22/02/2021 22/02/2021 Την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021, πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό. Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Κοπτίδης και Βαρνάβας Χρυσάνθου, καθώς και ο Ιεροδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης. Στο θείο λόγο του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη...
22 Φεβρουαρίου, 2021 - 11:47
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2021 - 10:09

“H αρετή της ταπεινοφροσύνης είναι μεγάλη και δύσκολη”

Διαδώστε:
“H αρετή της ταπεινοφροσύνης είναι μεγάλη και δύσκολη”

Την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021, πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Κοπτίδης και Βαρνάβας Χρυσάνθου, καθώς και ο Ιεροδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης.

Στο θείο λόγο του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη σημερινή παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου, η οποία μας περιγράφει δύο ανθρώπους εντελώς αντίθετους μεταξύ τους, κάτι το οποίο φαίνεται στον τρόπο που προσεύχονται.

Ο ένας γεμάτος εγωισμό, υπερηφάνεια και κατάκριση για τον συνάνθρωπό του. Ο άλλος γεμάτος ταπείνωση, συντριβή από την αμαρτία και χωρίς αναγνώριση των λαθών του και ζητά το έλεος του Θεού. Ο Ιησούς δεν κατηγορεί το Φαρισαίο, γιατί είναι ενάρετος και εκτελεί τυπικά τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Τον επικρίνει γιατί σε αυτά στηρίζει τη ζωή του και όχι στο Θεό. Δίνει σημασία στον τύπο και όχι στην ουσία. Από την άλλη ο τελώνης δικαιώθηκε όχι γιατί ήταν αμαρτωλός αλλά γιατί είχε συνείδηση του ποιος είναι, είχε συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του και γι’ αυτό χωρίς περιττά λόγια ζητά το έλεος του Θεού, γιατί μόνο αυτός μπορεί να τον σώσει και όχι ο εαυτός του.

Κλείνοντας, ο Πανιερώτατος τόνισε ότι η αρετή της ταπεινοφροσύνης είναι μεγάλη και δύσκολη αρετή. Για να την κατορθώσει ο χριστιανός, θα πρέπει να τα βάλει με τον εαυτό του, με την υπερηφάνεια του, με την φιλαυτία του και γενικά με τα διάφορα πάθη του, κακά που δημιούργησε η αμαρτία και ασκούν μεγάλη επιρροή στην ψυχή του.

Γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ο χριστιανός με συντρόφους την προσευχή, την προσοχή και την επιμονή, αλλά και τη σωστή γνώση γύρω από το θέμα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τα Μνημόσυνα και στη συνέχεια χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Ανδρέα, ο οποίος διακονεί στο αναλόγιο του Ιερού Ναού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων