15/07/2022 15/07/2022 Με 189 “ΝΑΙ” πέρασαν από τη Βουλή οι οργανικές θέσεις των κληρικών κλείνοντας και τυπικά την εκκρεμότητα 77 χρόνων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας – Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, “Παρών” δήλωσε το ΚΚΕ – Αποχή από την ψηφοφορία έκαναν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Του Νικόλαου Ζαΐμη  Νόμο του κράτους αποτελούν και επίσημα από το βράδυ της Πέμπτης,...
15 Ιουλίου, 2022 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2022 - 12:01

Με 189 “ΝΑΙ” πέρασαν από τη Βουλή οι οργανικές θέσεις των κληρικών – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Διαδώστε:
Με 189 “ΝΑΙ” πέρασαν από τη Βουλή οι οργανικές θέσεις των κληρικών – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Με 189 “ΝΑΙ” πέρασαν από τη Βουλή οι οργανικές θέσεις των κληρικών κλείνοντας και τυπικά την εκκρεμότητα 77 χρόνων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας – Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, “Παρών” δήλωσε το ΚΚΕ – Αποχή από την ψηφοφορία έκαναν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Νόμο του κράτους αποτελούν και επίσημα από το βράδυ της Πέμπτης, 14 Ιουλίου, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στη Δωδεκάνησο και τις οργανικές θέσεις των κληρικών καθώς υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία», άρθρα του οποίου αφορούν τη ρύθμιση εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Η ψηφοφορία

Σε σύνολο 213 βουλευτών, υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν 56 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Αποχή από τη ψηφοφορία έκαναν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στα επίμαχα άρθρα που υπερψηφίστηκαν ήταν και αυτά τα οποία είχαν να κάνουν με τη νομοθετική ρύθμιση των οργανικών θέσεων των κληρικών. Τα άρθρα υπερψήφισαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, καταψήφισε το ΜέΡΑ25 ενώ “παρών” δήλωσε το ΚΚΕ.

Αναλυτικότερα τα επίμαχα άρθρα ήταν: 

Α. το 335 για τις οργανικές θέσεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στη Δωδεκάνησο: «Ναι» ψήφισαν 189 βουλευτές, «Όχι» 7 και «Παρών» 17.

Β. τα 347 – 348 για τις οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος και στην Εκκλησία της Κρήτης): «Ναι» ψήφισαν 189 βουλευτές «Όχι» 7 «Παρών» 17.

Στη Βουλή βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος όπου είχε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτές στους οποίους εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για τη ρύθμιση του ζητήματος των οργανικών θέσεων, μια εκκρεμότητα που ταλάνιζε την εκκλησία και πολιτεία για 77 χρόνια.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο πατώντας ΕΔΩ

Οι οργανικές θέσεις σε αριθμούς

Συγκεκριμένα με το άρθρο 347 του νομοσχεδίου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος συνιστώνται δύο χιλιάδες τριακόσιες έντεκα 2.311) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες καταλαμβάνονται από Εφημέριους οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και η απόφαση διορισμού τους έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με το άρθρο 348 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης συνιστώνται εννιακόσιες πενήντα πέντε (955) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες καταλαμβάνονται από Εφημερίους οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και η απόφαση διορισμού τους έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν πρόκειται για νέους διορισμούς αλλά για νομοθετική λύση σε πρόβλημα δεκαετιών.

Ικανοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή είχε βρει ικανοποιημένη την πλευρά της Εκκλησίας ήδη από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Με ανακοινώσεις τους τόσο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και ο Σύνδεσμοι Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης είχαν εκφράσει την ικανοποίηση και τη χαρά τους ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιουλίου, συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία αναμένεται να ασχοληθεί και με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τις οργανικές θέσεις των κληρικών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων