05/04/2020 05/04/2020 «Η πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, έχει λόγο για τη συνάθροιση» ξεκαθάρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε χθεσινή του μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στον Αντ1. Ήταν μία απάντηση σε όλη αυτή τη συζήτηση που “πλήγωσε” την Εκκλησία από ορισμένους που αμφισβήτησαν την ιερότητα του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας αλλά...
05 Απριλίου, 2020 - 9:20
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2020 - 9:42

«Η πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, έχει λόγο για τη συνάθροιση»

Διαδώστε:
«Η πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, έχει λόγο για τη συνάθροιση»

«Η πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, έχει λόγο για τη συνάθροιση» ξεκαθάρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε χθεσινή του μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στον Αντ1.

Ήταν μία απάντηση σε όλη αυτή τη συζήτηση που “πλήγωσε” την Εκκλησία από ορισμένους που αμφισβήτησαν την ιερότητα του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας αλλά και τη Θεολογία 2 ολόκληρων χιλιετιών.

Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και στην απόφαση οι ναοί να παραμείνουν κλειστοί στο πλαίσιο του περιορισμού των συναθροίσεων ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του ιού.

«Καλούμαστε να κάνουμε έναν αυτοέλεγχο, μια αυτοκριτική. Ζούμε σε μια κατάσταση απραγματοποίητη. Στο σήμερα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Όλοι μαζί. Ενωμένοι. Για να σωθεί ο άνθρωπος» επισήμανε σχετικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως οι δομές της Εκκλησίας είναι στη διάθεση της πολιτείας όταν αυτή το χρειαστεί.

Με επιτυχία η επέμβαση της τοποθέτησης βηματοδότη

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε χθες η επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη στον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως σας είχε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή το Πρακτορείο «Ορθοδοξία» ο Αρχιεπίσκοπος είχε εισαχθεί στο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο «Ωνάσειο» χθες Σάββατο 4 Απριλίου για προγραμματισμένη τοποθέτηση βηματοδότη μετά από σύσταση των θεραπόντων ιατρών του, όπως ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Αξιοσημείωτο είναι μετά την επέμβαση τον κάλεσαν για να του ευχηθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αρκετοί Ιεράρχες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά.

Κουράγιο και υπομονή

Κουράγιο και υπομονή ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ Ιερώνυμος στους πιστούς που βρίσκονταν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του Ακάθιστου Ύμνου και σε όσους παρακολουθούσαν τους Χαιρετισμούς στην Παναγία από τις τηλεοράσεις.

Με ιδιαίτερα ζεστή φωνή και πατρική στοργή μίλησε, θα έλεγε κανείς, όπως δεν μίλησε άλλος, όλες αυτές τις μέρες της απομόνωσης, της κρίσης και του φόβου αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της σύγχυσης που επικράτησε με τις κλειστές Εκκλησίες.

«Δεν έκλεισαν τις Εκκλησίες με χαρά, τις έκλεισαν με δυσκολία και με πόνο αλλά δεν γινόταν αλλιώς» είπε ο Μακαριώτατος. «Τις κλείσαμε για να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα».

Από το ιστορικό του αυτό μήνυμα μέσα στον άδειο Μητροπολιτικό Ναό, φάνηκε γι άλλη μια φορά, πόσο είχε αφουγκραστεί όλες αυτές τις μέρες το ποίμνιο, την αγωνία του, τα ερωτηματικά του, τον πόνο του και τον πόθο του.

Γι αυτό απάντησε την Παρασκευή για όλες του τις αγωνίες, σε όλα του τα ερωτηματικά. Απάντησε σε όσους προέτρεξαν να σχολιάσουν την στάση της Εκκλησίας, σε όσους χάθηκαν μέσα στην πολυφωνία, σε όσους αναρωτήθηκαν πως θα μείνουν ακοινώνητοι… Είχε απαντήσεις για όλους.

Αναφέρθηκε στη Θεία Ευχαριστία χρησιμοποιώντας παράδειγμα από το παρελθόν όταν σε παρόμοια κατάσταση στα νησιά Τήνο και Πάρο για να επιβιώσουν, ο τότε Αρχιεπίσκοπος έδωσε ευλογία παρόλο που ήταν Μεγάλη Εβδομάδα να μη νηστέψουν για να αντέξουν τις αρρώστιες.

Έπειτα αναφέρθηκε στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία που έζησε ακοινώνητη στην έρημο για πολλά χρόνια και όμως έγινε Αγία.

Στη συνέχεια τόνισε ότι κάποιοι από τον κόσμο έζησαν και άλλες στιγμές τέτοιες δύσκολες, πολέμου, πείνας, κατακτήσεων και όμως άντεξαν και το ίδιο ευχήθηκε και για τους πιστούς που τον άκουσαν από τα σπίτια τους…

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων