11/06/2021 11/06/2021 Ο περίβλεπτος νέος Καθεδρικός Ναός τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που κοσμεί πλέον την ημικατεχόμενη πρωτεύουσα του μαρτυρικού νησιού, εγκαινιάστηκε, καθιερώθηκε και καθαγιάστηκε, κατέστη πλέον επισήμως οίκος λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα. Ανήμερα τής μνήμης τού προστάτου τής Εκκλησίας Κύπρου αποστόλου Βαρνάβα τελέστηκε η κατανυκτική ακολουθία των εγκαινίων...
11 Ιουνίου, 2021 - 14:56
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2021 - 19:29

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού στη Λευκωσία

Διαδώστε:
Τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού στη Λευκωσία

Ο περίβλεπτος νέος Καθεδρικός Ναός τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που κοσμεί πλέον την ημικατεχόμενη πρωτεύουσα του μαρτυρικού νησιού, εγκαινιάστηκε, καθιερώθηκε και καθαγιάστηκε, κατέστη πλέον επισήμως οίκος λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα. Ανήμερα τής μνήμης τού προστάτου τής Εκκλησίας Κύπρου αποστόλου Βαρνάβα τελέστηκε η κατανυκτική ακολουθία των εγκαινίων μετά τον όρθρο και πριν την Θεία Λειτουργία, όπως ορίζει το τυπικό τής Εκκλησίας.

Συλλειτουργοί και συμπροσευχόμενοι είχαν την ευλογία να γίνουν μέτοχοι των πλουσίων δωρεών που επιδαψίλευσε η Θεία Χάρις με την τέλεση τού μεγάλου αυτού μυστηρίου των εγκαινίων, αφού όπως μάς υπενθυμίζει ο Υμνωδός· «οὕτως ἐγκαινίζεται ὁ ἄνθρωπος· οὕτω τιμάται ἡ τῶν Ἐγκαινίων ἡμέρα».

Του πολυαρχιερατικού συλλειτούργου προεξήρχαν οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος και Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων τού Μητροπολ. Βρυούλων κ. Παντελεήμονος ως εκπροσώπου τού Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπ. Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών τής Εκκλησίας Κύπρου, Πάφου κ. Γεωργίου, Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, των Επισκόπων Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, και κληρικών τής Εκκλησίας Ελλάδος και Κύπρου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Κορωνείας κ. Παντελεήμων και Βόστρων κ. Τιμόθεος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Αρσινόης κ. Παγκράτιος, Χύτρων κ. Λεόντιος και Νιτρίας κ. Νικόδημος.

ΔΕΙΤΕ – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Λευκωσίας

 

 

 

 

Παρόντες κατά την ακολουθία ήσαν ανάμεσα σε άλλους ο πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο, μέλη τού Υπουργικού Συμβουλίου, Δήμαρχοι, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών τού τόπου και πλήθος προσκυνητών.

Η πολυπόθητη και λαμπρή ημέρα, τόσο για την ιστορία τής Εκκλησίας τής Κύπρου όσο και για τον Αρχιεπίσκοπο αυτής Χρυσόστομο Β΄ ανέτειλε. Ένα εφετό και ιδεατό εκκλησιαστικό όραμα, το οποίο λειτουργούσε στην ψυχή τού Αρχιποίμενος της Εκκλησίας Κύπρου για δεκαετίες πραγματοποιήθηκε με τα εγκαίνια τού περικαλλούς νέου ιερού Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επ’ ονόματι του ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.

 

 

Στην απόλυση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που αισθάνεται με την παρουσία του στο νησί τής Κύπρου, το οποίο οι δεσμοί που συνδέουν με την Ελλάδα είναι ισχυροί, άρρηκτοι και μακροχρόνιοι. Στο τέλος, προσέφερε ως δώρο στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ένα αργυρό σταυρό ευλογίας.

Μετά το πέρας τής ακολουθίας, παρατέθηκε επίσημο γεύμα στην παρουσία του Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων επισήμων.

“Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ αναδεικνύεται οικοδόμος ενός ακόμη λαμπρού Ναού, τον οποίο παραδίδει στην ιστορία και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Εκκλησίας μας, για να δοξάζει το πανάγιο όνομα τού Τριαδικού Θεού και να καλλιεργείται πνευματικά. Παρόντες κατά την ακολουθία ήσαν ανάμεσα σε άλλους ο πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο, μέλη τού Υπουργικού Συμβουλίου, Δήμαρχοι, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών τού τόπου και πλήθος προσκυνητών”, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Εκκλησία Κύπρου
Φωτο: Αριστείδης Βικέτος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων