10/01/2023 10/01/2023 Συνεδριάζει από σήμερα έως και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου  2023 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, το διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση για το έτος 2023 . Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη Οι Ιεράρχες εκτός από τις καθιερωμένες ευχές που θα ανταλλάξουν για το νέο έτος αναμένεται να ενημερωθούν από τον Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και...
10 Ιανουαρίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2023 - 8:25

Συνεδριάζει σήμερα η ΔΙΣ – Οι μεγάλες προκλήσεις της Εκκλησίας για το 2023

Διαδώστε:
Συνεδριάζει σήμερα η ΔΙΣ – Οι μεγάλες προκλήσεις της Εκκλησίας για το 2023

Συνεδριάζει από σήμερα έως και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου  2023 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, το διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση για το έτος 2023 .

  • Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Οι Ιεράρχες εκτός από τις καθιερωμένες ευχές που θα ανταλλάξουν για το νέο έτος αναμένεται να ενημερωθούν από τον Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο για το ταξίδι του, την Κυριακή μετά των Θεοφανείων, στην Κύπρο όπου παραβρέθηκε στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Γεωργίου Γ’.  Τους επόμενους μήνες θα καθοριστεί η επίσημη πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να είναι μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου στη Μεγαλόννησο. Όπως κάθε μήνα οι Συνοδικοί Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος, έτσι και τον Ιανουάριο θα αποφασίσουν για τρέχοντα θέματα, διοικητικά και πνευματικά που αφορούν στη λειτουργία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 2023 βρίσκει την Εκκλησία της Ελλάδος απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση. Να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα συνανθρώπων μας οι οποίοι δοκιμάζονται από τη φτώχεια στηρίζοντάς τους και υλικά αλλά και πνευματικά, όπως κάνει άλλωστε από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα. Δεν είναι μόνο η στήριξη των δοκιμαζομένων των πολιτών που περνούν το κατώφλι της φτώχειας, αλλά και των ηλικιωμένων των παιδιών, των κακοποιημένων γυναικών κ.α.

Παράλληλα, η αξιοποίηση της περιουσίας της είναι ακόμη μία μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει προς οφελεία όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και του Ελληνικού Κράτους. Την αρχή έκανε ήδη από το 2022 με την υπογραφή μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη του μεγαλόπνοου σχεδίου The Green Σχιστό. Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, αξιοποιεί ολιστικά τη έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και  τη νομολογία του ΣτΕ.

Η έκταση συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Το έργο θα χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων. Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασία.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης το  έργο «The Green Σχιστό», αφορά στον τομέα των logistics, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, και στόχο να αναβαθμίσει ουσιαστικά το περιβάλλον, τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και να προσφέρει νέες ευκαιρίες ενίσχυσης και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίσει σημαντικά το Λιμάνι του Πειραιά.

Η συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΚΥΟ θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης   θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων Δήμων.

Ο επανευαγγελισμός του ελληνικού λαού, είναι ακόμη άλλο ένα φλέγον ποιμαντικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η Ιεραρχία. Όπως έχει επισημάνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος η υπάρχουσα κατάσταση είναι  ρευστή, ασαφής και εξελίσσεται ραγδαία. «Έχει κλονιστεί η παλαιά αντίληψη περί κοινοτισμού και συλλογικής συνείδησης, σε κάθε τι παραδοσιακό και σε κάθε εναπομείναντα θεσμό. Στο πλαίσιο του συγκρητισμού, οι περισσότεροι δεν αποδέχονται την πίστη της Εκκλησίας, όπως διατυπώνεται από αυτήν˙ αδιαφορούν, αναμειγνύουν κάποια στοιχεία της Ορθοδοξίας με ατομικές τους ή ξενόφερτες πεποιθήσεις και συνήθειες, που αλλοιώνουν την παραδοσιακή νοοτροπία και συνθέτουν μία ατομική θρησκευτικότητα. Επίσης εγκαταλείπεται και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής».

Ήδη από το περασμένο έτος οι Ιεράρχες έχουν εντείνει την προσπάθειά τους να  ξεκαθαρίσουν στο ποίμνιό τους τις θεολογικές προϋποθέσεις για τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον κόσμο. Για αυτό  το σκοπό, όπως είχε επισημάνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του κατά την Ιεραρχία,  απαιτείται συστράτευση κληρικών, πανεπιστημιακών διδασκάλων και λαϊκών ευσεβών, συνεργασία με τους καθηγητές των Θεολογικών και Εκκλησιαστικών Σχολών.

Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρά για το 2023 στην εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων για την περιουσία της, τη μισθοδοσία του κλήρου και την προσφορά της στο Κράτος.

Φωτογραφία: pexels

Διαβάστε επίσης:

«The Green Σχιστό»: Συνεργασία Ιερώνυμου – Μητσοτάκη για αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων