30/04/2020 30/04/2020 Με αυστηρά μέτρα υγιεινής και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας συνεδριάζει από το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ΔΙΣ συνεδριάζει προκειμένου να αποφανθεί επί των εξελίξεων αναφορικά με την σταδιακή επιστροφή στη «νέα κανονικότητα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν στις εκκλησίες μετά τις 17 Μαΐου θα συγκεκριμενοποιηθούν...
30 Απριλίου, 2020 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2020 - 12:29

Με “όρους πανδημίας” συνεδριάζει η ΔΙΣ – Νέα συνεδρίαση το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου -Αποκλειστικές δηλώσεις – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ

Διαδώστε:
Με “όρους πανδημίας” συνεδριάζει η ΔΙΣ – Νέα συνεδρίαση το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου  -Αποκλειστικές δηλώσεις – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ

Με αυστηρά μέτρα υγιεινής και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας συνεδριάζει από το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ΔΙΣ συνεδριάζει προκειμένου να αποφανθεί επί των εξελίξεων αναφορικά με την σταδιακή επιστροφή στη «νέα κανονικότητα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν στις εκκλησίες μετά τις 17 Μαΐου θα συγκεκριμενοποιηθούν σε νέα ΔΙΣ το πρώτο 15νθήμερο του Μαίου.

Μάλιστα προκειμένου, να διασφαλιστούν οι αποστάσεις μεταξύ των Ιεραρχών η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη μεγάλη αίθουσα της Ιεραρχίας.

Επισημαίνεται ότι, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια πραγματοποίησε θερμομέτρηση στους Ιεράρχες πριν από την είσοδό τους στο Συνοδικό Μέγαρο, ενώ έχει στηθεί ένα νέο ιατρείο στο ισόγειο του Μεγάρου.

Επίσης, στην αίθουσα της συνεδρίασης υπάρχουν αντισηπτικά.

 

Προσερχόμενος στην ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς από τον Δημήτρη Στρουμπάκο και το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για το αν είναι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εκκλησιών, απάντησε:
«Κάντε υπομονή μέχρι το μεσημέρι»


“Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης. Αν δεν άνοιγαν οι εκκλησίες στις 17 Μαϊου δεν θα ήμασταν» δήλωσε αποκλειστικά στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και τον Δημήτρη Στρουμπάκο ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΔΙΣ

Η επιστροφή στις εκκλησίες για ατομική προσευχή από τις 4 Μαίου και η συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία δύο εβδομάδες αργότερα βρίσκουν αντίθετους κάποιους Ιεράρχες, οι οποίοι εκφράζουν έντονες αντιδράσεις.

Από την συνεδρίαση απουσιάζουν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος

 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 163ης ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (2019 – 2020)

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος

Ο Αρχιγραμματεύς
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και από 15-10-2019 ως Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ήδη, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος με επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τα υπόλοιπα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ζητεί τη σύγκληση έκτακτης Ιεραρχίας, η οποία θα αποφανθεί επί των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ – Τα μέτρα που θα ισχύουν κατά τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία- Τι θα γίνει με γάμους και βαπτίσεις

Επίσης, σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι δεν είναι “τόσο ικανοποιητικές οι τοποθετήσεις της κυβερνήσεως”, προσθέτοντας ότι επιθυμία της Εκκλησίας ήταν να επιτραπεί η συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία από τις 4 Μαϊου.
“Όλα αυτά θα τα αξιολογήσει η ΔΙΣ που θα ακούσει και τις θέσεις του Μακαριωτάτου ύστερα από την επικοινωνία που πρέπει να είχε με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό” τόνισε. “Δεν είναι ο σκοπός μας να κάνουμε ΄ανταρσία’ ούτε θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση” διευκρίνισε πάντως.

 

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

«Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.
Η κ. Κεραμέως κατά την παρουσίαση του σχεδίου της σταδιακής επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών αναφέρθηκε και στην επιστροφή στους χώρους λατρείας, επαναλαμβάνοντας τις ημερομηνίες επιστροφής στις Εκκλησίες, όπως είχε αναφέρει στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε πως η επιστροφή θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων