09/01/2024 09/01/2024 Εβδομάδα συζητήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με το νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τον λεγόμενο “γάμο ομοφύλων” είναι αυτή που διανύουμε, με κυβερνητικές πηγές να έχουν δώσει το στίγμα του τι θα ανακοινώσει κατά την αυριανή συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, από σήμερα ξεκινούν και οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς...
09 Ιανουαρίου, 2024 - 8:25
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2024 - 14:26

Γάμος ομοφύλων: Αντίθετη στη νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας η Εκκλησία – Συνέρχεται η ΔΙΣ λίγο πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Διαδώστε:
Γάμος ομοφύλων: Αντίθετη στη νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας η Εκκλησία – Συνέρχεται η ΔΙΣ λίγο πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Εβδομάδα συζητήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με το νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τον λεγόμενο “γάμο ομοφύλων” είναι αυτή που διανύουμε, με κυβερνητικές πηγές να έχουν δώσει το στίγμα του τι θα ανακοινώσει κατά την αυριανή συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, από σήμερα ξεκινούν και οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, για το μήνα Ιανουάριο. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr 

Τόσο η ΔΙΣ, όσο και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο – το οποίο δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των πρώτον ημερών του Φεβρουαρίου – ενώ σε όλη τη διάρκεια του Αγίου Δωδεκαημέρου οι τόνοι από την πλευρά της Εκκλησίας δεν έπεσαν, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία την οποία χειρίζεται ο Πρωθυπουργός μαζί με τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, θα αποτελέσει μια βόμβα για τα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, τόσο δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου όσο και μέσο του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίζει ότι σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας, ωστόσο η Εκκλησία δεν νομοθετεί. Όπως ανέφεραν Ιεράρχες, σαφώς και η Εκκλησία δεν νομοθετεί, αλλά ο λόγος της δεν μπορεί να αγνοηθεί καθώς εκφράζει μεγάλη μερίδα του λαού. Για την κυβέρνηση, εκτός από τις αντιθέσεις της Εκκλησίας, υπάρχουν και εσωτερικές αντιθέσεις καθώς μέρος Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος έχει εκφραστεί αρνητικά σε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία.

Αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Από την πλευρά της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχε αναφέρει και κατά την τελευταία της συνεδρίαση για το 2023, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ανάλογα με τις αποφάσεις θα λάβει και αυτή τις δικές της αποφάσεις. Μάλιστα, οι εξελίξεις θα κρίνουν και την απόφαση για την παραπομπή του θέματος στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ΔΙΣ έχει τοποθετηθεί και επίσημα για τις αντιθέσεις της σε αυτό το νομοσχέδιο καθώς με Εγκύκλιο της τον περασμένο μήνα με τίτλο:  “Περί των θέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος δια τον γάμον και την υιοθεσίαν υπό ομόφυλων ζευγαριών“, γνωστοποίησε τις θέσεις της.

Διαβάστε αναλυτικά – Εκκλησία της Ελλάδος: Διαφωνεί με ομόφυλη γονεϊκότητα και γάμο – Εγκύκλιος με συνοπτικές θέσεις για το ζήτημα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είχε εκφράσει προσωπικά την αντίθεσή του στο ζήτημα της τεκνοθεσίας, παραθέτοντας και τους προβληματισμούς του για το αύριο της κοινωνίας. Αντιθέσεις εξέφρασαν ανοιχτά και Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως οι Σεβασμιώτατοι: Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ενώ αρκετοί υπήρξαν οι Ιεράρχες οι οποίοι με διαφόρους τρόπους αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικογένειας και την αντίθεσή τους με εισαγόμενα νέα πρότυπα οικογενειών.

Αντίθετος στην τεκνοθεσία ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω του νομοσχεδίου που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή, τοποθετήθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος εν μέσω συζητήσεων και εντάσεων που έχουν διατυπωθεί πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα. Μιλώντας στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ TV με το Γιώργο Σαχίνη, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι ως παιδιά του Θεού να διαχωρίζονται στη βάση του αν είναι ή όχι ομόφυλοι ή ετερόφυλοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης πάντως φάνηκε να διατυπώνει διαφορετικές ανησυχίες σε ότι αφορά την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια πρόβλεψη απαιτεί πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν θα πρέπει καν να αφήνουν περιθώριο όποιας συζήτησης, αν από μόνες τους δεν προχωρήσουν και δεν αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση.

“Όχι” από την Ιερά Κοινότητα

Θερμή έκκληση προς την Ελληνική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση του γάμου των “ομόφυλων ζευγαριών”, είχε απευθύνει πριν λίγες ημέρες η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζετε ότι κάθε μορφή γάμου ή τεκνο­θεσίας, η οποία αντίκειται στην ευαγγελική διδα­σκαλία, αλλά και στην μακραίω­νη πα­ράδοση του ευσεβούς έθνους και γεένους ημών, όσον αφορά στον ιερόν θεσμό της οικογενείας, “ευρίσκει ημάς απολύτως αντιθέτους”.

Κυβερνητικές πηγές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το ertnews.gr, Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κύριο στόχο θα έχει την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που δεν θα βρίσκεται ως διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει.

Παρά τις διαρροές για το περιεχόμενο αναμένεται να δούμε τις επίσημες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων