12/10/2019 12/10/2019 Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την έκτακτη σύγκλησή της αναγνώρισε το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να χειριστεί το θέμα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας αλλά και το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, επικυρώνοντας επί της ουσίας την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Ιεραρχίας...
12 Οκτωβρίου, 2019 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2019 - 22:01

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας- H Ιεραρχία επικύρωσε την απόφαση της ΔΙΣ- Η αντίδραση από Κίεβο και Μόσχα

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας- H Ιεραρχία επικύρωσε την απόφαση της ΔΙΣ- Η αντίδραση από Κίεβο και Μόσχα

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την έκτακτη σύγκλησή της αναγνώρισε το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να χειριστεί το θέμα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας αλλά και το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, επικυρώνοντας επί της ουσίας την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Ιεραρχίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

«Σήμερα αναγνωρίσαμε το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνει το αυτοκέφαλο. Όπως καταλαβαίνετε αυτό συνεπάγεται με αναγνώριση» ήταν η απάντηση του Σεβασμιωτάτου σε ερώτημα σχετικά με το αν η Ιεραρχία αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος απεφάνθη ύστερα από μελέτη του θέματος. Εμείς ως Ιεραρχία αποφασίσαμε να αποδεχτούμε την εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εμείς δεν αναγνωρίσαμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Αυτό πρέπει να γίνει σαφέστερο. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να αναγνωρίσουμε απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν είμαστε ανωτέρα αρχή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αναγνωρίσουμε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εμείς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί το αυτοκέφαλο» τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα; Μανώλης Δημελλάς 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η Δ.Ι.Σ. αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Με δεδομένο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην τοποθέτησή του στην έκτακτη Ιεραρχία εισηγήθηκε “την αναγνώριση υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας” θεωρείται πλέον ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας και πλέον αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση, καθώς και το αν ο Αρχιεπίσκοπος θα μνημονεύσει αύριο τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο.

O Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε εκτενώς την εισήγηση των δύο Συνοδικών Επιτροπών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της Επιτροπής Δογματικών και Κανονικών Ζητημάτων και της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, η οποία είναι θετική για την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).

Oι επιτροπές στο κοινό πόρισμά τους εισηγήθηκαν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας έχοντας μεταξύ των επιχειρημάτων τους και τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε παλαιότερες ιδρύσεις ή επανιδρύσεις Εκκλησιών, όπως αυτές της Αλβανίας και της Τσεχίας.

Τι δήλωσαν Ιεράρχες

«Το κλίμα ήταν σοβαρό, ενωτικό απόλυτα» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Ιεραρχίας σήμερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «όλοι αναγνώρισαν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα της αυτοκεφαλίας. Όσα ακούστηκαν νομίζω είναι ένας θησαυρός μέσα στην Εκκλησία. Αυτό που όλοι εύχονται είναι κάποια στιγμή να έχουμε και την ενότητα ολοκλήρου της Ορθοδοξίας».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και βεβαίως με πάρα πολύ Σεβασμό ακούμε όλα όσα έχουν πει οι Αρχιερείς» τόνισε εξερχόμενος του Συνοδικού Μεγάρου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως «πάντα γίνεται μια σύνθεση έτσι ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή διατύπωση που να εκφράζει το σώμα.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υπάρχει αναγνώριση της αυτοκεφαλίας δήλωσε «Η απόφαση της Συνόδου λέει ότι γίνεται δεκτή η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και η εισήγηση του Μακαριωτάτου».

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε:

Η αντίδραση της  Ουκρανίας

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, «ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, και όλους τους Ιεράρχες, οι οποίοι σήμερα, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, υποστήριξαν τη θέση και ακολούθησαν τις κανονικές και ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μας, σε όλα τα επίπεδα».

Ο Μητρ. Επιφάνιος ευχαριστεί την Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας 

Η πρώτη αντίδραση ως προς την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας π. Νικολάι Μπαλασόφ.

«Παρά τις βάσιμες προτάσεις αρκετών Μητροπολιτών να απέχουν από τη λήψη απόφασης προς το παρόν, το Συμβούλιο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε απόφαση υπέρ της αναγνώρισης της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ περιέργως εξέφραζε την ελπίδα ότι η ουκρανική “αυτοκεφαλία” θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η αξιολόγηση των συνεπειών αυτής της απόφασης για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα δοθεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας», δήλωσε στο Sputnik.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων