26/02/2023 26/02/2023 Έτη μνημονίων, οικονομική και κοινωνική κρίση πανδημία, πυρκαγιές, σεισμοί στην Ελλάδα, πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα η ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία αναδεικνύουν τα φιλανθρωπικά αντανακλαστικά της Εκκλησίας της Ελλάδας. Της Δέσποινας Σωτηρίου Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα η Εκκλησία μας, κάθε μητρόπολη και κάθε ενορία από τις μεγάλες πόλεις, μέχρι τα πιο...
26 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2023 - 10:25

Τα αντανακλαστικά φιλανθρωπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος – Παλέτες αγάπης και τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας καθ’ οδόν για Τουρκία και Συρία

Διαδώστε:
Τα αντανακλαστικά φιλανθρωπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος – Παλέτες αγάπης και τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας καθ’ οδόν για Τουρκία και Συρία

Έτη μνημονίων, οικονομική και κοινωνική κρίση πανδημία, πυρκαγιές, σεισμοί στην Ελλάδα, πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα η ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία αναδεικνύουν τα φιλανθρωπικά αντανακλαστικά της Εκκλησίας της Ελλάδας.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα η Εκκλησία μας, κάθε μητρόπολη και κάθε ενορία από τις μεγάλες πόλεις, μέχρι τα πιο μικρά και απομακρυσμένα χωριά και νησιά συγκέντρωσε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία που δοκιμάζονται από το κατστροφικό και φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.


Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

13 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας απεστάλησαν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας προς τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με προορισμό τις πληγείσες περιοχές και τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πιστών στο κάλεσμα της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας.

Από όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως συγκεντρώθηκαν συνολικά:

Νερά: 6.185 λίτρα
Γάλα: 5.927 λίτρα
Ζυμαρικά: 5.820 κιλά
Ρύζι: 2.123 κιλά
Όσπρια: 2.853 κιλά
Κλινοσκεπάσματα: 746 τεμάχια.

Ήδη παραδόθηκαν στις αποθήκες της «Αποστολής» για να προωθηθούν διά του Υπουργείου Εξωτερικών στις δύο δοκιμαζόμενες χώρες.

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του ακριτικού κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών στην έκκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό την στήριξη των πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου σε Τουρκία και Συρία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, «ο ιερός Κλήρος και ο ευσεβής ακριτικός μας Λαός, πονεμένος και από τον μεγάλο σεισμό του Οκτωβρίου 2020, ανταποκρίνεται με αρχοντιά στην πατρική έκκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευσεβίου και προσφέρει πληθώρα τροφίμων και ενδυμάτων, εις τρόπον ώστε εντός των επομένων ημερών, μετά και την ολοκλήρωση της παραλαβής και από την Ικαρία, να είναι έτοιμα να αποσταλούν στους σεισμοπλήκτους Αδελφούς της Τουρκίας και της Συρίας».

Πολύτιμη και καθοριστική ήταν η συμβολή του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ στην εκστρατεία για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης υπέρ των σεισμοπλήκτων της Τουρκίας και της Συρίας, που υλοποιήθηκε με τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Εφραίμ.

Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2023 και περιελάμβανε 11 παλέτες βάρους 6.500 κιλών, από το ευλογημένο και αγιοβάδιστο νησί της Αιγίνης.
Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες επιπλέον, 33 παλέτες με ανθρωπιστικό υλικό.

Στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου έχουν συγκεντρωθεί σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας 26 τόνοι τροφίμων, 30 παλέτες νερό και 1.069 κουβέρτες, τα οποία θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τις αποθήκες που έχει υποδείξει η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», η ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ώστε με ευθύνη της αλλά και με την συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών να μεταφερθούν στον προορισμό τους για την ανακούφιση των πληγέντων.

Μεγάλη και συγκινητική είναι η ανταπόκριση του Πατραϊκού Λαού στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοηθείας, για τους πληγέντες από το φοβερό και καταστρεπτικό σεισμό συνανθρώπους μας, στην Τουρκία και Συρία.

Το ανθρωπιστικό υλικό συγκεντρώθηκε διά των Ιερών Ναών στο Κελάρι της αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως και διά του Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα αποσταλή στους εμπεριστάτους αδελφούς μας.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του ακριτικού λαού του Κιλκίς στο κάλεσμα της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας, που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, τα απαραίτητα είδη συγκεντρώθηκαν από όλες τις Ενορίες στον Ιερό Ναό Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Πολιούχων Κιλκίς και συνολικά 2.000 δέματα και πολλές παλέτες με εμφιαλωμένο νερό απεστάλησαν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με προορισμό τις πληγείσες περιοχές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ήδη ξεκίνησε η αποστολή τους.

Συνολικά, από την Κυριακή 12 έως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, συγκεντρώθηκαν 709 κλινοσκεπάσματα, συσκευασμένα σε 64 κιβώτια και 10,296 τόνοι τροφίμων μακράς διαρκείας και εμφιαλωμένου νερού, εκ των οποίων τα μισή ήδη έχουν μεταφερθεί στου ειδικά διαμορφωμένους χώρους αποθήκευσης της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και τα υπόλοιπα πρόκειται να μεταφερθούν στον ίδιο χώρο και από εκεί, διά των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών να μεταφερθούν συνολικά προς τις πληγείσες περιοχές.

Μεγάλη, συγκινητική και αυθόρμητη ήταν η ανταπόκριση των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος στο κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες.

Με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου συγκεντρώθηκε συνολικά ανθρωπιστικό υλικό 15 τόνων, από όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Ναύπλιο και την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ομάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως το ταξινόμησε κατά είδος, το συσκεύασε σε κιβώτια και παλέτες με προορισμό τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” ώστε να παραδοθεί στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας.

Η ανταπόκριση των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στο κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για τους σεισμοπλήκτους της Τουρκίας και της Συρίας ήταν συγκινητική, αυθόρμητη και γενναιόδωρη.

Από την Κυριακή 12 έως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου οι Εφημέριοι των Ενοριών με τους συνεργάτες τους στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο κινητοποίησαν τους Ενορίτες τους στην προσφορά κλινοσκεπασμάτων, εμφιαλωμένου νερού, γάλακτος μακράς διαρκείας, ζυμαρικών, οσπρίων και άλλων τροφών για τους σεισμοπλήκτους. Όλο το ανθρωπιστικό υλικό από όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκε στην Ναύπακτο και την επόμενη μέρα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ομάδα συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως το ταξινόμησε κατά είδος και το συσκεύασε σε κιβώτια και παλέτες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων