09/06/2023 09/06/2023 Ημέρα προσευχής για τον αθλητισμό και την πνευματική ενίσχυση όσων μετέχουν σε αυτόν καθιερώνεται ύστερα από απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου κατά τη συνεδρίαση της τον προηγούμενο μήνα. Του Νικολάου Ζαΐμη Συγκεκριμένα, ύστερα από εισήγηση του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, Προέδρου της...
09 Ιουνίου, 2023 - 8:25
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2023 - 8:39

Η Εκκλησία της Ελλάδος καθιερώνει ημέρα προσευχής για τον Αθλητισμό

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Ελλάδος καθιερώνει ημέρα προσευχής για τον Αθλητισμό

Ημέρα προσευχής για τον αθλητισμό και την πνευματική ενίσχυση όσων μετέχουν σε αυτόν καθιερώνεται ύστερα από απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου κατά τη συνεδρίαση της τον προηγούμενο μήνα.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Συγκεκριμένα, ύστερα από εισήγηση του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού, η ΔΙΣ αποφάσισε όπως τελείται κατ’ έτος, κατά μήνα Δεκέμβριο και προ των Χριστουγέννων, πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου (πλησίον του ιστορικού Παναθηναϊκού Σταδίου) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για όλους τους αθλητές, προπονητές και αθλητικούς παράγοντες, με σκοπό την πνευματική ενίσχυσή τους. Αντίστοιχα μπορεί και κάθε Μητρόπολη στη δική της Επαρχίας να πράξη το ίδιο την ημέρα κατά την οποία θα ορισθεί.

Βαρύτητα στον αθλητισμό από τις Μητροπόλεις

Ο τομέας του αθλητισμού αποτελεί έναν βασικό βραχίονα κοινωνικοποίησης των παιδιών, αλλά και ένα σημαντικό κεφάλαιο των κατά τόπους κοινωνιών. Ο αθλητισμός δεν είναι κάτι καινούργιο, μήτε ξένο προς την Εκκλησία η οποία αξιοποιώντας τις δικές της δυνατότητες εντάσσει στο ποιμαντικό της πρόγραμμα τον αθλητισμό. Ήδη από την αρχαιότητα αλλά και στη συνέχεια κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους οι αθλητικές δραστηριότητες είναι γνωστές. Μάλιστα, ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πολλές στις επιστολές του φέρνει παραδείγματα από τον αθλητισμό προάγοντας πάντα τον “καλόν αγώνα” τον οποίο πρέπει να δίνει ο αθλητής και παράλληλα ο χριστιανός.

Στις ημέρες μας η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αθλητισμό. Δεν είναι μόνο η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί του αθλητισμού που μεριμνά για αυτό. Οι κατά τόπους οι Ιερές Μητροπόλεις μέσα από τις νεανικές συνάξεις, τα κατηχητικά σχολεία, αλλά και τις κατασκηνώσεις δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για την πρώτη γνωριμία με τον αθλητισμό. Το κατεξοχήν άθλημα που κυριαρχεί είναι το ποδόσφαιρο. Για αυτό άλλωστε ορισμένες Μητροπόλεις έχουν καθιερώσει διενοριακά πρωταθλήματα είχε σε γήπεδα 5Χ5 είτε σε γήπεδα κανονικών διαστάσεων. Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει δώσει στο εκκλησιαστικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διοργανώνει το όνομα «Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης». Το προσεχές Σάββατο, 10 Ιουνίου, θα λάβουν χώρα οι τελικοί αγώνες στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών σε δράση του Γραφείου Νεότητας (Φωτογραφία αρχείου Ι.Μ. Φθιώτιδος)

Στόχος τα παιδιά να μάθουν να νικούν τη βία

Όπως τονίζουν στο ope.gr άνθρωποι του αθλητισμού που στηρίζουν εθελοντικά τέτοιου είδους προσπάθειες της Εκκλησίας, αποστολή των δραστηριοτήτων αυτών δεν είναι μόνο το παιχνίδι, αλλά και η διαπαιδαγώγηση. Σε μία εποχή που κυριαρχεί η βία, η οποία ξεπηδά και μέσα από από τον χώρο του αθλητισμού, σημασία έχει, τονίζουν, να μάθεις στα παιδιά πρώτα να νικούν τέτοιου είδους φαινόμενα και εν συνεχεία να νικούν στο παιχνίδι.

Σκοπός του παιχνιδιού δεν πρέπει να είναι μόνο η νίκη, αλλά και το πώς να διαχειρίζεσαι την ήττα. Μόνο μέσα από το πειθαρχημένο και βασισμένο στους κανόνες παιχνίδι μπορείς να γίνει κάποιον ολοκληρωμένος αθλητής.

Από παλαιότερη επίσκεψη της Ολυμπιακής Ομάδας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο 

Κληρικοί πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ

Η Εκκλησία της Ελλάδος για να αναδείξει και το έργο που επιτελούν οι κληρικοί στον τομέα του αθλητισμού ή, ακόμα καλύτερα, για να αξιοποιήσει τους ιερείς που έχουν γνώσεις σε συγκεκριμένα αθλήματα ή σχετίζονται με τον αθλητισμό, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τις Ιερές Μητροπόλεις:

α) στοιχεία σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες που επιτελούνται με μεριμνά τους

β) κληρικούς οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ

Όπως γράφει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος σε παλαιότερο άρθρο του με τίτλο “Εκκλησία και Αθλητισμός”, “πάντοτε η Εκκλησία, αμέσως ή εμμέσως, συνδεόταν με τον γνήσιο αθλητισμό και υποστήριξε και υποστηρίζει κάθε τι που βοηθά την ανάπτυξη της συγκροτήσεως της όλης προσωπικότητος του ανθρώπου”.

Ο Άγιος Νεκτάριος, Προστάτης των Γυμναστών

Αρκετοί κληρικοί από τη σύσταση του Ελλληνικού κράτους αναγνώρισαν ιδιαίτερα την παιδευτική και εθνική αξία του αθλητισμού και του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, κάποιοι, οι οποίος έχουν αναγραφεί στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας μας όπως ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, αλλά και η ψυχή του Μακεδονικού Αγώνα, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, έμειναν στην ιστορία για την προσφορά τους αυτή ως οι “κατ’ εξοχήν φιλογυμναστικοί κληρικοί”.

Ήδη από το 2006 ύστερα από πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Φυσικής Αγωγής προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Άγιος Νεκτάριος ανακηρύχθηκε ως Προστάτης άγιος των Γυμναστών, καθώς ο ίδιος ευλόγησε ως «οιωνό άριστο» τη σύσταση Γυμναστικού Συλλόγου και στόχος τέτοιων συλλόγων είναι η σωματική «γυμνασία» και η πνευματική ανάπτυξη, οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους στρέφεται η τελεία μόρφωση και η τελεία αγωγή.

Το έγγραφο για την καθιέρωση του Αγίου Νεκταρίου ως Προστάτη των Γυμναστών 

Τα οφέλη της “συναθλήσεως”

Τρία χρόνια πριν από την Ολυμπιάδα του 1896, ο Άγιος Νεκτάριος (τότε ιεροκήρυκας στην ευρύτερη περιοχή της Ευβοίας) εκφώνησε μια ομιλία “Περί Γυμναστικής”, στην οποίαν ανέπτυξε τις θέσεις του για τη λελογισμένη “σωματική γυμνασία”, που την θεωρούσε “αναπόσπαστο ακόλουθο και σύντροφο παντός ελευθέρου και ευ ηγμένου πολίτου”.

Στην ομιλία του υπογραμμίζει και τα ευρύτερα οφέλη της “συναθλήσεως” η οποία κατορθώνει “να συσφίξει τους δεσμούς της φιλίας, να αδελφοποιήση την νεολαίαν, να διασκεδάση τας ταπεινάς αντιπαθείας και αντιζηλίας, αναπτύξη την ευγενή άμιλλαν, αυξήση την φιλοτιμίαν, απομακρύνη την αργίαν – την γενέτειραν της ακηδίας της χαυνότητος, της αμελείας και πάσης κακίας…”

Ο Άγιος Νεκτάριος 

*Κεντρική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων