07/10/2022 08/10/2022 Εκκλησία και Πολιτεία, κλήρος και λαός ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας, την άμβλυνση της φτώχειας  και συνάμα την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών θεμάτων όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες, η αναμενόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση. Ρεπορτάζ, Στέλλα Μοτίτσιου, Κάμερα, Ανδρέας Χαλκιόπουλος, Μοντάζ, Κώστας Μπρουμάς, Επιμέλεια Βίντεο, Νάνσυ Νάσκου, Επιμέλεια Κειμένου,...
07 Οκτωβρίου, 2022 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2022 - 0:36

Ιεραρχία 2022: Στην πρώτη γραμμή η Εκκλησία για τουρκική προκλητικότητα, γυναικοκτονίες, φτώχεια  (βιντεο/φωτο)  

Διαδώστε:
Ιεραρχία 2022: Στην πρώτη γραμμή η Εκκλησία για τουρκική προκλητικότητα, γυναικοκτονίες, φτώχεια  (βιντεο/φωτο)  

Εκκλησία και Πολιτεία, κλήρος και λαός ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας, την άμβλυνση της φτώχειας  και συνάμα την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών θεμάτων όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες, η αναμενόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Ρεπορτάζ, Στέλλα Μοτίτσιου, Κάμερα, Ανδρέας Χαλκιόπουλος, Μοντάζ, Κώστας Μπρουμάς, Επιμέλεια Βίντεο, Νάνσυ Νάσκου, Επιμέλεια Κειμένου, Κάτια Τσιμπλάκη.

Η σύγκλιση της Ιεραρχίας την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2021 ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών. Το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι στέκεται δίπλα στον Ελληνικό λαό και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων και κοινωνικών προβλημάτων σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία. Σύσσωμη η ιεραρχία εξέφρασε την κραυγή αγωνίας της “για τις επικείμενες εξελίξεις και τα θύματα κηρυγμένων και ακηρύκτων πολέμων”, όπως ανεφέρθη χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησία, επαναδιατύπωσε και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει στην Ελληνική Κοινωνία, λέγοντας ότι «ως στοργική μητέρα αόκνων θα διαχειριστεί τα προβλήματα με ψυχραιμία, νηφαλιότητας, και κυρίως με σεβασμό και ευθύνη προς το ανθρώπινο πρόσωπο».

«…καλούμε πατρικώς τον ευσεβή Λαό μας σε προσευχή προς τον Άρχοντα της Ειρήνης, τον Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος των δυσκολιών και εν τέλει να παραμείνουμε ακέραιοι και ειρηνικοί».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Σύνταγμα της Εκκλησίας που αποτελεί Νόμο του Κράτους, ορίζεται η συναλληλία με την Πολιτεία. Συναλληλία σημαίνει ότι και οι δυο φορείς αναγνωρίζουν ως υπέρτατη αρχή του κόσμου το Χριστό και Επικρατούσα Θρησκεία του Κράτους την Ορθοδοξία. Οι ρόλοι τους όμως είναι διακριτοί, αυτοτελείς και ο κάθε φορέας σέβεται το ρόλο του άλλου.


Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Η πλήρωση των κενών μητροπόλεων

Η Ιεραρχία, κατά την τελευταία τακτική συνεδρίασή της για το 2022, εκτός από τα καίρια μηνύματα που έστειλε, κάλυψε και τις θέσεις δυο κενών μητροπόλεων, της Δράμας και της Ηλείας. Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης με 69 ψήφους, επί συνόλου 74 ιεραρχών που ψήφισαν κατά τη δεύτερη ψηφοφορία. Μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, με 55 ψήφους επί συνόλου, επίσης, 74 που ιεραρχών ψήφισαν.

Αρραγής και «αρτιμελής» η Ιεραρχία ρίχνεται στη μάχη με την Πολιτεία. Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο οι Μητροπόλεις και οι ποιμενάρχες τους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων που μαστίζουν την Ελλάδα.

Ιερή αγανάκτηση και στήριξη του Ελληνικού λαού για την Τουρκική προκλητικότητα

Την ενημέρωση κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος παρουσία του επίσης μέλους της Επιτροπής επί του Τύπου, Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου. Η Ιεραρχία, στο μήνυμα το οποίο ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης προς τον Ελληνικό Λαό για τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από τους γείτονες. Η Εκκλησία της Ελλάδος τονίζει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει μετατρέψει το Αιγαίο πέλαγος σε νεκροταφείο, αντί να είναι πέλαγος ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

Εurokinissi/Χρήστος Μπόνης

“Κατ’ αρχάς η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αισθάνεται την υποχρέωση να ενώσει τη φωνή της με την Πολιτεία και σύμπαντα τον Ελληνικό Λαό, διαμαρτυρόμενη για τις συνεχιζόμενες απειλές της γείτονος χώρας εναντίον της Ελλάδος και του Λαού μας, καθώς και τις ανυπόστατες αμφισβητήσεις της εδαφικής κυριαρχίας μας. Απευθύνει ευλογίες προς τους κατοίκους της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, που αποτελούν τα σύνορα προς Ανατολάς της Πατρίδος μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και ιδιαιτέρως στρέφει τη σκέψη της με ευγνωμοσύνη προς τους Κυβερνήτες και τα Πληρώματα των σκαφών του Λιμενικοῦ Σώματος και τους Συνοριοφύλακες της Θράκης.

Επιπλέον, εκφράζει την οδύνη της για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού δράματος, την αύξηση και την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, τον μη σεβασμό των διεθνών συνθηκών, με αποτέλεσμα τη μετατροπή του Αιγαίου σε πέλαγος-νεκροταφείο, αντί να είναι πέλαγος ειρήνης και συμφιλίωσης των Λαών. Εκ βαθέων εύχεται να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα και να επικρατήσει η αγάπη, η ειρήνη και η δικαιοσύνη μεταξύ των Λαών», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας.

Η οικογενειακή βία διασαλεύει τα θεμέλια του κοινωνικού ιστού

Στο ίδιο κείμενο, οι Ιεράρχες αναφέρονται και στην άλλη μάστιγα που πλήττει την  κοινωνία μας, που δεν είναι άλλη από την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες.

Στο ίδιο ανακοινωθέν, εντάχθηκε και το αίτημα των υγειονομικών σε αναστολή οι οποίοι είχαν διαδηλώσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 έξω από το Συνοδικό Μέγαρο και ζήτησαν την παρέμβαση της Ιεραρχίας προς τον Υπουργό Υγείας.


Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

“Και ενώ τα διεθνή και εθνικά προβλήματα απαιτούν καίριες και άμεσες απαντήσεις, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας δεν μπορούν να παραθεωρήσουν τα αυξανόμενα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, διά της οποίας συνήθως πλήττεται το πρόσωπο της γυναίκας, και τα οποία φαινόμενα διασαλεύουν τα θεμέλια του κοινωνικού ιστού, ούτε να κωφεύσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υγειονομικών σε αναστολή, για επιστροφή στην υπηρεσία τους, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για τη συνέχιση της προσφοράς τους στον χώρο της υγείας”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ΙΣΙ.

Με όλες τις δυνάμεις αντιμετωπίζεται η επισιστική και ενεργειακή κρίση

“Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συζήτησε σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσεως, η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα και αποτελεί μία νέα πρόκληση, που η ανθρωπότητα αλλά και η πατρίδα μας θα κληθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για τους συνανθρώπους μας, στην προσπάθεια της οποίας η Εκκλησία θα συνεισφέρει και πάλι «όση Αυτή δύναμις».

Ιεραρχία/Φωτό αρχείου/ Χρήστος Μπόνης

Η εκλογή των νέων μητροπολιτών

Η διαδικασία εκλογής των νέων ιεραρχών δεν έκρυβε εκπλήξεις. Νέος Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη με 69 ψήφους ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Νέος Μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη με 55 ψήφους ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος (Μπαχός). Ο Επίσκοπος Ωλένης, ήταν στενός συνεργάτης του παραιτηθέντα Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, ο οποίος μάλιστα καταθέτοντας την παραίτησή του είχε εκφράσει την επιθυμία του να τον διαδεχθεί. Οι Εψηφισμένοι μητροπολίτες έδωσαν αρχικά το Μικρό Μήνυμα προς το Σώμα της Ιεραρχίας και εν συνεχεία το Μεγάλο Μήνυμα στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.


Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Μητροπολίτης Δράμας, ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης

«Πορεύομαι προς τη Δράμα με την ευχή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας δήλωσε ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ Δωρόθεος και απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση στον πνευματικό αγώνα για «καλά έργα».

 

Μητροπολίτης Ηλείας, ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος


Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Δεκάδες πιστοί αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών  από την Πελοπόννησο είχαν συγκεντρωθεί έξω το Συνοδικό Μέγαρο για να συγχαρούν το νέο Μητροπολίτη Ηλείας.


Σε συνεργασία κάλεσε όλους ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος λέγοντας πως «όλοι μαζί πρέπει να επιτελέσουμε ότι καλύτερο μπορούμε, αυτές τις δύσκολες εποχές»  στις πρώτες του δηλώσεις εξερχόμενος  από το Συνοδικό Παρεκκλήσι των Ασωμάτων Ταξιαρχών της Ιεράς Μονής Πετράκη.

Ο νέος ποιμενάρχης θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα –έπειτα από 41 χρόνια- Μητροπολίτη, Γερμανό, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον διάδοχό του για τον οποίο όπως είπε  γνωρίζει καλά τη Μητρόπολη Ηλείας και θα συνεχίσει επάξια το έργο του.

Την ικανοποίηση τους για την εκλογή του Επισκόπου Ωλένης σε νέο Μητροπολίτη Ηλείας εξέφρασαν τόσο ο Αντιπεριφεριάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος όσο και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, που έδωσαν το παρών στη Ιερά Σύνοδο και δήλωσαν τη στήριξη τους στο ποιμαντικό έργο του νέου Μητροπολίτη.

Τοποθετήσεις νέων Γραμματέων

Μετά από έκτακτη ολιγόλεπτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έγιναν τοποθετήσεις γραμματέων. Συγκεκριμένα:

α. Στην θέση του Α’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ο μέχρι πρότινος Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος,  Αρχιμανδρίτης κ. Σεραπίων Μιχαλάκης.

β. Στην θέση του Β’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ο μέχρι πρότινος Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί, Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Καραμούζης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων