Έκτακτη Ιεραρχία: Συνεχίζεται ο διάλογος με την κυβέρνηση. Δείτε τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος για τις “κόκκινες γραμμές” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Έκτακτη Ιεραρχία: Συνεχίζεται ο διάλογος με την κυβέρνηση. Δείτε τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος για τις “κόκκινες γραμμές” (ΒΙΝΤΕΟ)

της Ναταλίας Δανδόλου

Πλούσια η σημερινή ειδησεογραφία με την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να ολοκληρώνεται λίγο μετά το μεσημέρι μετά από πολύωρη συνεδρίαση.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν οι σχέσεις της εκκλησίας με την Πολιτεία. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Ιεραρχία , τονίζει ότι αύριο Τετάρτη  αναμένεται η Ιερά σύνοδος να αποφασίσει  επί της εισήγησης του προεδρεύοντος της Επιτροπής Διαλόγου Μητρ. Ναυπάκτου, κ. Ιεροθέου.

Στην εισήγησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κκ Ιερώνυμος τόνισε ότι “η Ιεραρχία είναι αυτή που αντιμετωπίζει  τα μεγάλα θέματα και όχι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος, γι αυτό άλλωστε το θέμα της μισθοδοσίας εστάλει στην ιεραρχία με σκοπό να εγκρίνει, να διορθώσει ή και να απορρίψει. Ενώ σημείωσε, ότι η συναίνεση των κληρικών για την αλλαγή της μισθοδοσίας είναι προυπόθεση για την πορεία όλου του θέματος και προς το παρόν δεν υπάρχει συναίνεση των κληρικών. Στην ίδια εισήγησή του, όμως ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο καρπός των συνεδριάσεων είναι πολύ πτωχός και την ευθύνη  δεν την φέρει η επιτροπή αλλά η ιεραρχία που περιώρισε ασφυκτικά μέχρι πνιγμού το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης  και των άλλων πτυχών του θέματος.”

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Μητροπόλιτης Ναυπάκτου κ Ιερόθεος είπε μεταξύ άλλων  στους δημοσιογράφους ότι “βεβαίως υπήρχαν κόκκινες γραμμές,δεν ειχαμε την δυνατότητα να κάνουμε διάλογο για όλα τα θέματα .Όλες οι αποφάσεις της Ιεραρχίας είναι ομόφωνες και δεν υπάρχουν εμμονικοί ιεράρχες αλλά εμμονική ιεραρχία.”

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΔΩ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αρχικό επίσημο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, αύριο αναμένεται και η εκλογή των τριών νέων Μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις Περιστερίου, Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης και Σισανίου και Σιατίστης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ το κλίμα στην Ιεραρχία ήταν πολύ καλό και αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος.

«Ποιος πιστεύει στην Εκκλησία και δεν είναι αισιόδοξος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Δείτε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου

δημοσιογραφική κάλυψη Δημήτρης Στρουμπάκος

κάμερα Ανδρέας Χαλκιόπουλος

μοντάζ Μαριάνθη Ματζίρη

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εργασιών της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος παραχώρησε συνέντευξη τύπου για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος τον τελευταίο καιρό.

Δείτε όλη την συνέντευξη τύπου

Τα πρώτα πλάνα από την Ιεραρχία, από την κάμερα του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Πολιτεία, δήλωσε κατά την εισήγησή του στην Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.

“Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαρτυρούν ότι διαπιστώνεται μεν ένας σημαντικός βαθμός ωρίμανσης πολλών εκ των ζητημάτων, παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από μένα τον ίδιο, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα, για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας” τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στο θέμα της μισθοδοσίας τόνισε ότι παραπέμπεται στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας “με σκοπό να εγκριθή υπ’ αυτής ή να διορθωθή ή να απορριφθή”. Ο κ.  Ιερώνυμος στην εισήγησή του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την επιτροπή διαλόγου διαλόγου, αλλά και τον Υπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες του.

“Ο διάλογος αυτός και η διεξαγωγή των συζητήσεων χρειαζόταν γνώσεις, υπομονήν, ευστροφίαν, διάκρισιν και ευγένεια. Διαβάζοντας τα Πρακτικά των συνεδριάσεων αυτών, μπορώ να πω, ότι τα χαρίσματα αυτά διέκριναν τόσο τον Σεβασμιώτατον Πρόεδρον, όσο και όλα τα άλλα μέλη της Επιτροπής” τόνισε. Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση εδώ.

Στη εισήγησή του ο προεδρεύων της επιτροπής διαλόγου, Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», υπογραμμίζει ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, των οργανικών εφημεριακών θέσεων και της μισθοδοσίας του Κλήρου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξεκίνησε με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, αλλά έχει κενά και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα τόσο στην Εκκλησία ως Οργανισμό, όσο και στους Κληρικούς και αυτό θα έχει συνέπεια στον λαό και την κοινωνία.

Αφού αναλύει το σκεπτικό των αποφάσεων αλλά και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε η Επιτροπή διαλόγου, της οποίας προεδρεύει, με το υπουργείο Παιδείας, τονίζει ότι η «εργάσθηκε με απόλυτο σεβασμό στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, πράγμα που επανειλημμένως τονίσαμε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου και τα άλλα μέλη της Επιτροπής της Πολιτείας» και τονίζει ότι εμμένει στο υφιστάμενο καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, το οποίο δεν συζήτησε, αλλά μεταφέρει την πρόταση της Κυβερνήσεως στην Ιεραρχία.

Η ανακοίνωση του σχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις με τον ΙΣΚΕ και την Εκκλησίας της Κρήτης να κάνουν λόγω για φραστικές μόνο αλλαγές, επί του αρχικού σχεδίου. Μάλιστα, οι Κρητικοί Ιεράρχες και Ιερείς έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις, αλλά και προσφυγή στην δικαιοσύνη. Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου εδώ.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του

“Ο Θεός να βάλει το χέρι του στην Ιεραρχία”, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έκανε πίσω στο μισθολογικό ζήτημα των Ιερέων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν έκαναν πίσω σε κανένα θέμα: » Υπάρχει ένα σχέδιο σύμφωνα με το προσχέδιο που υπεγράφη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου. Μετά έπρεπε να δώσουμε μια υπόσταση σε αυτό το σχέδιο και καταθέσαμε ένα ολόκληρο σχέδιο υλοποίησης» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η Εκκλησία αρνείται να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας: «Αυτό είναι πρωτοφανές» είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει «οι εμμονές κάποιων Ιεραρχών να μην απορρίψουν το σχέδιο». Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Γαβρόγλου εδώ.

Κατά την αντιφώνηση του ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ανέφερε: «η σύγκλησις εκτάκτως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και η πρόσκλησις μάς ευρίσκει συμφώνους, προθύμους και προετοιμασμένους, διά ακρόασιν, συζήτησιν και λήψιν αποφάσεων επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται εις την ημερησίαν διάταξιν. Αυτό απαιτεί και επιβάλλει το ισχύον Κανονικόν και Νομικόν σύστημα της Εκκλησίας μας». Διαβάστε αναλυτικά την ανιφώνηση του Μητροπολίτη Καρυστίας εδώ.

Η δεύτερη ημέρα και οι εκλογές στις Μητροπόλεις

Σύμφωνα με τον πρόγραμμα, αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α. Σισανίου και Σιατίστης, β. Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, γ. Περιστερίου

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων