22/11/2022 22/11/2022 Έξι θα είναι τελικά οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου οι οποίοι θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στο τριπρόσωπο για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς σήμερα κατέθεσαν επίσημα τις τις υποψηφιότητές τους όπως προβλέπετε από την σχετική διαδικασία που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιο, Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Μόρφου...
22 Νοεμβρίου, 2022 - 11:10
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2022 - 12:19

Έξι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου – Κατατέθηκαν οι επίσημες δηλώσεις

Διαδώστε:
Έξι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου – Κατατέθηκαν οι επίσημες δηλώσεις

Έξι θα είναι τελικά οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου οι οποίοι θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στο τριπρόσωπο για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς σήμερα κατέθεσαν επίσημα τις τις υποψηφιότητές τους όπως προβλέπετε από την σχετική διαδικασία που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιο, Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Μόρφου κ. Νεόφυτο, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα και Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο. Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος απέσυρε το ενδιαφέρον εξηγώντας τους λόγους σε ανακοίνωση του.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Ιωάννης Χαριλάου, Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, δήλωσε ότι:

“Έχουν παραληφθεί οι εξής ενυπόγραφες δηλώσεις:

Μητροπολίτης Πάφου

Μητροπολίτης Κυρηνείας

Μητροπολίτης Κωνσταντίας

Μητροπολίτης Ταμασού

Μητροπολίτης Λεμεσού

Μητροπολίτης Μόρφου

Η διαδικασία συνεχίζεται βάσει τα χρονοδιαγράμματα. «Συνεχίζουμε για καταλόγους και εργαζόμαστε πυρετωδώς. Για να γίνουν αυτές οι εκλογές χρειάζονται τη στήριξη του κράτους και οφείλω να ομολογήσω υπάρχει μεγάλη πρόθεση στήριξης και προχωρούμε. Δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες που δεν έγιναν δεκτές και δεν υπάρχουν ενστάσεις”.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Κύπρου:

Αυτοπροσώπως και δια αντιπροσώπων η υποβολή των υποψηφιοτήτων

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11 με τους ενδιαφερόμενους να προσέρχονται στο Γραφείο του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κ. Ιωάννη Χαριλάου προκειμένου να καταθέσουν την ενυπόγραφη Επιστολή για την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, για τον καταρτισμό του τριπροσώπου όπου ψηφίζει ο λαός.

Τρεις από τους υποψηφίους προσήλθαν αυτοπροσώπως ενώ τρεις έστειλαν τις Επιστολές δια αντιπροσώπων.

Πρώτος προσήλθε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος ο οποίος κατέθεσε την γραπτή επιστολή του Πανιερωτάτου.

Κατά την αποχώρησή του ο π. Χρυσόστομος έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

Αυτοπροσώπως υπέβαλε την αίτηση για την υποψηφιότητά του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. “Ο Θεός να διαφυλάξει τη ψυχή μας… Και επειδή προέκυψε το θέμα της διαδοχής, η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει σεβασμό προς τις διαδικασίες. Έχω δώσει το γράμμα προς τον τοποτηρητή του θρόνου”, ανέφερε σε δηλώσεις του.

Η Επιστολή υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Κυρηνείας:

Ακολούθως προσήλθε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ο οποίος μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: “Είναι δεδομένο ότι η εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί υπερ της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Ο νέος αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να συμβάλει στην ενότητα των εκκλησιών”. 

Η Επιστολή υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου:

Την υποψηφιότητά του δια του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμανδρίτη Φωτίου υπέβαλε και ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος. 

Εν συνεχεία την υποψηφιότητα του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου ο οποίος δήλωσε: “Σύμφωνα με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου, υπέβαλα και εγώ την υποψηφιότητα μου για τις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές. Ο καθένας μας έχει ένα όραμα το οποίο θέλει να θέσει ενώπιον του λαού και να ζητήσει την παραπομπή από το λαό στην Ιερά Σύνοδο”.

Τελευταία κατατέθηκε η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊσα δια του Πρωτοσύγκελου του, π. Θεόδωρου Στυλιανού.

Γιατί απόσυρε την υποψηφιότητα ο Καρπασίας Χριστοφόρος

«Η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ανακοινώνοντας ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιεράρχης ο οποίος είχε εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, από τις πρώτες ημέρες μάλιστα μετά την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, σε ανακοίνωση του εξηγεί αναλυτικά γιατί δεν διεκδικεί τελικά τον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου:

“Όταν ανακοίνωνα το ενδιαφέρον μου, ως Αρχιερέας, για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, δήλωνα με σαφήνεια ότι, «η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο έχει την αναφορά του στην ουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα Χριστού. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες».

Συνεπώς, παρατηρούσα ότι, «στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς».

Ως εκ τούτου, δεδομένου του εκφρασθέντος ενδιαφέροντος αρκετών άξιων Αδελφών Συνοδικών να διακονήσουν από τη θέση του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία και γενικότερα τον τόπο μας και σε έμπρακτη και όχι απλά φραστική προσπάθεια να συμβάλω στην αναγκαία ενότητα δεν θα συμμετάσχω στην πρώτη φάση της διαδικασίας πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου”.

Πηγή βίντεο: cyprustimes.com

Διαβάστε επίσης: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων