04/06/2023 04/06/2023 Το Πλανητάριο – Αστεροσκοπείο διαθέτει υπερσύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, εγκαταστάσεις, ως επίσης καινοτόμες κτηριακές υποδομές, που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες από το εξωτερικό.  Η Κυβέρνηση της Κύπρου παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής του Διαστήματος για τα έτη 2022-2027, επενδύει στοχευμένα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και στη βάση της συνεκτικής πολιτικής...
04 Ιουνίου, 2023 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2023 - 12:21

Εγκαινιάστηκε το Πλανητάριο στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής παρουσία Χριστοδουλίδη

Διαδώστε:
Εγκαινιάστηκε το Πλανητάριο στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής παρουσία Χριστοδουλίδη

Το Πλανητάριο – Αστεροσκοπείο διαθέτει υπερσύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, εγκαταστάσεις, ως επίσης καινοτόμες κτηριακές υποδομές, που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες από το εξωτερικό. 

Η Κυβέρνηση της Κύπρου παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής του Διαστήματος για τα έτη 2022-2027, επενδύει στοχευμένα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και στη βάση της συνεκτικής πολιτικής που υιοθετεί, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και προοπτικές, όσον αφορά την οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος για διαστημικές τεχνολογίες και υπηρεσίες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό κατά τα εγκαίνια του Πλανητάριου Κύπρου, στην περιοχή της  Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, που τελέστηκαν το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.

Πρόσθεσε πως “στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το αξιόλογο, ικανό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, θα πετύχουμε το όραμα μας η Κύπρος να καταστεί μια κοινωνία της γνώσης, θεμελιωμένης σε σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες”.

Ακολούθως ανέφερε ότι το έργο, που εγκαινιάστηκε, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη της επιστήμης της αστρονομίας, την εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας και την αξιοποίηση των ποικίλων δυνατοτήτων που προσφέρει η διαστημική τεχνολογία αιχμής.

Το Πλανητάριο- Αστεροσκοπείο, το οποίο στελεχώνεται από μια έμπειρη και πλήρως επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα, ως ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, και το πιο σύγχρονο μέχρι στιγμής, διαθέτει υπερσύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, εγκαταστάσεις, ως επίσης καινοτόμες κτηριακές υποδομές, που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες από το εξωτερικό, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το σύμπλεγμα των πολυλειτουργικών χώρων και υπηρεσιών του Πλανητάριου, ως ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο που τίθεται πλέον στη διάθεση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, θα αποτελέσει κέντρο εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριοποίησης και κατάρτισης.

Είπε ακόμα πως το γεγονός ότι ήδη το Πλανητάριο, που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού «Interstellar Institute», είναι συμβεβλημένο με παρόμοια ιδρύματα του εξωτερικού, θα συμβάλει στη διεθνή προβολή του, αυξάνοντας τη δυναμική του, και φέρνει την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την ποιότητα των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και πολιτισμικών του δράσεων.

Σημείωσε, επίσης, ότι πέραν της επιστημονικής του σπουδαιότητας, το Πλανητάριο, ως επισκέψιμος χώρος για το ευρύ κοινό θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό για κάθε ηλικιακή ομάδα, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παρατήρησης φαινομένων, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.


Αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία του, σημειώνοντας πως μεταξύ άλλων τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των ποιοτικών πλανηταρίων. Πρόσθεσε πως αξιοποιώντας, παράλληλα, την επαγγελματική και επιστημονική προσέγγιση, ενισχύουμε τον τομέα του αστροτουρισμού, συνδράμοντας στον εμπλουτισμό του προσφερόμενου θεματικού, τουριστικού μας προϊόντος και την αντιμετώπιση της εποχικότητας. Ανέφερε, ακόμη, πως το Πλανητάριο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αστροτουρισμού στην Κύπρο.

Σημείωσε τις νέες θέσεις απασχόλησης που έχει δημιουργήσει, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και κατά την πλήρη λειτουργία του και την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία, η κυβέρνηση “θα σταθεί δίπλα σας, αρωγός έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που μπορεί να αποδώσει η λειτουργία του, προσθέτοντας ότι προγραμματίζονται συνέργειες, ανάμεσα σε άλλα, με Υπουργεία/ Υφυπουργεία και άλλες Υπηρεσίες του κράτους με σκοπό να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του Πλανητάριου και των υπολοίπων συναφων ιδρυμάτων του τόπου”.

Είπε πως αποτελεί γεγονός ότι η Κύπρος, αναπτύσσοντας δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρηματικές και επιστημονικές δράσεις, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μία δυναμική εξέλιξη όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος και την ανάπτυξη τεχνολογιών, και σημείωσε ότι η Πολιτεία επενδύει στην ανάπτυξη της επιστημονικής αριστείας και των απαραίτητων υποδομών στον τομέα του Διαστήματος και της αστροπαρατήρησης.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον πρώτο, όπως σημείωσε που μίλησε για αυτά τα θέματα, τον Γιώργο Τζίβα, είπε ότι μεταξύ άλλων, η δημιουργία Κέντρων Αριστείας στον τομέα Παρατήρησης της Γης και Γεωπληροφορικής και στους αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς αιχμής, η δημιουργία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Τροόδους, ως επίσης η συνεχής ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ), κομβικό σημείο της οποίας αναμένεται να είναι η μετάβαση της χώρας μας σε καθεστώς Συνδεδεμένου Μέλους -Associate Member, έχουν καταστήσει την πατρίδα μας ισχυρό εταίρο της ειρηνικής, διαστημικής ανάπτυξης.

“Είναι σε αυτή τη δυναμική που έχει αποκτήσει η πατρίδα μας, στην οποία θέλουμε να δώσουμε συνέχεια ως κυβέρνηση, θέτοντας ως στρατηγικό στόχο και υψηλή προτεραιότητά μας να αναδείξουμε τη μικρή μας Κύπρο με τις μεγάλες προοπτικές, σε περιφερειακό επιστημονικό και ψηφιακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, συνέχισε, προσθέτοντας πως “η Κύπρος μπορεί και πρέπει να επενδύσει και στην τεχνολογική ανάπτυξη, πέραν από τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, προκειμένου να διευρύνει το αναπτυξιακό της μοντέλο και να δημιουργήσει μία πιο ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, το Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα και τον Βιάτζεσλάβ Ζαρένκοφ, δηλώνοντας βέβαιος ότι η λειτουργία του Πλανητάριου, υπό καθοδήγηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και την εποπτεία του εκτελεστικού διευθυντή Χρήστου Τριανταφυλλίδη και της ομάδας του, θα καταγράψει νέες σελίδες υψηλής συμβολής της Κύπρου στον ραγδαία μεταλλασσόμενο τομέα των τεχνολογιών του διαστήματος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων