25/09/2020 25/09/2020 ​Μία νέα, πολύευκτη επιστημονική σειρά εμφανίζεται στο εκδοτικό επιστημονικό στερέωμα με την ανύστακτη 100ετή πλέον φροντίδα για τα θεολογικά ακαδημαϊκά δρώμενα εκ μέρους της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και με πρωτοβουλία της, με την ξεχωριστή ευλογία Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και την επευλογία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Πρόκειται για...
25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:40

Οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας (1ος-9ος αι.)

Διαδώστε:
Οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας (1ος-9ος αι.)

​Μία νέα, πολύευκτη επιστημονική σειρά εμφανίζεται στο εκδοτικό επιστημονικό στερέωμα με την ανύστακτη 100ετή πλέον φροντίδα για τα θεολογικά ακαδημαϊκά δρώμενα εκ μέρους της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και με πρωτοβουλία της, με την ξεχωριστή ευλογία Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και την επευλογία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Πρόκειται για την φερώνυμη «Βιβλιοθήκη Ελλήνων Νομοκανόνων» (ΒΕΝ), την άρτι εγκαινιασθείσα (2019-2020) δίπλα στην προϋπάρχουσα εφάμιλλη και ευρέως καταξιωμένη θεολογική Επιστημονική Σειρά «Βιβλιοθήκη Ελλήνων Πατέρων» (ΒΕΠ), η οποία συμπληρώνει σε λίγο 100 τόμους (1955-2020). Κάτι αντίστοιχο φιλοδοξεί να εκπληρώσει και η νέα Σειρά ΒΕΝ με συγκέντρωση και έκδοση Κανονικών Συλλογών και ανέκδοτων Νομοκανόνων σύνολης της Β΄ χιλιετίας (9ος-19ος αι.), που αποτελούν κείμενα, τα οποία προέκυψαν μέσα από τα σπλάχνα της Εκκλησίας στα πολυπληθή χρόνια της χιλιετίας αυτής.

Ήδη, μόλις κυκλοφόρησε ο εναρκτήριος πρώτος τόμος της Σειράς από τον Καθηγητή του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρχιμ. Γρηγόριο Δ. Παπαθωμά, με τίτλο «Οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας (1ος-9ος αι.). Το Corpus Canonum της Εκκλησίας της Α΄ χιλιετίας από τον Νομοκάνονα του Ιερού Φωτίου (883)», 751 σελ. Όπως προκύπτει από την εκτενή και αναλυτική Εισαγωγή, την «Προθεωρία», όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο συγγραφέας της, σύμφωνα με την ορολογία που υιοθετούν οι Νομοκάνονες, έγινε κριτική αποκατάσταση («συγκριτική επαναγωγή») και χρονική κατάταξη του κειμένου των Ιερών Κανόνων, ανευρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία των εκδόσεών τους όλα τα βιβλικά χωρία από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, τα οποία ανέρχονται πάνω από 1200 παραθέματα, εμπλουτίσθηκαν οι παράλληλοι και συναφείς ιεροί Κανόνες, απομονώθηκαν οι ψευδεπίγραφοι κανόνες, οι οποίοι δεν υπάρχουν στον Νομοκάνονα του Ιερού Φωτίου (883), και προτείνεται μία διπλή και συνεχής απαρίθμηση των ιερών Κανόνων, με άλλα συναφή ζητήματα που σχετίζονται με Κανόνες της Εκκλησίας. Όλα αυτά συνοδεύονται από επεξηγηματικούς Πίνακες και Παραρτήματα, και άλλα επιστημονικά στοιχεία που προβλέπονται για ανάλογες εκδόσεις, με ένα Γλωσσικό Χρονολόγιο και ένα αντίστοιχο Κανονοδρόμιο, όπως παρουσιάζονται αυτά στα τελικά Παραρτήματα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση της Αποστολικής Διακονίας με πολύ χαμηλή και προσιτή τιμή σε σχέση με το περιεχόμενο και την καταβολή του έργου, για να γίνουν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας ευπρόσιτο απόκτημα του κάθε ενδιαφερόμενου μελετητή τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων