19/02/2023 19/02/2023 Με τις Προεδρικές να αποτελούν παρελθόν, η Μητρόπολη της Πάφου έχει βάλει πλώρη από το πρωί της Κυριακής για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Συγκεκριμένα, για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, ώστε να επιλέξουν το τριπρόσωπο από το οποίο η Ιερά Σύνοδος  θα πληρώσει την κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη Πάφου, μετά την άνοδο...
19 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2023 - 9:55

Η ώρα της κάλπης για την Μητρόπολη Πάφου

Διαδώστε:
Η ώρα της κάλπης για την Μητρόπολη Πάφου

Με τις Προεδρικές να αποτελούν παρελθόν, η Μητρόπολη της Πάφου έχει βάλει πλώρη από το πρωί της Κυριακής για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Συγκεκριμένα, για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, ώστε να επιλέξουν το τριπρόσωπο από το οποίο η Ιερά Σύνοδος  θα πληρώσει την κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη Πάφου, μετά την άνοδο του Γεώργιου στον Αρχιεπισκοπικό Θώκο.

 

Οι κάτοικοι της Πάφου προσέρχονται στις κάλπες και ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, θα αναδείξουν τους τρεις που θεωρούν ότι είναι κατάλληλοι να καλύψουν τον κενό μητροπολιτικό θρόνο, με στόχο να οδηγηθούν στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα αποφασίσει τον επόμενο Μητροπολίτη Πάφου.

Συγκεκριμένα, όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, πλην των προσφύγων έχουν δικαίωμα ψήφου. Όταν θα φτάσουν στα εκλογικά κέντρα, θα λάβουν ένα ψηφοδέλτιο και μέσω αυτού θα αναδείξουν εκείνο που επιθυμούν, για να είναι ο συνεχιστής του έργου του Γεώργιου.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο δεν είναι όπως όλα τα άλλα. Ναι, μεν, θα φέρει την επίσημη σφραγίδα, ωστόσο δεν θα έχει πάνω συγκεκριμένους υποψηφίους. Θα είναι μία λευκή κόλλα, όπου ο ψηφοφόρος θα αναγράφει πάνω το όνομα του εκλεκτού του, για την θέση του Μητροπολίτη. Στο ψηφοδέλτιο πρέπει να αναγράφεται το όνομα εκείνων που πληρούν τα κριτήρια που έθεσε η Ιερά Σύνοδος.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου ανέρχεται σε 52.164 που έχουν κατανεμηθεί σε 126 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 19 στην επαρχία Λεμεσού και ένα στην επαρχία Λευκωσίας.

Η διαδικασία εκλογής χωρίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο, είπε, αφορά την κατάρτιση του τριπροσώπου διά καθολικής ψηφοφορίας στις 19 Φεβρουαρίου και το δεύτερο στάδιο αφορά την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι οποίοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την 19η Φεβρουαρίου 2023 και διαμένουν για ένα τουλάχιστον έτος στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, και συμπεριλαμβάνονται στους Εκλογικούς Καταλόγους, εκτός των προσφύγων. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μμ και από η ώρα 2.00 μμ μέχρι τις 5.00 μμ.

O προεδρεύων του Εκλογικού Κέντρου μπορεί, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, αφού πρώτα ενημερώσει τον Γενικό Έφορο Εκλογών, να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν της κανονικής ώρας, αλλά όχι πέραν από η ώρα 6.00 μμ. Το ψηφοδέλτιο εσωτερικά θα είναι λευκό και ο εκλογέας θα γράψει στο εσωτερικό του ψηφοδελτίου το άτομο της επιλογής του.

Οποιοσδήποτε εκλογέας δικαιούται να υποβάλει γραπτώς τις ενστάσεις του κατά της εκλογικής διαδικασίας, εντός τριών ημερών μετά την ημέρα των Εκλογών, στο Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Η περίοδος ενστάσεων λήγει την 22α Φεβρουαρίου 2023 στις 1.00 μ.μ..

Πληροφορίες: KYΠΕ/ reporter.com.cy

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων