05/12/2022 05/12/2022 Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου μετά την κοίμηση του Χρυσοστόμου Β’. Σε δύο ακριβώς εβδομάδες στις 18 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να γίνει  η ανάδειξη του Προκαθήμένου της Εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Σήμερα αναρτώνται οι προκαταρκτικοί κατάλογοι για τις εκκλησιαστικές...
05 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2022 - 12:53

Κύπρος: Στην τελική ευθεία οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Διαδώστε:
Κύπρος: Στην τελική ευθεία οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου μετά την κοίμηση του Χρυσοστόμου Β’.

Σε δύο ακριβώς εβδομάδες στις 18 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να γίνει  η ανάδειξη του Προκαθήμένου της Εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου.

Σήμερα αναρτώνται οι προκαταρκτικοί κατάλογοι για τις εκκλησιαστικές εκλογές και θα βρίσκονται σε κάθε ενορία και κοινότητα κάθε Αρχιερατικής Επαρχίας. Στους κατάλογους θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία για τα οποία έχει δώσει το πράσινο φως η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, στους προκαταρκτικούς καταλόγους δεν θα περιέχονται οι νέες εγγραφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εντός της προκαθορισμένης περιόδου, και οι οποίες όμως θα συμπεριληφθούν στους τελικούς καταλόγους. Επιπρόσθετα, στους καταλόγους δεν περιλαμβάνουν τα άτομα που άσκησαν το δικαίωμα διαγραφής τους εντός της προκαθορισμένης περιόδου.

O μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος εξήλθε από την καραντίνα και επέστρεψε  κανονικά στα καθήκοντα του. Μάλιστα στο πλαίσιο της και καθιερωμένης  ραδιοφωνικής του εκπομπήςσυνομίλησε με πιστούς. Μάλιστα τοποθετήθηκε για την νέα διαδικασία που θα ακολουθηθεί για εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου, μετά από αναφορά ακροατή πως δεν θα ψηφίσει αφού θεωρεί άδικη την διαδικασία. «Εντάξει όπως και να είναι το σύστημα αυτό πρέπει να γίνει αυτή την φορά. Δεν μπορεί να αλλάξει τώρα αυτό, έτσι πρέπει να γίνει», είπε μεταξύ άλλων.

O Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος,  τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Παραλίμνι. Επισκέφτηκε την λαϊκή αγορά στην Δερύνεια και συνομίλησε με παραγωγούς και κόσμο, ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές γενικότερα. «Η Κύπρος όπως είχε κάποτε τη δυνατότητα να τρέφει το λαό με τις επιτόπιες παραγωγές, μπορεί, έχει και σήμερα αυτή τη δυνατότητα της εξασφάλισης των βασικών αγαθών και να μην χρειάζεται η εισαγωγή τους από ξένες χώρες», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυστόστομος, όπως αναφέρει ο Alph Κύπρου, ο οποίος κατέγραψε τη δραστηριότητα των έξι υποψηφίων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο,  απηύθυνε χαιρετισμό στην 58η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., στη Λευκωσία. «Ως Αρχιερέας που έχει επίγνωση της ιστορικής εξέλιξης και του ρόλου της μόρφωσης, της παιδείας, της αγωγής, σε συνάφεια με την παιδαγωγική επιστήμη, έχουμε ξεκάθαρη την αντίληψη ότι η Εκκλησία έχει κοινούς τόπους με την οικογένεια, και το σχολείο όσον αφορά την παιδεία και τη μόρφωση», είπε.

Κοντά στους πιστούς βρέθηκε και ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας ο οποίος λειτούργησε ς στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Μαθιάτη.

Ο  μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος παρευρέθηκε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στον Οίκο Μαραθάσας.

Το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου στην Πάφο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται το κοινωνικό έργο του μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιου ο οποίος από το 2016 είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναμιγνύεται

Στο μεταξύ η Πρωτόθρονη Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναμιγνύεται στις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές της Εκκλησίας της Κύπρου, δηλώνει το Φανάρι χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες εκτιμήσεις «εκκλησιαστικών κύκλων» που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου δηλώνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν αναμιγνύονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου. Οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις, διαφόρων “εκκλησιαστικών κύκλων”, που είδαν το φως της δημοσιότητος, είναι ανυπόστατες».

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Σε ενορίες και κοινότητες την Δευτέρα οι εκλογικοί κατάλογοι

Σκέψεις για αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων