05/02/2024 05/02/2024 Την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου υποδέχθηκε με αισθήματα πνευματικής χαράς και συγκίνησης η πόλη του Παραλιμνίου, με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου να είναι το επίκεντρο καθώς από σήμερα, έως και την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, το μοναδικό θεομητορικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας μας τίθεται προς προσκύνηση του πιστού λαού....
05 Φεβρουαρίου, 2024 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2024 - 16:56

Κύπρος, αποστολή ope.gr: Η υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Παραλίμνι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Κύπρος, αποστολή ope.gr: Η υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Παραλίμνι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου υποδέχθηκε με αισθήματα πνευματικής χαράς και συγκίνησης η πόλη του Παραλιμνίου, με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου να είναι το επίκεντρο καθώς από σήμερα, έως και την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, το μοναδικό θεομητορικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας μας τίθεται προς προσκύνηση του πιστού λαού.

Δείτε αποσπάσματα από την υποδοχή της Τιμίας Ζώνης στο Παραλίμνι Αμμοχώστου:

Κύπρος, αποστολή: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Την Αγία Ζώνη κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, και υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχή όλων προς την Παναγία, η Κύπρος να ανασάνει από την σκλαβιά την οποία βρίσκεται εδώ και 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Παρακολουθήστε βίντεο από την υποδοχή: 

Συγκινητική υποδοχή – Επίτιμος Δημότης Παραλιμνίου ο Γέροντας Εφραίμ

Η υποδοχή της Αγίας Ζώνης αρχικά έγινε σε κεντρικό σημείο της πόλης παρουσία τιμητικού αγήματος και των αρχών του τόπου. Ως ανεκτίμητης αξίας δώρο χαρακτήρισε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης. Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην έλευση της Αγίας Ζώνης στην επαρχία Παραλιμνίου, την κατεχόμενη Αμμόχωστο η οποία αναμένει την ελευθερία της μετά την πενηντάχρονη κατοχή μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και το συνεχιζόμενο έγκλημα εις βάρος της. Μετά τις ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη κ. Βασίλειο και τον Καθηγούμενο, Γέροντα Εφραίμ, ο κ. Πυλίρρης ευχήθηκε όπως η Αγία Ζώνη καταφθάσει και πάλι στην Κύπρο και τεθεί προς προσκύνηση στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, η οποία σήμερα είναι κατεχόμενη.

Στην σύντομη αντιφώνηση του ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε ότι σήμερα η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, κόμισε ότι πολυτιμότερο έχει, την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας. Χαρακτήρισε ως ελπίδα πνευματικής αναπτέρωσης την έλευση του Θεομητορικού κειμηλίου σε αυτή την γωνιά της Κύπρου και ευχήθηκε με τη σειρά του την επόμενη φορά που η Αγία Ζώνη θα βρεθεί στην Κύπρο, να τεθεί προς προσκύνηση στον ναό της στην Αμμόχωστο.

Ακολούθησε η τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Δημότη Παραλιμνίου του Γέροντα Εφραίμ, με τον Δήμαρχο να ου επιδίδει το Χρυσό Κλειδί της πόλης και τον λαό να αναφωνεί Άξιος!

Δοξολογία και ομιλίες με αναφορές στην ελευθερία της Κύπρου από τους εισβολής

Ακολούθως εν πομπή, κλήρος και λαός, κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου ακολούθησε τέλεση Δοξολογίας για την έλευση της Αγίας Ζώνης.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη και την Κύπρο η έλευση της Αγίας Ζώνης. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Καθηγούμενο, Γέροντα Εφραίμ, για την ευλογία να κομίσει την Αγία Ζώνη. Αναφέρθηκε στην κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το ιερό θησαύρισμα της πίστεως μας, επισκέπτεται την Κύπρο, μέρος της οποία ακόμη παραμένει υπό κατοχή.

Ο Μητροπολίτης κ. Βασίλειος αναφέρθηκε ακόμη και στα δεινά που βιώνουν οι λαοί από τους πολέμους που μαίνονται σε Ουκρανία και Γάζα, ενώ ευχήθηκε και για την ενότητα εντός των κόλπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στη συνέχεια, με άριστο θεολογικό λόγο, αναφέρθηκε στην Αγία Ζώνη και το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. “Ο Κυπριακός λαός τιμούσε και συνεχίζει να τιμά της Αγία Ζώνη”, τόνισε ο Πανιερώτατος. Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Βασίλειος άφησε να μιλήσει ο λόγος του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού για την Υπεραγία Θεοτόκου.

Ως ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε κατά το χαιρετισμό του τη σημερινή ημέρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση.

Ακολούθησε η αντιφώνηση προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας, από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην ιστορική σύνδεση της Αγίας Ζώνης με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και στα αναρίθμητα θαύματα της Αγίας Ζώνης. “Εύχομαι και εδώ η Αγία Ζώνη να γίνει δεξαμενή θαυμάτων και ευλάβειας για τον λαό”, είπε, μεταξύ άλλων.

Ο Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, αφού αποκάλυψε ότι με τον Γέροντα Εφραίμ ήταν συμφοιτητές, προσέφερε ως ταπεινή έκφραση ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης έναν επιστήθιο σταυρό του Αγίου Βαρνάβα και ένα επιγονάτιο. Από την πλευρά του ο Καθηγούμενος, Γέροντας Εφραίμ, προσέφερε αντίγραφο του Ευαγγελίου που είχε προσφέρει ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός στη Μονή.

Συγκινητική και ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή των σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Παραλιμνίου στην υποδοχή της Αγίας Ζώνης.

Εκατοντάδες πιστοί, κάθε ηλικίας, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς πέριξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού προκειμένου να υποδεχθούν την Αγία Ζώνη και να σπεύσουν να την προσκυνήσουν, λαμβάνοντας την ευλογία της Παναγίας.

Φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή και την Δοξολογία: 

Με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή στην Κύπρο 

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η υποδοχή της Αγίας Ζώνης στην μαρτυρική Κύπρο, στο Παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους. Κατά τις δηλώσεις τους ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, αναφέρθηκαν στη μεγάλη ευλογία της έλευσης της Αγίας Ζώνης.

Τριάντα τέσσερα (34) χρόνια από την τελευταία φορά που η Αγία Ζώνη βρέθηκε στην Κύπρο, το Θεομητορικό κειμήλιο θα τεθεί για προσκύνηση και προς ευλογία των πιστών σήμερα έως τις 4 Μαρτίου 2024 στις Ιερές Μητροπόλεις Κωνσταντίας, Λεμεσού, Πάφου, Τριμυθούντος, Ταμασού, Κιτίου, καθώς και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα επισκέψεων στο Παραλίμνι:

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024

  • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στην 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024

  • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και στο Γηροκομείο ΚΕΠΑ
  • 18:30-19:30: (Αμφιθέατρο Xenion, Παραλίμνι) Ομιλία από τον Καθηγούμενο Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, με τίτλο: “Αγία Ζώνη. Άγιον Όρος – Αμμόχωστος. Η Παναγία προστάτις του έθνους”.

Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024

  • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στην Αστυνομική Διεύθυνση και την Πυροσβεστική Παραλιμνίου

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024

  • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στο Δημαρχείο Παραλιμνίου. Τρισάγιο και Δέηση κοντά στο Οδόφραγμα Δερύνειας.

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024

  • 18:00: Λιτάνευση Αγίας Ζώνης στους κεντρικούς δρόμους του Παραλιμνίου

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024

  • 06:30-10:00: Όρθρος – Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Κήρυγμα από τον Καθηγούμενο Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ
  • 12:00: Αναχώρηση Αγίας Ζώνης

Το μοναδικό Θεομητορικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας μας, εξήλθε χθες, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, εκ του Αγίου Όρους προκειμένου σήμερα να αναχωρήσει για την μαρτυρική νήσο Κύπρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων