10/09/2021 10/09/2021 Το μήνυμα του προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. “Σε καιρούς που η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και η ελπίδα δείχνει να χάνεται στον κόσμο, έχετε αναλάβει το πιο σπουδαίο έργο...
10 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2021 - 16:06

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Διαδώστε:
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το μήνυμα του προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

“Σε καιρούς που η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και η ελπίδα δείχνει να χάνεται στον κόσμο, έχετε αναλάβει το πιο σπουδαίο έργο στην παγκόσμια πραγματικότητα: Να κρατήσετε τις μαθητικές καρδιές χαρούμενες και ενθουσιώδεις. Με την ωραία σας προσωπικότητα και με τη διάθεσή να τους δείξετε πως υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτός ο κόσμος και βρίσκεται στο χέρι μας, κρύβεται στη καρδιά όλων μας”, τονίζει προς τους εκπαιδευτικούς.

Προς τους μικρούς μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Σας εύχομαι να ανακαλύπτετε τα χαρίσματά σας, ο,τι καλό έχετε ο καθένας, και να τα καλλιεργείτε. Να βλέπετε και τα χαρίσματα των άλλων χωρίς να τα ζηλεύετε. Να μην λέτε ότι μόνο οι άλλοι έχουν ή ότι μόνο εσείς έχετε. Έτσι θα μπορείτε να ζείτε με αγάπη και αρμονία μεταξύ σας και το φως του Χριστού θα φέρνει την χαρά μέσα σας”.

“Είναι φυσικό, η γνωστή σε όλους υγειονομική περιπέτεια – που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ταλαιπωρεί αφάνταστα τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο– να σας ανησυχεί και να σας κάνει να αγωνιάτε για το μέλλον. Έχουμε, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και στην επιστημονική κοινότητα ότι με τη χάρη Του κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο”, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμα του προς τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων και προσθέτει: “Στην αναζήτησή σας στέκεται συνοδοιπόρος και οδηγός η Εκκλησία. Βρίσκεται δίπλα σας, να σας στηρίξει σε κάθε ανάγκη, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες σας, να μοιραστεί τους προβληματισμούς σας και να αναγνωρίσει τους κόπους σας. Θα είναι μία ανοιχτή, ζεστή αγκαλιά, ιδιαίτερα για σας τα παιδιά, με τη βεβαιότητα ότι ο Χριστός είναι πάντοτε παρών”.

Τη Δευτέρα ο Μακαριώτατος θα χοροστατήσει στην τελετή αγιασμού στον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Μήνυμα σε εκπαιδευτικούς

Επιτρέψτε μου να σας αποκαλέσω συναδέλφους μου -ενθυμούμενος και την παλαιότερη ιδιότητά μου- στο δύσκολο και συνάμα μοναδικό λειτούργημα της διαπαιδαγώγησης των νέων μας, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Σε καιρούς που η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και η ελπίδα δείχνει να χάνεται στον κόσμο, έχετε αναλάβει το πιο σπουδαίο έργο στην παγκόσμια πραγματικότητα: Να κρατήσετε τις μαθητικές καρδιές χαρούμενες και ενθουσιώδεις. Με την ωραία σας προσωπικότητα και με τη διάθεσή να τους δείξετε πως υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτός ο κόσμος και βρίσκεται στο χέρι μας, κρύβεται στη καρδιά όλων μας.

Από την άλλη, οι νέοι και οι νέες μας περιμένουν από εμάς, που υποτίθεται είμαστε σοφότεροι, να τολμήσουμε την αυτοκριτική μας και να παραδεχθούμε τις αποτυχίες μας, κυρίως στο να τους προσφέρουμε έναν κόσμο όμορφο και ασφαλή. Παράλληλα, αναλαμβάνοντας όλοι μας τις τρομακτικές μας ευθύνες, καλούμαστε να γίνουμε συνοδοιπόροι και συνεργάτες με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην καλλιέργεια της Παιδείας, και όχι μόνο της μόρφωσης, μέσα στο σχολείο μας.

Με αγάπη και δέος για το πολύτιμο έργο σας, σας χαιρετώ με πατρικές ειλικρινείς ευχές. Να έχετε την ευλογία του Θεού τόσο μέσα στις τάξεις σας όσο και στην προσωπική σας ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Μήνυμα σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικού

Ο Χριστός μας έδειξε με το παράδειγμα της αγάπης Του, τον τρόπο να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Στο σχολείο συναντιόμαστε διαφορετικοί ανθρωποι μεταξύ μας, που μπορεί να μην είμαστε όλοι φίλοι και να δυσκολευόμαστε να αγαπάμε τους άλλους. Να θυμάστε όμως, παιδιά μου, ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Έχετε σκεφτεί ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος στον κόσμο που να είναι ίδιος με εσάς; Όλοι μας έχουμε κάποια χαρίσματα, κάποια ταλέντα, τα δώρα που μας έδωσε ο Θεός και τα φέραμε μαζί μας με τη γέννησή μας. Άλλος έχει καλή μνήμη, άλλος είναι καλός στη συνεργασία, άλλος τα καταφέρνει στα μαθηματικά, στη γλώσσα, άλλος έχει καλλιτεχνική φύση, άλλος λέει ωραία αστεία, άλλος τα πάει καλά στα αθλήματα.

Σας εύχομαι να ανακαλύπτετε τα χαρίσματά σας, ο,τι καλό έχετε ο καθένας, και να τα καλλιεργείτε. Να βλέπετε και τα χαρίσματα των άλλων χωρίς να τα ζηλεύετε. Να μην λέτε ότι μόνο οι άλλοι έχουν ή ότι μόνο εσείς έχετε. Έτσι θα μπορείτε να ζείτε με αγάπη και αρμονία μεταξύ σας και το φως του Χριστού θα φέρνει την χαρά μέσα σας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Μήνυμα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Ένας σύγχρονος στιχουργός περιγράφει με έναν ξεκάθαρο τρόπο τα βιώματα του σημερινού ανθρώπου:

«Κοίτα γύρω,
Πόσο μίκρυνε ο κόσμος, πως αγρίεψαν τα μάτια, χρεωμένη μοναξιά …
Πόσο ασχήμυνε η πόλη, πόσο ακρίβυνε η αλήθεια …
Γι’ αυτό κι εγώ φωνάζω, για σένα που αγαπώ. Να γίνουμε παιδιά».

Μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη καταχνιά που ζούμε όλοι, χρειάζεται εμείς αλλά και ο κόσμος ολόκληρος να αλλάξει, να γίνει καλύτερος.

Είμαι βαθιά συγκινημένος και χαρούμενος που επικοινωνώ μαζί σας, στο δικό σας χώρο, στην αυλή του σχολείου σας, και παίρνω δύναμη από τη δική σας ζωντάνια και τα χαμογελαστά πρόσωπά σας.

Κάθε φορά που κάτι καινούργιο ξεκινά, είναι μια νέα ευκαιρία. Ανοίγονται από σήμερα μπροστά σας νέοι ορίζοντες, νέα μονοπάτια, για μια βαθύτερη γνώση των πραγμάτων και ένα όμορφο μέλλον.

Είναι φυσικό, η γνωστή σε όλους υγειονομική περιπέτεια – που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ταλαιπωρεί αφάνταστα τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο– να σας ανησυχεί και να σας κάνει να αγωνιάτε για το μέλλον. Έχουμε, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και στην επιστημονική κοινότητα ότι με τη χάρη Του κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο.

Ξεκινήστε, λοιπόν, αυτό το ταξίδι της γνώσης και της δημιουργικότητας. Κάθε ταξίδι έχει την ομορφιά του, γιατί έχει έναν προορισμό. Αυτό το μονοπάτι της γνώσης, που καλείσθε να ακολουθήσετε, έχει δυσκολίες και περιπέτειες, που όμως σας δίνουν τη δυνατότητα να γεμίσετε από εμπειρίες και δεξιότητες.

Στην αναζήτησή σας στέκεται συνοδοιπόρος και οδηγός η Εκκλησία. Βρίσκεται δίπλα σας, να σας στηρίξει σε κάθε ανάγκη, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες σας, να μοιραστεί τους προβληματισμούς σας και να αναγνωρίσει τους κόπους σας. Θα είναι μία ανοιχτή, ζεστή αγκαλιά, ιδιαίτερα για σας τα παιδιά, με τη βεβαιότητα ότι ο Χριστός είναι πάντοτε παρών.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ο δρόμος προς την κατάκτηση της γνώσης να οδηγήσει ταυτόχρονα και στην απόκτηση της αρετής, ώστε γνώση και αρετή να καταστούν τα καλύτερα εφόδια στις μελλοντικές σας προσδοκίες. Η σύγχρονη παιδεία χρειάζεται να προσφέρει στη σημερινή κοινωνία, όχι μόνο καταρτισμένους επιστήμονες, αλλά επιστήμονες με αρετή και ήθος, και αγάπη στον συνάνθρωπο. Ας είναι αυτή η νέα σχολική χρονιά η αφετηρία για να δημιουργήσετε νέες φιλίες, να εμπνευστείτε πρωτότυπες δημιουργίες, να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες, είθε όμως να είναι και η χρονιά που θα εκριζώσει το φόβο και το άγχος, η χρονιά που θα αναδείξει τα ξεχωριστά χαρίσματα και τις ικανότητες του καθενός σας.

Ας ονειρευτούμε μαζί έναν καινούργιο κόσμο, μια Παιδεία που θα στηρίζει ειλικρινά τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό, μια Παιδεία που θα εμπνέει αλήθεια και ζωή, αρετή και γνώση.
Ο Θεός να σας χαρίζει δύναμη και να φωτίζει την πορεία σας.

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων