31/10/2023 31/10/2023 Μήνας ενθρονίσεων θα είναι ο Νοέμβριος τον οποίο θα υποδεχθούμε αύριο. Μετά την πλήρωση των θέσεων για τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης και τις χειροτονίες των δύο τελευταίων στις 21 και 22 Οκτωβρίου αντίστοιχα στη Μητρόπολη Αθηνών, έφτασε η ώρα για να ενθρονιστούν.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ope.gr η...
31 Οκτωβρίου, 2023 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023 - 14:52

Στις 18, 19 και 25 Νοεμβρίου οι ενθρονίσεις των Μητροπολιτών Παραμυθίας, Φλωρίνης και Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Στις 18, 19 και 25 Νοεμβρίου οι ενθρονίσεις των Μητροπολιτών Παραμυθίας, Φλωρίνης και Θεσσαλονίκης

Μήνας ενθρονίσεων θα είναι ο Νοέμβριος τον οποίο θα υποδεχθούμε αύριο. Μετά την πλήρωση των θέσεων για τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης και τις χειροτονίες των δύο τελευταίων στις 21 και 22 Οκτωβρίου αντίστοιχα στη Μητρόπολη Αθηνών, έφτασε η ώρα για να ενθρονιστούν. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ope.gr η πρώτη ενθρόνιση θα λάβει χώρα στις 18 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, και θα είναι αυτή του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος.

Θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου.

Ο κύκλος των ενθρονίσεων θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου οπότε θα λάβει χώρα στο ναό της Του Θεού Σοφίας η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

Μέχρι την ημέρα που οι Μητροπολίτες θα φτάσουν στις νέες τους πατρίδες, αναμένεται να οριστεί και η ημέρα κατά την οποία θα διαβούν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ιδιαιτερότητα

Τους Μητροπολίτες θα υποδεχθούν κατά την ενθρόνισή τους οι Τοποτηρητές των Ιερών Μητροπόλεως οι οποίο και θα επιδώσουν την ποιμαντική ράβδο στους νέους Ποιμενάρχες. Υπενθυμίζεται ότι Τοποτηρητές είναι: στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας και στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Οι ενθρονίσεις όμως θα έχουν μια ιδιαιτερότητα καθώς μαζί με τους κληρικούς και τον λαό τους νέους Ποιμενάρχες θα αναμένουν και οι Προκάτοχοί τους καθώς η πλήρωση των Μητροπόλεων έγινε μετά τις παραιτήσεις που υπέβαλαν τον περασμένο Αύγουστο οι Μητροπολίτες Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη, Τίτος στην Παραμυθιά και Θεόκλητος στη Φλώρινα.

Η εκλογή Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου κατά την πρώτη ημέρα των τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξελέγη ο από Ωρεών Φιλόθεος (Θεοχάρης), μέχρι την εκλογή Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, στη Μητρόπολη Παραμυθίας ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, μέχρι την εκλογή Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, στη Μητρόπολη Φλωρίνης ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, έως την εκλογή Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Διαβάστε επίσης: 

Οι Μητροπολίτες Παραμυθίας και Φλωρίνης έδωσαν το στίγμα της επόμενης ημέρας

Τα προφίλ των νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων