28/09/2022 28/09/2022 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται εδώ και δεκαετίες οι ναοί στα κατεχόμενα της Κύπρου με την παντελή αδιαφορία που επιδεικνύεται από τους διεθνείς φορείς να έχει σε θέση σε κίνδυνο πλέον μνημεία για την Ορθοδοξία που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Με σημερινό δημοσίευμά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στον ναός της Αγίας Παρασκευής...
28 Σεπτεμβρίου, 2022 - 12:47
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 - 16:31

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η Αγία Παρασκευή στο Κάτω Βαρώσι εκπέμπει SOS – Σε “άθλια” κατάσταση τα μνημεία της Ορθοδοξίας

Διαδώστε:
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η Αγία Παρασκευή στο Κάτω Βαρώσι εκπέμπει SOS – Σε “άθλια” κατάσταση τα μνημεία της Ορθοδοξίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται εδώ και δεκαετίες οι ναοί στα κατεχόμενα της Κύπρου με την παντελή αδιαφορία που επιδεικνύεται από τους διεθνείς φορείς να έχει σε θέση σε κίνδυνο πλέον μνημεία για την Ορθοδοξία που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Με σημερινό δημοσίευμά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στον ναός της Αγίας Παρασκευής στο κατεχόμενο Κάτω Βαρώσι ο οποίος χρειάζεται πλήρη ανακαίνιση και συντήρηση, αφού βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Ο ναός παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και των λεηλασιών

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Καρράς, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά το 2015, λίγες μέρες πριν την εορτή της Αγίας Παρασκευής, εθελοντές της Ομάδας “Αμμόχωστος η Πόλη μας” προχώρησαν σε καθαρισμό του ναού, ο οποίος είναι ίσως ο αρχαιότερος της πόλης των Βαρωσίων, μαζί με τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην ενορία του Αγίου Λουκά Αμμοχώστου και τον Άγιο Γεώργιο του Φάραγγα».

Με τα χρόνια, συνέχισε «ο ναός παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και των λεηλασιών, με αποτέλεσμα να πέσει η στέγη» ενώ είπε ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από παράκληση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, επισκέφθηκε το χώρο, αξιολόγησε το μνημείο και «έγινε ήδη η μελέτη για αποκατάσταση του χώρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο π. Αυγουστίνος είπε πως «η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή προχώρησε σε καθαρισμό τόσο εντός όσο και στον περίβολο του ναού ενώ έγινε και περίφραξη του. Τώρα είμαστε στη φάση όπου θα αρχίσουν τα έργα στο ναό».

Σημείωσε πως «ένα μέρος των χρημάτων για την συντήρηση της εκκλησίας θα εξευρεθούν από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα συγκεντρωθεί από εμάς τους Αμμοχωστιανούς».

Πηγή φωτογραφίας: Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Χρέος ιερό να μην αφήσουμε τα μνημεία μας να κατεδαφίζονται

Εξήγησε ότι «ο ναός χρειάζεται πλήρη ανακαίνιση, δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν και εσωτερικά όλες οι απαραίτητες πρόνοιες αναφορικά με την υγρασία και τις φθορές που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των χρόνων. Ακόμα πρέπει να συντηρηθούν οι τοίχοι του ναού γιατί είναι αρχαίος και η συγκεκριμένη εργασία πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ενώ θα προχωρήσουμε και στην αποκατάσταση της στέγης».

«Είναι χρέος και καθήκον ιερό να μην αφήσουμε τα μνημεία μας σ’ ολόκληρο το νησί να κατεδαφιστούν και να χαθούν από τη φθορά του χρόνου, πολύ δε περισσότερα αυτά που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Όλα τα αρχαία μνημεία και οι ναοί αποτελούν μαρτυρία της παρουσίας του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού στον κόσμο μας», υπογράμμισε.

Θα υποβληθεί αίτημα μέσω των Ηνωμένων Εθνών για τέλεση Θείας Λειτουργίας

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη λειτουργία που τελέστηκε το 2015 στο ναό της Αγίας Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, ενώ είπε ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων επισκέφθηκαν τον ναό και άλλες φορές. «Τώρα ο ναός βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για συντήρηση του» συμπλήρωσε.

Προσπαθούμε, συνέχισε «με όλες μας τις δυνάμεις να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις και η συντήρηση του ναού της Αγίας Παρασκευής. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα υποβάλουμε αίτηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μας δοθεί άδεια για να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία».

Ο Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Κκαράς (Φωτογραφία αρχείου ope.gr)

Προσπάθειες για τη συγκέντρωση χρημάτων

Ο Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Καρράς ανέφερε ακόμα ότι στην προσπάθεια για συλλογή χρημάτων γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το βράδυ, Μικρή Σαλαμίνα, στη Φασούλα και διοργανώνεται από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, την Ομάδα «Αμμόχωστος η Πόλη μας» και με τη στήριξη του Δήμου Αμμοχώστου, πρόσθεσε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και στο χώρο θα βρίσκονται εθελοντές τόσο από το Μητρόπολη, όσο και από την Ομάδα «Αμμόχωστος η Πόλη μας», ώστε ο καθένας να κάνει την εισφορά που θέλει, ανέφερε, λέγοντας καταληκτικά ότι «εάν όλοι δώσουμε από λίγα χρήματα τότε θα καταφέρουμε το ποθούμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατεχόμενα: Ζητούν αναγνώριση από τους «αδελφούς μουσουλμάνους» και συνεχίζουν τις βεβηλώσεις της ορθόδοξης κληρονομιάς

Αμμόχωστος: Σε γκαράζ και σκουπιδότοπο μετατράπηκε η Εκκλησία του Αγ. Λουκά

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων