20/03/2019 20/03/2019 Δελτίο τύπου εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την δεύτερη ημέρα εργασιών της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει: Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, στην δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του...
20 Μαρτίου, 2019 - 15:24

Η Ιερά Σύνοδος για την δεύτερη ημέρα εργασιών της

Διαδώστε:
Η Ιερά Σύνοδος για την δεύτερη ημέρα εργασιών της

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την δεύτερη ημέρα εργασιών της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει:

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, στην δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος              κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνέχεια της χθεσινής εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και της επ’ αυτής  συζητήσεως, ομοφώνως απεφάσισε σήμερα:

  1. Συγχαίρει την Ειδική Συνοδική Επιτροπή «Διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος» για το ότι έφερε εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε από την Ιεραρχία και για την από 19.3.2019 Εισήγηση.
  2. Εμμένει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, ήτοι να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αλλά «να εμμείνη στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».
  3. Προσδιορίζει έτι περαιτέρω τα θέματα, στα οποία θα συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, ήτοι τις οργανικές θέσεις των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18.9.1952.
  4. Αποδέχεται το υπ’ αριθμ. πρωτ. 464/206/8.2.2019 κείμενο θέσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που εστάλη κατόπιν εισηγήσεως της Ειδικής Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων πριν την πρώτη ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής στις 12.2.2019, σχετικά με τις προταθείσες προς αναθεώρηση διατάξεις των άρθρων 3, 13 παρ. 5, 21 παρ. 1, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1-2 του Συντάγματος.
  5. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ανωτέρω επιχειρούμενη συνταγματική μεταβολή και ευελπιστεί ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Έθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Σισανίου και Σιατίστης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 8 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη και μία λευκή ψήφος. Κατόπιν η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι’  εκλο­γής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, ψήφους 73

2) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ψήφους 32

3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Xριστοφόρος Αγγελόπουλος, ψήφους 14

Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Κατά την δεύτερη ψηφοφορία και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, με 71 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλό-πουλος, έλαβε 5 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’  εκλο­γής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 14 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 52

2) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, ψήφους 50

3) Αρ­χι­μαν­δρί­της κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ψήφους 21

Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με 38 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 38 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο­γής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου δι’ εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ψήφους 68

2) Ἀρ­χι­μαν­δρί­της κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 9

3) Ἀρ­χι­μαν­δρί­της κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψήφους 6

Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές και μία άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Περιστερίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, με 63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 12 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι Εψηφισμένοι Μητροπολίτες, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Περιστερίου κ. Κλήμης καί Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου θα τελεσθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο, Πέμπτη 21 Μαρτίου ε.έ.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων