09/10/2023 10/10/2023 Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, σε πρώτη τακτική Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του...
09 Οκτωβρίου, 2023 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023 - 0:23

Η αντιφώνηση του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου στην Ιεραρχία

Διαδώστε:
Η αντιφώνηση του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου στην Ιεραρχία

Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, σε πρώτη τακτική Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

Στις 9:00 το πρωί, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών Αυτής. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στη σύντομη προσφώνησή του προς τα Μέλη Αυτής, αναφέρθηκε στο πρώτο βασικό θέμα της φετινής σύγκλησης της Ιεραρχίας, το οποίο είναι η εκλογή Μητροπολιτών και Επισκόπων, καθώς και στο δεύτερο κεντρικό θέμα, αυτό της οριοθετήσεως της ορθής πίστεως απέναντι στις προκλήσεις της εκάστοτε εποχής. «Σε μια τέτοια πρόκληση», τόνισε ο Μακαριώτατος, «ευρίσκεται και σήμερα η Εκκλησία και ο κόσμος ευρύτερα, την πρόκληση της ψηφιακής, εικονικής πραγματικότητας. Ολοένα και περισσότερο η ύλη, για την οποία έγινε η Ενσάρκωση, αποϋλοποιείται και αποψιλώνεται».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκανε εκτενή μνεία στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας Συνέδριο. Το εν λόγω Συνέδριο έχει τίτλο «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας» και αποτελεί άτυπη συνέχεια των Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διότι η Σύνοδος μέσα από την όλη προβληματική και την συνειδητοποίηση των διαστάσεων των νέων προκλήσεων καλείται να ορθοτομήσει λόγο ουσιαστικό, επίκαιρο και δραστικό».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Κατεβάστε και διαβάστε την αντιφώνηση του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ

Διαβάστε επίσης:

Η έναρξη της Ιεραρχίας 2023 (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα σελίδα για τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης μετά τη σημερινή εκλογή των νέων Μητροπολιτών

Με την εκλογή τριών Μητροπολιτών και επτά Βοηθών Επισκοπών ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Ιεραρχίας

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας

Φωτογραφικά «κλικ» από την έναρξη της Ιεραρχίας 2023

(Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων