23/01/2023 23/01/2023 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ρεπορτάζ Κάτια Τσιμπλάκη Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία έχει δρομολογηθεί χάρη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προώθηση της...
23 Ιανουαρίου, 2023 - 20:02
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2023 - 20:26

Συνάντηση Ιερώνυμου – Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Διαδώστε:
Συνάντηση Ιερώνυμου – Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

  • Ρεπορτάζ Κάτια Τσιμπλάκη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία έχει δρομολογηθεί χάρη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προώθηση της επένδυσης στο Σχιστό που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου ο Αρχιεπισκοπος και οι Συνοδικοί Ιεράρχες είχαν συζητήσει το θέμα του αναπτυξιακού σχεδίου στο Σχιστό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αναφερθεί στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι είναι προς ωφελεία του λαού η πρώτη συνεργασία με την Εκκλησία στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

«The Green Σχιστό»

Η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με «πράσινο» προσανατολισμό και αναπτυξιακό ορίζοντα δεκαετιών είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ελληνική Πολιτεία. Και το όνομα του σχεδίου της συνεργασίας, «The Green Σχιστό» το οποίο αφορά στην αξιοποίηση του εκκλησιαστικού Κτήματος στο Σχιστό Σκαραμαγκά, συνολικής έκτασης 3.000 στεμμάτων με τη δημιουργία μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών πάρκων, την ανέγερση κατοικιών αλλά και έργο στον τομέα των logistics.

Το έργο εγκαινίασε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως διαφάνηκε αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την ολιστική αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου “The Green Σχιστό”

  • Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, θα αξιοποιήσει ολιστικά τη συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και  τη νομολογία του ΣτΕ.
  • Η έκταση συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.
  • Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.
  • Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων
  • Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασία.
  • Σύμφωνα με την παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμ. π. Νικόδημος Φαρμάκης το  έργο «The Green Σχιστό», αφορά στον τομέα των logistics, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, και στόχο να αναβαθμίσει ουσιαστικά το περιβάλλον, την ζωή των κατοίκων της περιοχής και να προσφέρει νέες ευκαιρίες ενίσχυσης και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίσει σημαντικά το Λιμάνι του Πειραιά.
  • Η συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΚΥΟ θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Επισης   θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων Δήμων.

Η έκταση συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Το έργο θα χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων. Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασία.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης το έργο «The Green Σχιστό», αφορά στον τομέα των logistics, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, και στόχο να αναβαθμίσει ουσιαστικά το περιβάλλον, τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και να προσφέρει νέες ευκαιρίες ενίσχυσης και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίσει σημαντικά το Λιμάνι του Πειραιά.

Η συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΚΥΟ θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων Δήμων.

Διαβάστε για το θέμα:

«The Green Σχιστό»: Συνεργασία Ιερώνυμου – Μητσοτάκη για αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας

Συνεδριάζει σήμερα η ΔΙΣ – Οι μεγάλες προκλήσεις της Εκκλησίας για το 2023

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων