04/10/2023 04/10/2023 Την βοήθεια των απανταχού Αμμοχωστιανών ζητά ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του  Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαροσίων, ενός ναού που παραμένει σκλαβωμένος μετά την τουρκική εισβολή το 1974.  Με την επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη σελίδα της Μητροπόλεως, ο Πανιερώτατος ενημερώνει...
04 Οκτωβρίου, 2023 - 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2023 - 12:09

Ο σκλαβωμένος Ναός της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων χρειάζεται συντήρηση – Έκκληση για οικονομική βοήθεια

Διαδώστε:
Ο σκλαβωμένος Ναός της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων χρειάζεται συντήρηση – Έκκληση για οικονομική βοήθεια

Την βοήθεια των απανταχού Αμμοχωστιανών ζητά ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του  Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαροσίων, ενός ναού που παραμένει σκλαβωμένος μετά την τουρκική εισβολή το 1974. 

Με την επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη σελίδα της Μητροπόλεως, ο Πανιερώτατος ενημερώνει για τις ενέργειες της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για την προώθηση του αιτήματος συντήρησης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων, μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ναός είναι απογοητευτική, όπως και σε πολλά Ορθόδοξα μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο μιας και οι κατοχικές αρχές αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση των ιερών τόπων της Κύπρου.

Διάβημα από τον Μητροπολίτη Βασίλειο

Όπως είναι γνωστό ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων είναι ένας από τους αρχαιότερους υφιστάμενους Ναούς της πόλεως Αμμοχώστου. Είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και ανήκει διοικητικά στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας Κάτω Βαρωσίων.

Ο Ναός μετά την τουρκική εισβολή λεηλατήθηκε και ερημώθηκε. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα κατέρρευσε η οροφή του και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της πλήρους καταστροφής του.

Διαπιστώνοντας τον κίνδυνο αυτό ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προέβη σε διαβήματα στη Δικοινοτική Επιτροπή Μνημείων για να αναλάβουν την συντήρηση του Ναού. Οι ενέργειες αυτές καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα την άμεση επέμβαση της Επιτροπής, την αξιολόγηση του μνημείου και μάλιστα την έγκρισή του για συντήρηση.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος 

Έχει ξεκινήσει η εκστρατεία συλλογής εισφορών

“Στην ενημέρωση που ακολούθησε από την Επιτροπή και συγκεκριμένα από τον συμπρόεδρο της κ. Σώτο Κτωρή, πληροφορηθήκαμε ότι το κόστος συντήρησης θα ανέλθει περίπου στις 200,000 ευρώ. Όπως μας έχει διευκρινιστεί, η συνήθης πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο Ναός, αναλαμβάνουν να εξεύρουν από ίδιους πόρους ένα ποσό για κάλυψη τουλάχιστον των αρχικών εξόδων για εκπόνηση των τεχνικών μελετών που απαιτούνται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος αυτό εκτιμάται γύρω στις 40,000 ευρώ. Η υπόλοιπη δαπάνη καλύπτεται από την Επιτροπή με πόρους που η ίδια θα εξεύρει”, αναφέρεται στην Επιστολή.

Με τα δεδομένα αυτά η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής εισφορών, ώστε να αρχίσει και να ολοκληρωθεί σύντομα η συντήρηση του σπουδαίου αυτού εκκλησιαστικού μας μνημείου. Ήδη η Μητρόπολη, ο Δήμος Αμμοχώστου αλλά και κάποια άτομα έχουν καταθέσει τις δικές τους εισφορές. Επειδή όμως οι οικονομικές δυνατότητές όλων είναι περιορισμένες, είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων των Βαρωσιωτών.

Ζητείται οικονομική βοήθεια για τη συντήρηση και την αποκατάσταση

“Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε και σε σας και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε οικονομικά για να επιτύχουμε τη συντήρηση και αποκατάσταση της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων”, αναφέρει ο Πανιερώτατος κ. Βασίλειος στην Επιστολή.

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία και ενέργειες της Ιεράς Μητρόπολης έχουν ήδη συντηρηθεί και ανακαινιστεί μέσω της Επιτροπής αρκετοί Ναοί της Μητροπολιτικής περιφέρειας. Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όλων των ιερών Ναών που στενάζουν κάτω από το βάρος της Τουρκικής κατοχής και δεν θα παραλείψει να παρέμβει όπου χρειαστεί, όπως υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, για να συμβάλει στην συντήρηση και διαφύλαξη των λατρευτικών μας χώρων.

Για εισφορές μπορείτε να απευθύνεστε στην Ι.Μ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τηλ.23812458 και στον Τραπεζικό Λογαριασμό της Αγίας Παρασκευής Κάτω Βαρωσίων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ I.NAOS A. PARASKEVIS KATO VAROSION IBAN: CY82 0050 0471 0004 7101 9248 4801.

Δείτε επίσης: 

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η Αγία Παρασκευή στο Κάτω Βαρώσι εκπέμπει SOS – Σε “άθλια” κατάσταση τα μνημεία της Ορθοδοξίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων