08/10/2023 08/10/2023 Συνέρχεται από τη Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο. Το ενδιαφέρον της πρώτης ημέρας της ερχόμενης εβδομάδας είναι στραμμένο στις εκλογές νέων Μητροπολιτών. Θεσσαλονίκη, Παραμυθία και Φλώρινα αναμένεται να μάθουν τους νέους τους...
08 Οκτωβρίου, 2023 - 17:11
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2023 - 17:24

Τριήμερο Ιεραρχίας – Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης εκλέγονται τη Δευτέρα συν 7 Βοηθοί Επίσκοποι

Διαδώστε:
Τριήμερο Ιεραρχίας – Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης εκλέγονται τη Δευτέρα συν 7 Βοηθοί Επίσκοποι

Συνέρχεται από τη Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο.

Το ενδιαφέρον της πρώτης ημέρας της ερχόμενης εβδομάδας είναι στραμμένο στις εκλογές νέων Μητροπολιτών. Θεσσαλονίκη, Παραμυθία και Φλώρινα αναμένεται να μάθουν τους νέους τους Μητροπολίτες. Αναμένεται το αποτέλεσμα της κάλπης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία με την εκλογή νέων Βοηθών Επισκόπων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους επτά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου: Εκλογές Μητροπολιτών το πρωί, Βοηθών Επισκόπων το απόγευμα

Το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου και κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει εκ των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με την καθιερωμένη εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους, ενώ ο πρώτος τη τάξει εκ των Συνοδικών μελών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, θα αντιφωνήσει αρμοδίως.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο και θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Κατόπιν, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α) Θεσσαλονίκης, β) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, γ) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων το πρωί, καθώς και στην εκλογή βοηθών Επισκόπων το απόγευμα.

Την Τρίτη τα Μικρά και τα Μεγάλα Μηνύματα

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα δοθούν τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα υπό των νεοεκλεγέντων Αρχιερέων, θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2022-2023, θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2024-2027 και θα εξετασθούν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Την Τετάρτη οι εισηγήσεις των Μητροπολιτών Μάνης και Λαρίσης

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Η κανονική κατάσταση των ρασοφόρων μοναχών». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Μετά από το διάλειμμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Τροποποίησις των Κανονισμών 8/1979 και 305/2018». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος εξηγεί τον λόγο της παραίτησης του και διαμηνύει ότι θα είναι πάντα κοντά στο ποίμνιο του

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: “Ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του” – Επιβεβαίωση ope.gr

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων