09/04/2024 09/04/2024 Τη μνήμη του προστάτη της, Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, θα εορτάσει την Κυριακή 14 Απριλίου η Αδελφότητα Δημητσανιτών ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄. Συγκεκριμένα την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα αναπεμφθεί δέηση ενώπιον του ιερού λειψάνου του Εθνομάρτυρος Πατριάρχου. Των ιερών ακολουθιών...
09 Απριλίου, 2024 - 13:29
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2024 - 13:35

Η Αδελφότητα Δημητσανιτών ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄ εορτάζει στη Μητρόπολη Αθηνών τον προστάτη της

Διαδώστε:
Η Αδελφότητα Δημητσανιτών ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄ εορτάζει στη Μητρόπολη Αθηνών τον προστάτη της

Τη μνήμη του προστάτη της, Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, θα εορτάσει την Κυριακή 14 Απριλίου η Αδελφότητα Δημητσανιτών ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄.

Συγκεκριμένα την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα αναπεμφθεί δέηση ενώπιον του ιερού λειψάνου του Εθνομάρτυρος Πατριάρχου. Των ιερών ακολουθιών θα προστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος.

Ο Άγιος Γρηγόριος, ο οποίος κατάγεται από την Δημητσάνα, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 10 Απριλίου του 1821, ανήμερα το Πάσχα, εξαιτίας της στήριξης που παρείχε στον αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων για την ελευθερία.

Το 1871 μ.Χ. η Εκκλησία της Ελλάδος θεώρησε επιβεβλημένο να μετακομίσει το τίμιο λείψανό του από την Οδησσό στην ελεύθερη Αθήνα. Το ιερό λείψανο έφθασε στην Αθήνα την 25η Απριλίου 1871 μ.Χ., όπου οι Αθηναίοι του επεφύλαξαν πάνδημη υποδοχή. Με κατάνυξη και αγαλλίαση εναπετέθη στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα σε περίβλεπτη λάρνακα. Στις 10 Απριλίου 1921 μ.Χ. ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων