14/11/2021 14/11/2021 Έτοιμος να υποδεχθεί τον νέο του Ποιμενάρχη είναι σήμερα, Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ο δήμος Περιστερίου, με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ. Γρηγορίου (Παπαθωμά) να λαμβάνει χώρα μετά τις 16:30, προγραμματισμένη ώρα υποδοχής του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πλατεία Δημαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας του κορωνοϊού...
14 Νοεμβρίου, 2021 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2021 - 9:47

Σήμερα η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγορίου

Διαδώστε:
Σήμερα η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγορίου

Έτοιμος να υποδεχθεί τον νέο του Ποιμενάρχη είναι σήμερα, Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ο δήμος Περιστερίου, με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ. Γρηγορίου (Παπαθωμά) να λαμβάνει χώρα μετά τις 16:30, προγραμματισμένη ώρα υποδοχής του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πλατεία Δημαρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας του κορωνοϊού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος δεν θα παραστεί σε καμία από τις ενθρονίσεις και θα εκπροσωπηθεί από τους τοποτηρητές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Μακαριώτατος σήμερα θα εκπροσωπηθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς) γεννήθηκε το 1960 στα Νάματα του Δήμου Ασκίου-Βοΐου του Νομού Κοζάνης.

Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978-1986) και στην συνέχεια καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως Εφέδρου Αξιωματικού Πυροβολικού (1982-1985), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές (Υφηγεσία) στο Παρίσι (1988-1997).

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου 1998. Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Κιλκίς (1998-1999 & 2009-2010), στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας-Παρίσι (1999-2005) και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας-Ταλλίνη (2005-2009). Από άποψη διοικητικών θέσεων, διετέλεσε στις Μητροπόλεις αυτές Πρωτοσύγκελλος, και Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, καθώς και Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς και στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Πλάτων» Ταλλίνης. Από το 2010 έως σήμερα (2021) υπηρετεί ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Σέργιος» Παρισίων και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΣΩΚΡΑΤΗΣ-GRATIANUS (Παρίσι XI), καθώς και Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου Paris XI. Είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST), αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και μέλος του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Étude des Religions-I.R.E.R.) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης. Συνέγραψε και δημοσίευσε 25 βιβλία και 120 άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Συγκριτικής Θρησκειολογίας-Εθνολογίας.

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου. Στις 17 Οκτωβρίου 2021 χειροτονήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Λίγα λόγια για τον Μητροπολιτικό Ναό του Περιστερίου

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” Περιστερίου ή αλλιώς για τους Περιστεριώτες “Ευαγγελίστρια” βρίσκεται στην καρδιά του Περιστερίου, απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης. Είναι ένας από τους παλαιότερους Ναούς της πόλεως του Περιστερίου, χτισμένος το 1928 με τον ιδρώτα των τότε προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Κειμήλια πολλά, Ιερές εικόνες, δισκοπότηρα κ.α τεθησαυρίζονται στον Ιερό Ναό.

Οι δραστηριότητες της “Ευαγγελίστριας” είναι πολλές και διάφορες εις τρόπον, ώστε να κρατηθεί το ποίμνιο της ενορίας αυτής ενεργό μέλος της του Χριστού Εκκλησίας.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων