18/02/2023 18/02/2023 Η κένωση του Μητροπολιτικού θρόνου, μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, οδηγεί αύριο Κυριακή, τους κατοίκους της Μητροπολιτικής Περιφέρειας στις κάλπες. Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου Οι πιστοί καλούνται να εκλέξουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, το πρόσωπο που θεωρεί καταλληλότερο να προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για...
18 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2023 - 16:32

Αύριο η εκλογή του τριπροσώπου στην Μητρόπολη Πάφου – Η διαδικασία

Διαδώστε:
Αύριο η εκλογή του τριπροσώπου στην Μητρόπολη Πάφου – Η διαδικασία

Η κένωση του Μητροπολιτικού θρόνου, μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, οδηγεί αύριο Κυριακή, τους κατοίκους της Μητροπολιτικής Περιφέρειας στις κάλπες.

  • Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

Οι πιστοί καλούνται να εκλέξουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, το πρόσωπο που θεωρεί καταλληλότερο να προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, η διαδικασία εκλογής για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη, περιλαμβάνει δύο στάδια, την κατάρτιση τριπροσώπου διά καθολικής ψηφοφορίας και την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

Ως εκ τούτου, αύριο θα διεξαχθεί καθολική μυστική ψηφοφορία μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 5 μ.μ., μετά διαλείμματος μίας ώρας μεταξύ των ωρών 1 μ.μ. και 2 μ.μ.

Δικαίωμα ψήφου προς τούτο έχουν οι όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, πλην των προσφύγων.

Κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι λευκό και θα φέρει για τους σκοπούς της εκλογής ειδική σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου.

Στο ψηφοδέλτιο ο ψηφοφόρος θα αναγράψει ιδιοχείρως το όνομα του προς Αρχιερατείαν εκλογίμου της προτίμησής του.Εάν ο ψηφοφόρος αδυνατεί να εκφράσει γραπτώς την βούλησή του, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής υποχρεούται να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο το όνομα, το υποδειχθέν υπό του ειρημένου ψηφοφόρου.

Ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αποσταλούν στην Αρχιεπισκοπή.

Οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να υποβάλει εντός τριών ημερών στην Ιερά Σύνοδο, ενστάσεις περί της εκλογικής διαδικασίας.

Εντός πέντε ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων,  θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος και θα αποφανθεί οριστικά επ’ αυτών, θα προχωρήσει στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και την κατάρτιση του τριπροσώπου, εκ των τριών προσώπων που θα έχουν πλειοψηφίσει.

Σεμινάρια

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια για τους προεδρεύοντες των 126 εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στη μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου από τον Ιωάννη Χαριλάου, Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου, που έχει οριστεί Γενικός Έφορος των εκλογών της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως τα σεμινάρια σχετίζονται με τη λειτουργία των 126 εκλογικών κέντρων και για την ιδιαιτερότητα που υπάρχει σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων.

Οι οδηγίες, είπε, σχετίζονται «με το πώς θα λειτουργήσουν τα εκλογικά κέντρα, το πώς θα λειτουργήσει η ημέρα των εκλογών», προσθέτοντας πως «αποτελούν πλήρη σεμινάρια και οδηγίες για τη διεξαγωγή των εκλογών, την προετοιμασία των εκλογικών κέντρων και διεξαγωγή την ημέρα της ψηφοφορίας».

Οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων, συνέχισε, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και οι βοηθοί προέρχονται από την Εκκλησία.

Ο Επίσκοπος Αμαθούντος

Την υποψηφιότητά του για τη Μητρόπολη Πάφου εξήγγειλε με σχετική ανακοίνωση ο Επίσκοπος Αμαθούντος, Νικόλαος. Όπως αναφέρει, ο λόγος πίσω από την απόφασή του είναι η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι Παφίτες για προώθηση της υποψηφιότητάς του. 

Αυτούσια η δήλωση:

Ὅπως εἶναι γνωστό, τήν ἐρχόμενη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023, θά γίνουν ἐκλογές στή μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου γιά ἀνάδειξη τριπροσώπου, ἐκ τοῦ ὁποίου ἡ Ἱερά Σύνοδος στή συνέχεια θά ἐκλέξει τόν νέο Μητροπολίτη Πάφου.

Ἐπειδή πολλοί ἐκ Πάφου ἀδελφοί μας διερωτῶνται ἀν τελικά θά εἶμαι ὑποψήφιος, ἐπιθυμῶ νά δηλώσω ὅτι, παρά τήν ἀρχική μου ἄρνηση νά συμμετάσχω στήν ἐκλογική αὐτή διαδικασία, τελικά βλέποντας τήν ἔκταση πού πῆρε ἡ προσπάθεια τῶν ἀδελφῶν ἐκ Πάφου γιά προώθηση τῆς «ὑποψηφιότητάς» μου στό τριπρόσωπο, δέν μπορῶ νά συνεχίσω νά ἀρνοῦμαι μπροστά στήν εἰλικρινῆ καί ἀνιδιοτελῆ αὐτή προσπάθειά τους καί θέτω τόν ἑαυτό μου στή διάθεσή τους καί κατ’ ἐπέκταση στή διάθεση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί τῆς Ἐκκλησίας γενικότερα.

Προτρέπω τούς ἀδελφούς μου νά προσέλθουν μέ ἐκκλησιαστικό ἦθος καί πνεῦμα καί μέ προσευχή τήν Κυριακή στίς κάλπες, γιά νά ψηφίσουν μέ ἐκκλησιαστική συνείδηση καί κριτήρια αὐτόν πού κρίνουν καταλληλότερο.

Εὔχομαι ἡ ἐκλογική διαδικασία νά ἀναδείξει τόν πνευματικό πατέρα καί ἐπίσκοπο τῆς χηρευούσης σήμερα Μητροπόλεως Πάφου, πού μέ τή χάρι τοῦ Παναγίου Θεοῦ θά ὁδηγήσει τό ποίμνιό του εἰς νομάς σωτηρίους.

Μέ ἀγάπη Χριστοῦ,

 †ὁ Ἐπίσκοπος Ἀμαθοῦντος Νικόλαος

Η ΟΜΑΔΑ στήριξης

Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργηθεί η “Ομάδα Υποστηρικτών Επισκόπου Αμαθούντος Νικολάου” με τους δημιουργούς να τεκμηριώνουν την άποψή τους γιατί είναι ο καταλληλότερος.

“Με την πνευματική του κατάρτιση, τις διοικητικές του ικανότητες, την υπερτριακονταετή διακονία και εμπειρία του μέσα στην Εκκλησία, το πράο και ταπεινό του χαρακτήρος του, το μειλίχιο ύφος του και την όρεξη του για εργασία στον αμπελώνα του Κυρίου, τον θεωρούμε τον πλέον κατάλληλο και άξιο για τον μητροπολιτικό θρόνο της Αποστολικής Μητροπόλεως της Πάφου. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε τη σελίδα αυτή ώστε να γνωρίσετε και εσείς τον Επίσκοπο Νικόλαο και να μας στηρίξετε στην προσπάθειά μας αυτή”, επισημαίνουν.

Διαβάστε επίσης: 

Ο κόσμος αγκαλιάζει την υποψηφιότητα του Αμαθούντος Νικολάου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ο Επίσκοπος Αμαθούντος κοντά στη νεολαία

Η διαδικασία για την κατάρτιση του τριπροσώπου της Μητρόπολης Πάφου από τον Γενικό Έφορο Εκλογών

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου – Στις 19 Φεβρουαρίου το Τριπρόσωπο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων