26/06/2019 26/06/2019 Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου διεξήχθη επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθο και στο πολύτιμο έργο του, με τίτλο «Μνήμη Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου – 70 χρόνια από την εκδημία του (1949-2019)». Η Ημερίδα αυτή έγινε πράξη χάρη στην πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Βασιλειάδη...
26 Ιουνίου, 2019 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2019 - 14:46

“Μνήμη Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου – 70 χρόνια από την εκδημία του (1949-2019)”

Διαδώστε:
“Μνήμη Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου – 70 χρόνια από την εκδημία του (1949-2019)”

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου διεξήχθη επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθο και στο πολύτιμο έργο του, με τίτλο «Μνήμη Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου – 70 χρόνια από την εκδημία του (1949-2019)».

Η Ημερίδα αυτή έγινε πράξη χάρη στην πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Βασιλειάδη και της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος και με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

Στην Ημερίδα ακαδημαϊκοί παρουσίασαν σημαντικούς σταθμούς από τη ζωή και το έργο του Μητροπολίτου Χρυσάνθου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την πολύτιμη προσφορά του στα θρησκευτικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά ζητήματα της χώρας, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα ο τρίτος τόμος «Ἄρθρα καὶ Μελέται Χρυσάνθου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν» που εξεδόθη σε φωτοαναστατική έκδοση από την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών, με πρωτοβουλία, και υπό την επιμέλεια, του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Βασιλειάδη, τον Μάιο που μας πέρασε.

Αρχικά στο επίκεντρο της Ημερίδας τέθηκε ο νέος τόμος, ο τρίτος στη σειρά που εξεδόθη από τον πρωτανιψιό του μακαριστού αρχιεπισκόπου Γεώργιο Τασούδη, και στον οποίο και τα εμπεριεχόμενά του αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους η κ. Μαρία Τζιάτζη-Παπαγιάννη, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, που εστίασε και στη γλώσσα των κειμένων του αρχιεπισκόπου που ακολουθεί τον τύπο της καθαρεύουσας αλλά αντλεί κυρίως από την τότε καθομιλούμενη, και είναι μια ζεστή και κατανοητή γλώσσα, ο κ. Ιωάννης Μπάκας, Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ, καθώς και ο κ. Θεοδόσιος Τσιρώνης, ιστορικός.

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας άνοιξε με τον πρωτ. Αθανάσιο Γκίκα, Καθηγητή ΑΠΘ, η ομιλία του οποίου είχε ως θέμα «Η ποιμαντική διακονία στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου», και ξεκίνησε με την ανάλυση του όρου ποιμαντικός στην εκκλησιαστική γραμματεία, για να συνεχίσει με αναλυτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ποίμαινε το ποίμνιό του στον Πόντο και στην αρχιεπισκοπή Αθηνών ο μακαριστός Χρύσανθος.

Στη συνέχεια ο κ. Αθανάσιος Βουρλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στη σχέση και τις επιδόσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου με τη βυζαντινή μουσική, ενώ διατρέχοντας τον πρώτο τόμο που εξέδωσε ο Γεώργιος Τασούδης με τίτλο «Βιογραφικαί αναμνήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος(1881-1949)» και επανεξεδόθη από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, αποδελτίωσε όλες τις αναφορές του Χρυσάνθου για το βυζαντινό μέλος, ενώ διάβασε και το χωρίο εκείνο όπου ο Χρύσανθος στην Ευρώπη σπουδάζοντας παρακολουθεί όλες τις όπερες και τις συναυλίες με έργα του Βάγκνερ, όπως και το απόσπασμα όπου ο Χρύσανθος αξιολογεί ως ανωτέρα την αρμονία της ανατολικής μουσικής όταν παρακολουθεί τη θεία λειτουργία σε αγγλικανική εκκλησία.

Ακολούθως τον λόγο μετά έλαβε η κ. Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά, Επίτιμη Διευθύντρια του Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, η εισήγηση της οποίας επικεντρώθηκε στο ίδιο βιβλίο, τις βιογραφικές αναμνήσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, και στο πιο ενδιαφέρον του κομμάτι για τον σημερινό κομοτηναίο, εκείνο όπου ο Χρύσανθος περιγράφει αναλυτικά το πατρικό του, κτισμένο από οπτό πλίνθο, τους δυο του ορόφους, τα δωμάτιά του, το γραφείο του, τα σκεύη και τα έπιπλα του σπιτιού, τον οικιακό ρουχισμό, αλλά και την οικογένειά του. Τη μητέρα του, τις αδελφές του, την απώλεια της αδελφής του και τον θάνατο του πατέρα του.

Τη στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου έναντι των παπικών, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε εμπεριστατωμένα ο μακαριστός Χρύσανθος, καταθέτοντας στοιχεία για την μη υπαναχώρηση τύπων της ορθόδοξης λατρείας, όπως η διανομή αντιδώρου, ακόμη κι όταν συνέβη η περιστασιακή ένωση των δυο εκκλησιών, ανατολικής και δυτικής, κατά τις κοινές λειτουργίες των δυο εκκλησιών, ακόμη και στα δύσκολα προ της πτώσεως της Πόλης χρόνια, παρουσίασε αναλυτικά ο Αρχιμ. Χρύσανθος Μαργαρίτης, Θεολόγος-Ιεροκήρυκας.

Τέλος, ο ιστορικός Θεοδόσιος Τσιρώνης έκλεισε την Ημερίδα με το φλέγον θέμα της εθελούσιας απομάκρυνσης του Χρυσάνθου από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αθηνών, όταν δεν θέλησε συγγνωστά να υπηρετήσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου, μένοντας πιστός άχρι τελευταίας ρανίδος αίματος στο ιδανικό της ελευθερίας, το οποίο κατά την άποψή του οφείλει να υπηρετεί ο ορθόδοξος κληρικός. Ο κ. Τσιρώνης περιέγραψε εναργώς την τότε σχάση της εκκλησίας και την ανάδειξη στην αρχιεπισκοπή Αθηνών του μητροπολίτου Δαμασκηνού, μετέπειτα και Αντιβασιλέως, ως κατ’ ανάγκη συνεργάτη της κατοχικής κυβέρνησης της χώρας.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Τσαλικίδης, ο συντ. εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Φαρασόπουλος, ο αρχαιολόγος κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, ο καθηγητής του ΤΕΦ κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, ο ψάλτης κ. Αθανάσιος Σαλαμανίδης, η καρδιολόγος κ. Αλεξάνδρα Παναγωτίδου, ο πολιτικός μηχανικός κ. Αθανάσιος Κουρής, ο φιλόλογος κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίος Ιατρίδης και πολλοί ακόμη άλλοι.

Πηγή: www.paratiritis-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων