13/12/2021 13/12/2021 Με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  – Τι είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ για τις εορτές των Χριστουγέννων και των Φώτων Ιερά Σύνοδος: Δημήτρης Στρουμπάκος Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης – Ευγενία Δίτσα  Η πανδημία, οι...
13 Δεκεμβρίου, 2021 - 14:47
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2021 - 17:53

Έκτακτη ΔΙΣ: Πανδημία, εκκλησιαστική εκπαίδευση και περιουσία επί τάπητος – Τι είπαν Αρχιεπίσκοπος-Πρωθυπουργός για τους κληρικούς

Διαδώστε:
Έκτακτη ΔΙΣ: Πανδημία, εκκλησιαστική εκπαίδευση και περιουσία επί τάπητος –  Τι είπαν Αρχιεπίσκοπος-Πρωθυπουργός για τους κληρικούς

Με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  – Τι είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ για τις εορτές των Χριστουγέννων και των Φώτων

Ιερά Σύνοδος: Δημήτρης Στρουμπάκος

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης – Ευγενία Δίτσα 

Η πανδημία, οι εμβολιασμοί, τα ζητήματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και το θέμα με τις οργανικές θέσεις για τους κληρικούς τέθηκαν επί τάπητος στον Πρωθυπουργό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο κατά τη σημερινή παρουσία του Κυρίου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε από τη Μονή Πετράκη χωρίς να κάνει κάποια δήλωση στις κάμερες ενώ αναμένεται  να ολοκληρωθεί η έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ για την έκδοση του σχετικού ανακοινωθέντος. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος Πρωθυπουργός της χώρας που παραβρέθηκε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Είχε προηγηθεί ο Αντώνης Σαμαράς το 2014.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης ΔΙΣ η Ιερά Σύνοδος και το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσαν κοινό Δελτίο Τύπου. Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Η συνέντευξη Τύπου

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σημείωσε ότι αναφορικά με τις εορτές των Χριστουγέννων αν χρειαστεί θα τελεσθούν περισσότερες ακολουθίες και θείες λειτουργίες, για να μην υπάρξει συνωστισμός. Όσο για το θέμα των ελέγχων, τόνισε ότι αυτό έχει ξεκαθαριστεί σε προηγούμενη σύνοδο, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είμαστε όργανα ελέγχου».

Αναφορικά με κληρικούς που παρουσιάζονται ως αρνητές του εμβολιασμού και της πανδημίας υπογράμμισε ότι: «αυτοί οι οποίοι κάνουν τέτοια κηρύγματα δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος».

Απαντώντας στο ερώτημα του Δημοσιογράφου του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Δημήτρη Στρουμπάκου για το αν θα πραγματοποιηθεί φέτος ο καθαγιασμός των υδάτων ανήμερα των Φώτων, ο Σεβασμιώτατος, απάντησε ότι αυτός θα γίνει κανονικά.


Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

 

Αναλυτικά στο κοινό επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου και του Γραφείου του Πρωθυπουργού που εκδόθηκες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΔΙΣ αναφέρεται:

Σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Σε άριστο κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου.

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ειλικρινή συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία.

Η υποδοχή 

Αρχικά τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, στην είσοδο του προαυλίου της Μονής Πετράκη. Κατόπιν, στην είσοδο της Μονής και ο ηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Θαυμακού Ιάκωβος. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσε, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, προσκύνησε και στην είσοδο του Συνοδικού Μεγάρου τον περίμενε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Η απονομή του μεταλλίου και οι διακριτοί ρόλοι 

Ακολούθως, μπήκαν μέσα και ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους συνοδικούς για ένα κέρασμα στο εντευκτήριο. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας τόνισε: “Σας υποδεχόμαστε για να έχουμε μια καρποφόρα συνεργασία για θέματα Εκκλησίας-Πολιτείας” και του παρέδωσε το μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας συζήτησαν με τους Συνοδικούς Αρχιερείς και τον Μακαριώτατο. Όσο αφορά τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο πάντοτε των διακριτών ρόλων.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους Συνοδικούς Αρχιερείς ενώ πριν την αναχώρησή του ο Πρωθυπουργός έβγαλε και μία αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΙΣ: Η στιχομυθία με τον Αρχιεπίσκοπο, οι διακριτές σχέσεις και η απονομή του μεταλλίου (ΦΩΤΟ)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων