15/05/2023 16/05/2023 Συναισθήματα χαράς κατέκλυσαν τους πιστούς με το άκουσμα της είδησης ότι η εικόνα Άξιον Εστί θα παραμείνει για προσκύνηση στη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι τις 17 Μαϊου 2023. Η προσέλευση των πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας πρωτοφανής. Λεωφορεία ενοριών, συλλόγων αλλά και από μεμονωμένες πρωτοβουλίες πολιτών  έρχονται στην Ελλάδα μεταφέροντας πιστούς οι οποίοι περιμένουν καρτερικά...
15 Μαΐου, 2023 - 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2023 - 0:44

Με αμείωτο ρυθμό το προσκύνημα στο Άξιον Εστί – Τι λέει ο Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Με αμείωτο ρυθμό το προσκύνημα στο Άξιον Εστί – Τι λέει ο Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Συναισθήματα χαράς κατέκλυσαν τους πιστούς με το άκουσμα της είδησης ότι η εικόνα Άξιον Εστί θα παραμείνει για προσκύνηση στη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι τις 17 Μαϊου 2023.

Η προσέλευση των πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας πρωτοφανής. Λεωφορεία ενοριών, συλλόγων αλλά και από μεμονωμένες πρωτοβουλίες πολιτών  έρχονται στην Ελλάδα μεταφέροντας πιστούς οι οποίοι περιμένουν καρτερικά επί ώρες στη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουν την εικόνα και να προσευχηθούν την Παναγία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ζήτησε  την παράταση του προσκυνήματος του  «Άξιον Εστί» από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, βλέποντας τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται καθημερινά από χιλιάδες πιστούς.

Και η Ιερά Επιστασία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά του.

Καθημερινά στον Μητροπολιτικό Ναό τελούνται ιερές ακολουθίες. Για τη διευκόλυνση του προσκυνήματος και την αποφυγή συνωστισμού μέσα στη Μητρόπολη επιτρέπεται η είσοδος 30 πιστών κάθε δέκα λεπτά.

Ο Ι.Ν. Οσίου Αυξεντίου Σταυρού θα υποδεχθεί την Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστί» την Τετάρτη

Ο Ι.Ν. Οσίου Αυξεντίου Σταυρού θα υποδεχθεί την Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστί» την Τετάρτη

Την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στις 12:30 το μεσημέρι αναμένεται τελικά να αφιχθεί στον Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου Κάτω Σταυρού η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» κατά την επιστροφή Της στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από την Ιερά Κοινότητα για την παραμονή Της στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει και θα τεθεί προς προσκύνηση για δύο ώρες στον Ναό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου:

Ἡ Ἱερά μας Μητρόπολις ἀνακοινώνει ὅτι τελικῶς  ἡ Πάνσεπτος Ἱερά Εἰκών ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, πού φιλοξενεῖται στόν ἱστορικό Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἀθηνῶν πρός προσκύνηση ἀπό τόν εὐλογημένο Λαό μας, θά ἀναχωρήση ἀπό τό Κλεινόν Ἄστυ τήν Τετάρτη 17η Μαΐου τ. ἔ., καί ἐπιστρέφοντας τό ἱερό τοῦτο Κειμήλιο γιά τό Ἅγιον Ὄρος θά διέλθη ἀπό τήν Κωμόπολη τοῦ Σταυροῦ τῆς καθ’ Ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ἡ ἄφιξή Της στόν Ἱερό Ναό Ὁσίου Αὐξεντίου Κάτω Σταυροῦ ἀναμένεται στίς 12.30 τό μεσημέρι τῆς Τετάρτης 17ης Μαΐου τ. ἔ. ὡς προείπαμε καί θά παραμείνη ἐπί δίωρον.

Προσκαλεῖται ὁ Παναγιοσκέπαστος Λαός τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως νά προσέλθη μέ εὐλάβεια γιά νά ὑποδεχθοῦμε Ἱερός Κλῆρος, Ἄρχοντες καί εὐλαβές Πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας μας τήν Περίπυστο αὐτή Εἰκόνα τῆς Παντάνασσας.

“Όταν προσκυνούν την Παναγία νιώθουν ένα πνευματικό άγγιγμα”

 

Για την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί μίλησε ο Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ιερομόναχο π. Γεννάδιο, Αρχισυντάκτη του Διαδικτυακού Περιοδικού Πεμπτουσία.  Ο Γέροντας Χριστοφόρος αναφέρεται στον πιστό λαό, στην αθρόα συμμετοχή, αλλά και την πολύωρη αναμονή του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων που περιμένουν καρτερικά επί ώρες για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Όταν προσκυνούν την Παναγία νιώθουν ένα πνευματικό άγγιγμα” γι’ αυτό και καθημερινά η προσέλευση του κόσμου αυξάνεται.

Η συνέντευξη θα προβληθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023.

Το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους

Η Παναγία του Άξιον Εστί θεωρείται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους, φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και σπανίως βγαίνει από τον Άθω.

Εν προκειμένω η μεταφορά της για προσκύνημα στην Αθήνα ήταν παλαιότερο αίτημα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου για να λαμπρύνει με την παρουσία της την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ωστόσο, λόγω κορωνοϊού δεν κατέστη τότε δυνατή η έξοδός της από την Αθωνική πολιτεία και βγαίνει τώρα που οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Στιγμιότυπο από την Μητρόπολη Αθηνών, όπου πιστοίσχηματίζουν ουρές για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί”, Παρασκευή 
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η αναβολή

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ως ημερομηνία έλευσης είχε οριστεί η 15η Μαρτίου και αρχικό σημείο υποδοχής το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Ωστόσο, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφραζε προβληματισμούς όσον αφορά τις καθημερινές συγκεντρώσεις που πραγματοπιούνταν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι συγκεντρώσεις δεν είχαν να κάνουν μόνο με τις αντιδράσεις για το δυστύχημα, αλλά με την γενικότερη κοινωνική αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Προέκυψε λοιπόν το ερώτημα μήπως τελικά την ημέρα της άφιξης της Ιεράς Εικόνας στις 15 Μαρτίου υπάρξουν παράλληλα κινητοποιήσεις στους δρόμους της Αθήνας κι έτσι αποφασίστηκε η έλευσή την τον Μάιο.

Η ιστορία της εικόνας

Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου που βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι έργο του «προσωπογράφου της Παναγίας» Ευαγγελιστή Λουκά.

Η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε την εποχή της εικονομαχίας είναι αυστηρά βυζαντινή, η δε όψη της επιβλητική, αυστηρή και συνάμα γλυκειά, θυμίζει τη Μάνα που μαλώνει και συνάμα είναι πάντα κοντά στα παιδιά της.

Το 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα ) μοναδικής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών του Αγίου Όρους. Το «Άξιον Εστί» έχεις διαστάσεις 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει και φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».

Στιγμιότυπο από την Μητρόπολη Αθηνών, όπου πιστοί σχηματίζουν ουρές για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί”, Παρασκευή 5 Μαΐου 2023.
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του. Ο Ιησούς Χριστός κρατά ειλητάριο στο δεξί χέρι Του που γράφει την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με…» (Προφ. Ησαΐας 61: 1). Εικόνες όπως αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιρετικών, για την εικονογραφική διακήρυξη και διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος της Εκκλησίας μας περί της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου.

Το 1963, με αφορμή τον επίσημο εορτασμό της χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, η εικόνα με απόφαση της Ιεράς Κοινότητος και με τη συνοδεία μητροπολιτών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των αντιπροσώπων των μονών μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την υποδέχτηκαν με εξαιρετικές τιμές, βαθύτατη ευλάβεια και συγκίνηση. Πλήθος πιστών της πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιστορική εικόνα, που για πρώτη φορά έβγαινε από το Άγιο Όρος. Μεταγενέστερα, το Φθινόπωρο του 1999 η εικόνα μεταφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμωνα Αχαρνών.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί έφτασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος για να προσκυνήσουν την Εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους, Άξιον Εστί. Τα αφιερώματα των πιστών διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών της Δυτικής Αττικής. Το 2017 μεταφέρθηκε στο Βύρωνα όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Επίσης, έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκης και την Κύπρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων