15/11/2022 15/11/2022 Το ενδιαφέρουν να διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο έχουν εκδηλώσει ήδη επτά Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου   Σε μία κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο καθώς η Τουρκική προκλητικότητα εντείνεται με τις προσπάθειες αναγνώρισης του “ψευδοκράτους” το οποίο σήμερα συμπληρώνει 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξή του, η Εκκλησία της Κύπρου και επίσημα από χθες βρίσκεται σε...
15 Νοεμβρίου, 2022 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2022 - 11:54

Σε προεκλογική περίοδο η Εκκλησία της Κύπρου: Ημερομηνίες, καινοτομίες και το ενδιαφέρον 7 Ιεραρχών

Διαδώστε:
Σε προεκλογική περίοδο η Εκκλησία της Κύπρου: Ημερομηνίες, καινοτομίες και το ενδιαφέρον 7 Ιεραρχών

Το ενδιαφέρουν να διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο έχουν εκδηλώσει ήδη επτά Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου  

Σε μία κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο καθώς η Τουρκική προκλητικότητα εντείνεται με τις προσπάθειες αναγνώρισης του “ψευδοκράτους” το οποίο σήμερα συμπληρώνει 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξή του, η Εκκλησία της Κύπρου και επίσημα από χθες βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου. 

Του Νικολάου Ζαΐμη

Η Εκκλησία της Κύπρου το Σάββατο 12 Νοεμβρίου είπε το “ύστατο χαίρε’ στον επί 16 χρόνια Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο και πλέον περνά στην επόμενη ημέρα με την εκλογή του νέου Προκαθημένου να εγκαινιάζει και ορισμένες καινοτομίες στην εκλογική διαδικασία.

Οι ημερομηνίες

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου, ανακοίνωσε ότι η ημέρα για την ανάδειξη τριπροσώπου θα είναι η Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η ημερομηνία αυτή να αλλάξει σε περίπτωση που προκύψουν δυσκολίες ως προς την διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, διεξάγεται σε δύο στάδια:

α) την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία

και β) την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η εκλογική διαδικασία θα ξεκινούσε μετά τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023, ωστόσο το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση για την διεξαγωγή των εκλογών πριν τις εορτές.

Ωστόσο, δεν καθορίστηκε άλλη ημερομηνία σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή εκλογών για το τριπρόσωπο στις 18 Δεκεμβρίου. Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει εκ νέου για να αποφασίσει την ημερομηνία.

Παράλληλα, καθορίστηκε και η ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα κατατεθούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την Τρίτη 22 Νοεμβρίου.

Η καινοτομία των ψηφοδελτίων

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με βάση τον αναθεωρημένο Καταστατικό Χάρτη που ψηφίστηκε το 2010 κατόπιν εισήγησης τότε του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου. Θα υπάρξει όμως και μία καινοτομία η οποία θα εφαρμοστεί στις εκλογές η οποία αφορά το ψηφοδέλτιο.  

Συγκεκριμένα, κατά την διεξαγωγή της εκλογής θα χρησιμοποιηθεί ψηφοδέλτιο με την αναγραφή του ονόματος και της φωτογραφίας των υποψηφίων.

Επτά Ιεράρχες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Μπορεί να θέλουμε ακόμη μία εβδομάδα για την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων, όμως ήδη Ιεράρχες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να είναι διεκδικητές του Θρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι, στη βάση των όσων οι ίδιοι δήλωσαν, είναι μέχρι στιγμής κατά αλφαβητική σειρά οι εξης:

Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος

Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος 

Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος

Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 

Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος 

Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος  

Φωτογραφία: cyprustimes.com

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος ανάθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου.

Τέλος, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στα Εκλογικά Κέντρα θα προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί ενώ σε αυτά θα παρίστανται εκπρόσωποι των Υποψηφίων.

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης Λεμεσού: Θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεση της Eκκλησίας

Στις 18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο

Επίσκοπος Καρπασίας: Στη διάθεση του ποιμνίου για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Εκκλησία της Κύπρου: Η επόμενη ημέρα – Τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων