04/09/2022 05/09/2022 Με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας της Θάσου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην τοπική Εκκλησία. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Κιέβου κ.κ. Επιφάνιος, ενώ συμμετείχαν αρκετοί Αρχιερείς....
04 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:53
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2022 - 2:45

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη Θάσο

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη Θάσο

Με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας της Θάσου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην τοπική Εκκλησία. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Κιέβου κ.κ. Επιφάνιος, ενώ συμμετείχαν αρκετοί Αρχιερείς.

Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος προσφωνώντας τον Παναγιώτατο, τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συνύπαρξη των τριών προκαθημένων και το κοινό συλλείτουργο που τέλεσαν. «Τα λόγια δεν χωρούν την πνευματική χαρά για τη σημερινή Θεία Λειτουργία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Μαρτυρούμε την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού όλοι εδώ μαζί».

Απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: «Παναγιώτατε, αφιερώσατε τη ζωή σας στην ενότητα της Εκκλησίας και καταβάλλατε κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε μια προσπάθεια να δώσετε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα της ορθόδοξης εκκλησίας και αποκαθιστώντας την ενότητα της Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Επίσης, υπογράμμισε: «Κάποιοι αρνούνται την εκκλησιαστική κοινωνία για χάρη της εξουσίας. Επιδιώκουν την κοσμική δύναμη και τα πλούτη» και τους κάλεσε «να εγκαταλείψουν τα πείσματα και να επιστρέψουν στην αλήθεια και την ενότητα της εκκλησίας».

Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που δείχνει στη χώρα του και τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Εμείς οι Ουκρανοί αγωνιζόμαστε για το κράτος, για την εκκλησία μας και για το λαό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, εξέφρασε τη χαρά του για τη μέχρι σήμερα αδελφική αγάπη που έδειξε τόσο ο ίδιος όσο και η εκκλησία της Ελλάδος προς τον ευσεβή λαό της Ουκρανίας.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάνοντας μια σημειολογική αναφορά στην πολυσήμαντη ιστορική πορεία της εκκλησίας, τόνισε ότι στη μακραίωνη πορεία της παρά τα προβλήματα και τις δύσκολες συνθήκες πάντα καταφέρνει να βρει στο τέλος τον ορθό δρόμο και να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλα τα προβλήματα. Αναφορά έκανε και στη στάση του Αρχιεπισκόπου επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μακαριώτατος προτάσσουν πάντα το μείζον συμφέρον της Εκκλησίας.

Χθες το βράδυ, ο Δήμος ανακήρυξε επίτιμους δημότες του νησιού τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ενώ επέδωσε αναμνηστική πλακέτα -για την επίσκεψή του στο νησί- στον Μητροπολίτη Κιέβου.

 

Αναλυτικά, η προσφώνηση του Μητροπολίτη Κιέβου κ.κ. Επιφανίου μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας:

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε!

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε!

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανε!

Σεβασμιώτατοι Επίσκοποι, πατέρες, αδελφοί και αδελφές!

Τα λόγια δεν μπορούν να χωρέσουν όλη την πνευματική χαρά που γεμίζει τις καρδιές μας σήμερα, αυτήν την ευλογημένη Κυριακή, που τελέσαμε μαζί τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό αυτό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έχοντας συγκεντρωθεί κατά την εντολή του Σωτήρος στο όνομά Του, νιώθουμε αληθινά την παρουσία Του ανάμεσά μας όταν λαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα Του. Αποκαλύπτουμε και μαρτυρούμε τη μυστηριακή ενότητα της Εκκλησίας, που σύμφωνα με τις συνθήκες αυτού του κόσμου έχει ορατές διαιρέσεις, αλλά ως Σώμα Χριστού είναι πάντα και παντού ένα.

Και όσο μεγάλη χαρά και ευλογία είναι η πνευματική ενότητα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, τόσο βαριά είναι η ενοχή όσων απορρίπτουν και αρνούνται αυτήν την ενότητα για χάρη της αμαρτωλής υπερηφάνειας ή για άλλους λόγους που δεν προέρχονται από την αλήθεια του Θεού, αλλά από τις εκτιμήσεις αυτού του κόσμου και τους πολιτικούς υπολογισμούς.

Είναι ιδιαίτερα χαροποιό το γεγονός ότι μαρτυρούμε την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού εδώ, στη γη που ήταν η πρώτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο που άκουσε το κήρυγμα του Ευαγγελίου από το στόμα του Αποστόλου Παύλου. Εκείνου του Αποστόλου που κάλεσε τους Χριστιανούς να είναι ενωμένοι, λέγοντας: «Παρακαλῶ δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοί, διὰ τοῦ ὀνόματος τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, ἵνα τὸ αὐτὸ λέγητε πάντες, καὶ μὴ ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα, ἦτε δὲ κατηρτισμένοι ἐν τῷ αὐτῷ νοῒ καὶ ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ» (Α’ Κορ. 1:10).

Παναγιώτατε!

Αφιερώσατε τη ζωή και την διακονία σας στην ενότητα της Εκκλησίας. Για να δώσετε αυτή τη μαρτυρία της ενότητος, καταβάλατε κάθε προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η από καιρό προγραμματισμένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η προετοιμασία της οποίας κράτησε πολλές δεκαετίες. Επιλύσατε με επιτυχία ζητήματα που ταλαιπωρούσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκαθιστώντας την εκκλησιαστική κοινωνία και ενότητα για την Εκκλησία στην Ουκρανία και για την Εκκλησία στη Βόρειο Μακεδονία.

Για το θάρρος και την αποφασιστικότητά σας, αναγκασθήκατε να υποστείτε πολλές άδικες επιθέσεις από εκείνους που αγάπησαν την υπερηφάνεια αυτού του κόσμου περισσότερο από την ταπεινοφροσύνη του Χριστού. Όπως ο υπερήφανος αδερφός της παραβολής, έτσι και οι ίδιοι είναι έτοιμοι να μείνουν έξω από την οικία του πατρός, μόνο και μόνο για να μην είναι μαζί με τον αδελφό τους, που τον κατακρίνουν αντί να χαίρονται για την αποκατάσταση της ενότητας. Διασπούν λοιπόν την ιερή ενότητα της Εκκλησίας, αρνούνται την εκκλησιαστική κοινωνία όχι για χάρη της αλήθειας, αλλά για χάρη της διεκδίκησης της εξουσίας τους πάνω στους άλλους αδελφούς.

Βασίζονται στην κοσμική δύναμη, στον πλούτο και σε άλλα πράγματα αυτού του κόσμου. Μπορούμε όμως να τους υπενθυμίσουμε τους λόγους της Αγίας Γραφής: «ὅτι λέγεις ὅτι πλούσιός εἰμι καὶ πεπλούτηκα καὶ οὐδενὸς χρείαν ἔχω, – καὶ οὐκ οἶδας ὅτι σὺ εἶ ὁ ταλαίπωρος καὶ ὁ ἐλεεινὸς καὶ πτωχὸς καὶ τυφλὸς καὶ γυμνός» (Αποκ. 3:17). Ωστόσο, όλοι μαζί προσευχηθήκαμε σήμερα για αυτούς και ζητήσαμε από τον Κύριο να τους ελεήσει, ώστε να εγκαταλείψουν το πείσμα τους και να επιστρέψουν στην ενότητα, στην αγάπη και στην αλήθεια.

Μακαριώτατε!

Σας συναντήσαμε για πρώτη φορά στην κατοικία σας στην Αθήνα, όταν το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα δεν είχε λάβει ακόμη λύση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αλλά και τότε, δείξατε αδελφική αγάπη και δείξατε εμπιστοσύνη ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί για το καλό της Εκκλησίας και του ευσεβούς λαού της Ουκρανίας. Και έτσι έγινε, και τώρα μαρτυρούμε με μεγάλη χαρά την ομόνοια και την ενότητά μας εν Χριστώ. Διότι, αν και οι συνθήκες αυτού του κόσμου μας χωρίζουν μεταξύ μας ως προς τον χώρο, τη γλώσσα και άλλες περιστάσεις, παραμένουμε μια ενιαία Εκκλησία. Γιατί στην ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού, όπως μαρτυρεί ο απόστολος Παύλος, «οὐκ ἔνι ῞Ελλην καὶ ᾿Ιουδαῖος, […] βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος, ἀλλὰ τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός» (Κολ. 3:11). Εδώ, στην ευλογημένη γη της Ελλάδος, εμείς που καταγόμαστε από τα εδάφη της αρχαίας ιστορικής Σκυθίας, το μαρτυρούμε με τα λόγια και τις πράξεις μας.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ.κ. Στέφανε!

Όπως είπα χθες κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας, έτσι επαναλαμβάνω και σήμερα: Η πρόσκλησή σας να επισκεφθούμε αυτήν την ιερά Μητρόπολη και η φιλοξενία, που μας δείχνετε με τη γενναιοδωρία του Αβραάμ, μας εμπνέει και μας συγκινεί πολύ. Την ώρα που οι γειτονικοί λαοί στο βορρά, που έλαβαν το φως του βαπτίσματος και άκουσαν το κήρυγμα του Ευαγγελίου από το Κίεβο, τώρα ρίχνουν τις βόμβες και τους πυραύλους τους εναντίον μας, οι Έλληνες, αν και γεωγραφικά βρίσκονται μακριά από εμάς, μας δείχνουν αληθινή αδελφική αγάπη και συμπάσχουν μαζί μας.

Σήμερα, μεταξύ άλλων, προσευχηθήκαμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία, για τη νίκη της αλήθειας και το τέλος του πολέμου. Εκ μέρους ολόκληρης της Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Ουκρανικού λαού, ευχαριστώ την Παναγιότητά σας και την Μακαριότητά σας, ευχαριστώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος για τις προσευχές τους για την Ουκρανία, για την πνευματική και υλική υποστήριξη, για την ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας, για τη φροντίδα των κατ’ ανάγκην προσφύγων.

Στην ιστορία της, η ίδια η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από ξένους κατακτητές, από αυτούς που ήθελαν να καταστρέψουν την ταυτότητά της και τον πολιτισμό της και να κρατήσουν τους Έλληνες στη σκλαβιά. Επομένως, καταλαβαίνετε πολύ καλά τους πόθους και τα συναισθήματά μας. Εμείς, οι Ουκρανοί, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, για την Εκκλησία και το κράτος μας ενάντια στην ξένη τυραννία και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα.

Σήμερα, στον Ιερό αυτό Ναό γράφτηκε μια σημαντική σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας. Είθε ο Θεός να ευλογεί όλους όσους βοήθησαν στη συγγραφή της. Σύντομα θα φύγουμε από αυτό το νησί, αλλά αυτό το νησί και αυτός ο Ιερός Ναός και η ενότητά μας στο ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας θα μείνουν για πάντα στη μνήμη και στις καρδιές μας.

Έτη πολλά, Παναγιώτατε!

Έτη πολλά, Μακαριώτατε!

Έτη πολλά, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ.κ. Στέφανε!

Εύχομαι ειρήνη, ευλογία Θεού και κάθε καλό στον λαό της Ελλάδας, στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς!

 

Διαβάστε ακόμη: Επίτιμοι δημότες Θάσου Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων