05/01/2021 05/01/2021 Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση της Εκκλησίας να ανοίξει τους ναούς για τους πιστούς κατά την εορτή των Θεοφανείων, με αυστηρή τήρηση των μέτρων, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος...
05 Ιανουαρίου, 2021 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2021 - 10:40

Η προσφυγή στο ΣΤΕ και ο αγιασμός των υδάτων

Διαδώστε:
Η προσφυγή στο ΣΤΕ και ο αγιασμός των υδάτων

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση της Εκκλησίας να ανοίξει τους ναούς για τους πιστούς κατά την εορτή των Θεοφανείων, με αυστηρή τήρηση των μέτρων, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί και καλεί την Εκκλησία να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία. Παρόλα αυτά και παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από την αντιπολίτευση (η οποία μιλά για ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στην Εκκλησία) δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες προς εκτόνωση της έντασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ-Μαξίμου προς Εκκλησία: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν

Η αντιπολίτευση «δυσανασχετεί» με την απόφαση της Εκκλησίας

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση η Διαρκή Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη διαφωνία της με την “αιφνιδιαστική απόφαση” της κυβέρνησης να ανακοίνωσει κλείσιμο των εκκλησιών την ημέρα των Θεοφανείων και δήλωσε ότι εμμένει στην αρχική συμφωνία που προέβλεπε παρουσία στις λειτουργίας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΣ: «Από εμάς θα είναι ανοικτοί οι ναοί τα Θεοφάνεια» – Τι αναφέρεται για τα εμβόλια

Επίσης, απέστειλε εγκύκλιο προς τις Ιερές Μητροπόλεις με την οποία ανακοινώνει τον τρόπο με τον οποίο θα τελεστεί ο εορτασμός αύριο 6 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
Σε κεντρικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών

Στην εγκύκλιο εξουσιοδοτείται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ιερώνυμος την ημέρα των Θεοφανείων και σε ώρα που θα επιλέξει, να μεταβεί συνοδευόμενος μόνο από τον Διάκονό του, χωρίς πομπή και άνευ παρουσίας πιστών σε θαλάσσιο χώρο εντός των ορίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προκειμένου να ευλογήσει δια τα Μεγάλου Αγιασμού τα ύδατα της πατρίδος μας.


Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο γνωστοποιείται η προσφυγή άμεσα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021) εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος “ως και των 82 Ιερών Μητροπόλεων αυτής”

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, όπου τονίζεται πως η Εκκλησία της Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση της Ελληνικής Πολιτείας, σχετικά προς τη στέρηση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία της Εορτής των Θεοφανείων.
Οι Ιεροί Ναοί στην Κρήτη θα λειτουργήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, τηρουμένων των μέτρων, όπως ακριβώς τα Χριστούγεννα (25 πρόσωπα στους μικρούς Ι. Ναούς και 50 πρόσωπα στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ι. Ναούς και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που προβλέπει η προηγούμενη Κ.Υ.Α.). Η Εκκλησία της Κρήτης, θα διασφαλίσει με υπευθυνότητα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, την τήρηση των μέτρων και κατά τη μεγάλη αυτή Εορτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η Εκκλησία της Κρήτης αδυνατεί να αποδεχθεί την απαγόρευση

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων