27/08/2019 27/08/2019 Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον απόηχο της είδησης για την Κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Λήμνου κυρού Ιεροθέου. Όπως έγινε γνωστό δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για τη σημερινή συνεδρία, και το τελικό κείμενο του τριημέρου της ΔΙΣ θα δοθεί αύριο 28 Αυγούστου, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα....
27 Αυγούστου, 2019 - 13:38
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2019 - 22:46

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της ΔΙΣ – Την τελευταία ημέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της ΔΙΣ – Την τελευταία ημέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον απόηχο της είδησης για την Κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Λήμνου κυρού Ιεροθέου.

Όπως έγινε γνωστό δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για τη σημερινή συνεδρία, και το τελικό κείμενο του τριημέρου της ΔΙΣ θα δοθεί αύριο 28 Αυγούστου, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμπληρώθηκε ο κατάλογος των υποψηφίων προς εγγραφή στον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων. Επίσης, μένει να ανακοινωθεί η παρουσίαση ενώπιον της ΔΙΣ της γνωμοδότησης των προέδρων των αρμοδίων Συνοδικών Επιτροπών σχετικά με το θέμα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση ως προς την αναγνώριση τη Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι θετική.

Σήμερα, ο νέος διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, έδωσε τη διαβεβαίωσή του ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

“Αναλαμβάνεις ένας έργο βαρύ και δύσκολο. Η επιλογή ήταν δική μου. Από την στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή ακούστηκαν μερικοί ψίθυροι που δε θα έπρεπε να ακούγονται στον χώρο της Εκκλησίας. Κατηγορήθηκες για έργα υπακοής. Ποιοι τα ψιθυρίζουν όμως, δεν θα πούμε τίποτε. Θα καταλάβουν το λάθος τους. Αλλά αν συνεχίσουν να μιλάνε θα μιλήσουμε κι εμείς” δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

 

 

 

Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, όπου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.

Με ανάρτηση του στο twitter ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της νέας αρχής στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. «Η σχέση που οικοδομούμε στηρίζεται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό των διακριτών ρόλων» ανέφερε στην ανάρτηση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακαριώτατος είχε την πρώτη του συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό στα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Στη συνάντηση κυριάρχησαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και ετέθησαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ιεραρχία.

Συμφωνήθηκε επίσης η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΣ: Η διαβεβαίωση του νέου διευθυντή της ΕΚΥΟ (βίντεο)

«Δε με φοβίζει η δουλειά, το καθισιό με φοβίζει»

Με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Αρχιεπ. Αθηνών

Κ. Μητσοτάκης: «Η σχέση μας στηρίζεται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό»

Η πρώτη ημέρα της ΔΙΣ

Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της Δ.Ι.Σ. για τις συναντήσειςς του με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Επίσης η ΔΙΣ έκανε δεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Αποφασίστηκε επίσης να ανατεθεί στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την προετοιμασία για τον λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου (26 Αυγούστου) 

Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 26 Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. περί των συναντήσεων αυτού μετά του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην Εκκλησία.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο για την συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, για τα θέματα του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Στην συνάντηση ανεφέρθη ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος την προετοιμασία και τις ενέργειες για τον λαμπρό εορτασμό της Επετείου, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με τον οποίο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα συνεργαστεί.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ.:

Έλαβε γνώση της από 17ης Αυγούστου 2019 επιστολής παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου εκ της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία έκανε ομόφωνα αποδεκτή, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 58 ετών διακονία του ως κληρικού. Η Δ.Ι.Σ. πρόκειται να ενεργήσει τα δέοντα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου την 27η και 28ηΣεπτεμβρίου ε.έ.

Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για τον ορισμό της 6ης Οκτωβρίου ε.έ. ως ημερομηνίας ενάρξεως της νέας Κατηχητικής Περιόδου.
Ασχολήθηκε με το υποβληθέν αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων περί της αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας του μακαριστού ιερομονάχου Γερβασίου Παρασκευοπούλου, πνευματικού διδασκάλου και ιεροκήρυκος των Πατρών. Κατόπιν της θετικής προς τούτο εισηγήσεως της Επιτροπής, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την προώθηση του φακέλου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε και με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων