24/09/2022 24/09/2022 «Να καλλιεργήσουμε τον ενθουσιασμό των παιδιών και να τους δώσουμε ευκαιρίες να δημιουργήσουν» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου: «Sports Cardiology 2022». Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου και στην έναρξή του την Παρασκευή το βράδυ παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης...
24 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2022 - 9:39

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τους νέους σε συνέδριο καρδιολογίας

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τους νέους σε συνέδριο καρδιολογίας

«Να καλλιεργήσουμε τον ενθουσιασμό των παιδιών και να τους δώσουμε ευκαιρίες να δημιουργήσουν» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου: «Sports Cardiology 2022».

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου και στην έναρξή του την Παρασκευή το βράδυ παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία: «Η ηθική πλευρά του αθέμιτου πρωταθλητισμού», ο υπουργός υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, πολιτικοί, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, ακαδημαϊκοί, γιατροί και φοιτητές, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Στο συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, αναπτύσσονται σημαντικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους καρδιολόγους, αλλά και όσους ασχολούνται με τον Αθλητισμό επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και για τα όρια της άσκησης στους καρδιοπαθείς, τον ρόλο της διατροφής και την χρήση αναβολικών από τους αθλητές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, ακόμη, διεθνείς προσωπικότητες του αθλητισμού. Πρόεδρος είναι ο επεμβατικός καρδιολόγος Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αθλητικής Καρδιολογίας.

 

 

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Παπαϊωάννου για την πρόσκληση και σημείωσε ότι «σε αυτόν τον χώρο, σε αυτό το συνέδριο συναντώνται δύο κόσμοι. Οι νέοι και η επιστήμη». Μιλώντας για τους νέους και τον ενθουσιασμό τους, τους παρομοίασε με τα νερά του Παρνασσού που τρέχουν στις πεδιάδες. «Όταν αυτά τα νερά τρέχουν έτσι, δεν δίνουν καρπό και πολλές φορές κάνουν ζημιές» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναρωτήθηκε τι κάνουν οι μεγαλύτεροι. «Θα εμποδίσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό; Δεν μπορούμε. Αλλά και αν μπορούσαμε δε μας συμφέρει, διότι σε αυτόν τον ενθουσιασμό κρύβεται το μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να κάνουμε κανάλια, ώστε αυτός ο ενθουσιασμός να διοχετεύεται εκεί που πρέπει. Να καλλιεργήσουμε τον ενθουσιασμό των παιδιών και να τους δώσουμε ευκαιρίες να δημιουργήσουν».

 

 

Νωρίτερα, στο «στρογγυλό τραπέζι» με θέμα τους αθέμιτους τρόπους πρωταθλητισμού, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ανέπτυξε την ηθική πλευρά του ζητήματος. «Ο αθλητισμός παραπέμπει στην προσπάθεια, στην άσκηση, στον αγώνα. Ο πρωταθλητισμός παραπέμπει στην προσπάθεια για την πρωτιά, για την νίκη, για την διάκριση, για την επιτυχία, για την κατάκτηση της κορυφής. Θεμιτός είναι ο πρωταθλητισμός που είναι δίκαιος και αξιοκρατικός, που βασίζεται σε κανόνες, σε αρχές και σε κώδικα δεοντολογίας. Θεμιτός πρωταθλητισμός είναι αυτός, ο οποίος κινείται αποκλειστικά και μόνο εντός αθλητικών πλαισίων. Αθέμιτος πρωταθλητισμός είναι αυτός που κινείται και εκτός αθλητικών πλαισίων και χρησιμοποιεί και εξωαγωνιστικά μέσα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε: «Αν σκεφτούμε ότι για την ορθόδοξη πνευματικότητα όλη η ζωή του ανθρώπου είναι αθλητισμός, είναι διαρκής ασκητική, αγώνας και προσπάθεια όχι απλώς για την πρωτιά, ούτε για κάποια νίκη, αλλά για την τελειότητα: “μέχρις ὅτου φθάσωμεν …εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ” (Ἐφεσ. 4,13), τότε εύκολα διαπιστώνουμε ότι ο λόγος της Εκκλησίας του Χριστού μπορεί να συμβάλλει καίρια στην προβληματική, την οποία εξετάζουμε». Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, στο σχετικό του υπόμνημα στην Β´ Τιμόθεον Επιστολή, που αποτελεί την βάση του ευ αγωνίζεσθαι, του θεμιτού πρωταθλητισμού. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Η βασική και εν τέλει καθοριστική αρχή του θεμιτού πρωταθλητισμού έχει δοθεί από τον ίδιο τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Όποιος την θυμάται καλά, την έχει εγκολπωθεί, την έχει κάνει κτήμα του υπαρξιακό και δεν απομακρύνεται από αυτήν, δεν κινδυνεύει ποτέ να πέσει θύμα του αθέμιτου πρωταθλητισμού, δηλαδή του ίδιου του του κακού εαυτού: ” Ἔσονται οἱ ἔσχατοι πρῶτοι καὶ οἱ πρῶτοι ἔσχατοι· πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί”. (Ματθ. 20, 16). Όποιος έχει συνειδητοποιήσει ότι από πρώτος μπορεί να βρεθεί τελευταίος και από τελευταίος μπορεί να βρεθεί πρώτος, τότε αυτός είναι ο εκλεκτός του θεμιτού πρωταθλητισμού».

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

 

(Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων