13/11/2021 13/11/2021 Τους νέους τους Ποιμενάρχες υποδέχονται σήμερα και αύριο (13 και 14 Νοεμβρίου 2021) ο Λαγκαδάς, η Καστοριά και το Περιστέρι, καθώς θα πραγματοποιηθούν οι τελετές ενθρονίσεως των Μητροπολιτών. Η πρώτη ενθρόνιση, αυτή του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, θα τελεστεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά. Τον...
13 Νοεμβρίου, 2021 - 9:27
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2021 - 11:53

Σήμερα οι Ενθρονίσεις των Μητροπολιτών Λαγκαδά και Καστορίας

Διαδώστε:
Σήμερα οι Ενθρονίσεις των Μητροπολιτών Λαγκαδά και Καστορίας

Τους νέους τους Ποιμενάρχες υποδέχονται σήμερα και αύριο (13 και 14 Νοεμβρίου 2021) ο Λαγκαδάς, η Καστοριά και το Περιστέρι, καθώς θα πραγματοποιηθούν οι τελετές ενθρονίσεως των Μητροπολιτών.

Η πρώτη ενθρόνιση, αυτή του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, θα τελεστεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά. Τον Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ενώ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών λόγω υγειονομικών συνθηκών δεν θα παραστεί, αλλά θα εκπροσωπηθεί από τον τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο.

Οι φωτογραφίες του Ραφαήλ Γεωργιάδη μας δείχνουν ότι είναι όλα έτοιμα για την πρώτη ενθρόνιση.

Ακολούθως, στις 3 το μεσημέρι θα ενθρονιστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά ο νέος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος.

Στη Μητρόπολη Καστορίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα εκπροσωπηθεί από τον τοποτηρητή, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ.

Ποιοι είναι οι δύο Μητροπολίτες που θα ενθρονιστούν σήμερα

Λαγκαδά Πλάτων Κρικρής

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων (Κρικρής) εγεννήθη στην Ιερά νήσο της Πάτμου το έτος 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και απεφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή. Το έτος 1977 εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός υπό του θείου του, μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου (μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων, προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου, συγγενούς εκ πατρός του. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή Βιβλιοθήκη.

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983, διορίσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985, υπηρετήσας στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, αναπτύξας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής. Επί δεκαετίαν εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου έως σήμερα διακονούσε ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτρίου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσε δε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας, ιδρύσας εντός αυτού Παρεκκλήσιο προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master) στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με τον βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπονήσας διδακτορική διατριβή ανεκηρύχθη αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επί τετραετίαν υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1998 έως σήμερον υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Εισηγητής της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Είναι μέλος της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λογοτεχνικής Εταιρείας και συμμετέσχε σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές, συνδιασκέψεις και συνέδρια. Δίδαξε σε σχολές γονέων και σε συνάξεις φοιτητών και επιστημόνων. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει μελέτες θεολογικού και ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Στις 9 Οκτωβρίου 2021 χειροτονήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Καστορίας Καλλίνικος Γεωργάτος

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966. Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986). Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα (2000). Παρηκολούθησε τα Σεμινάρια Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (1994-1995). Παρακολουθεί ανελλιπώς από τα νεανικά του χρόνια τα θεολογικά μαθήματα του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Εργάσθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα επί τετραετία βοηθώντας τον πατέρα του σε τεχνικές εργασίες (ψυκτικός-μηχανικός) παρακολουθώντας και για ένα έτος ταχύρρυθμο τμήμα Σχολής ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, ως πυροβολητής μέσων αρμάτων μάχης, στην Αυλώνα Βοιωτίας, στην Ρόδο και στο Λιτόχωρο Πιερίας (1990-1991).
Μετά την αποστράτευσή του εργάσθηκε ως Διδάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Σεβαστιανά Εδέσσης, στην Κρήτη, στην Δυτική Αττική, στην Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία (1991-1999). Μετά την ενθρόνιση (1995) του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, τον ακολούθησε στην Ναύπακτο, όπου εργάσθηκε ως Γραμματεύς, οδηγός του αυτοκινήτου και ως αρχειοθέτης.

Στην μοναχική κουρά του (1999) έλαβε το όνομα του πνευματικού του παππού και Μητροπολίτου της ιδιαιτέρας πατρίδος του, Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης. Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003). Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003). Διετέλεσε Γραμματεύς του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017). Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003). Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Διηκόνησε ως Κατηχητής, ως υπεύθυνος της Κατασκηνώσεως αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως (2001 και εντεύθεν) και ως υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως (2002 και εντεύθεν).
Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου σε ιεραποστολικά ταξίδια του στο Εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αμερική, Κύπρο, Αυστρία). Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (2016). Συντονίζει το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (2013 και εντεύθεν). Συντονίζει την λειτουργία της ιστοσελίδας και της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Επιμελείται την εκπομπή Ανθολόγιον Θεολογίας στον Ρ/Σ της Πειραϊκής Εκκλησίας (2017 και εντεύθεν). Βοηθά στην έκδοση των βιβλίων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Συγγραφή-εκδόσεις:

–Συντάκτης και υπεύθυνος τυπογραφείου της έκδοσης της Εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» (1996-2017).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Η κιβωτός της Ναυπακτίας – Ι.Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης (2004).

–Μια φωνή από την Νινευή (2004).

–Επικεφαλής της Επιτροπής έκδοσης του τόμου: Δεκαετία Αρχιερατείας Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου (2005).

–Σειρά 12 άρθρων – κηρυγμάτων στο περιοδικό Εφημέριος (2007).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Ένα Εκκλησιολογικό πρόβλημα (2008).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Τελετής Σύναξις, αναγόρευση Μητροπολίτου Ναυπάκτου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Ιωαννίνων (2009).

–Η οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (2019).

–Συνέγραψε σειρά θεατρικών έργων για τις εορταστικές εκδηλώσεις Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (1999-2019, ενδεικτικώς: «Τίμια δώρα ή σ’ ευχαριστώ», «Τα Χριστούγεννα του Παπαχαραλάμπους ή Το λουλούδι της ξενιτειάς», «Απορίες προς τον Χριστό», «Το όνειρο του Υπουργού», «Ο Γέροντας Παΐσιος και οι νέοι», «Τα Χριστούγεννα του μικρού Παΐσιου», «Φως ιλαρόν», «Αναζήτηση: Πού είναι ο Θεός σου;» κ.ά.)

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Καστορίας. Στις 10 Οκτωβρίου 2021 χειροτονήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Το πρόγραμμα των ενθρονίσεων αυτού του Σαββατοκύριακου θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όταν στις 16:30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου θα γίνει η ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Γρηγορίου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων