13/11/2023 13/11/2023 Προειδοποίηση περί τουρκικών σχεδίων για πλήρη έλεγχο της Κύπρου και μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ορθοδοξίας και της ελληνικής γλώσσας από την ομογένεια, απηύθυνε προς μέλη της παροικίας του Λονδίνου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος. Μετά την χθεσινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό...
13 Νοεμβρίου, 2023 - 17:08
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2023 - 17:10

Λονδίνο: Μήνυμα για ανάγκη διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Διαδώστε:
Λονδίνο: Μήνυμα για ανάγκη διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Προειδοποίηση περί τουρκικών σχεδίων για πλήρη έλεγχο της Κύπρου και μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ορθοδοξίας και της ελληνικής γλώσσας από την ομογένεια, απηύθυνε προς μέλη της παροικίας του Λονδίνου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Μετά την χθεσινή τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής στο Χάροου του Λονδίνου, το βράδυ παρετέθη δείπνο στο Βόρειο Λονδίνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου κ.κ. Γεωργίου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας το 1920 οι Τούρκοι έθεσαν ως πρώτο στόχο την «ανάκτηση» της Κύπρου, που θεωρούσαν ότι είχαν υποχρεωθεί να παραχωρήσουν στην Αγγλία.

Όπως συνέχισε, όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις διατηρούν τους ίδιους στόχους, που ως προς την Κύπρο αφορούν την κατάκτηση όλου του νησιού.

Από το 1956, ανέφερε, έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης προς αυτόν το σκοπό με έξι στάδια. Πέντε από αυτά τα στάδια, επισήμανε, έχουν ήδη επιτευχθεί.

Αυτά είναι, όπως ανέφερε ο αποκλεισμός απόδοσης της Κύπρου στην Ελλάδα, με την αποτροπή της Ένωσης και της άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, η απόκτηση από την Τουρκία νομικών δικαιωμάτων, κάτι που έγινε με τις συνθήκες της Ζυρίχης, η συγκέντρωση σε θύλακες των διάσπαρτων στο νησί Τουρκοκύπριων, όπως έγινε το 1963-64, να «θεραπεύσουν» την αριθμητική μειονεξία τους, κάτι που πετυχαίνουν με τη μεταφορά εποίκων, με στόχο την αναγνώριση δικαιώματος μόνιμων κατοίκων και η απόκτηση στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής, όπως έχει γίνει με τα κατοχικά στρατεύματα και τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και του ελληνικού και εναέριου χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος συνέχισε λέγοντας ότι ο έκτος στόχος της Τουρκίας δεν έχει επιτευχθεί και αυτός είναι ο πολιτικός έλεγχος του νησιού. «Τον πολιτικό έλεγχο τον έχουμε εμείς, είμαστε εμείς το αναγνωρισμένο κράτος», είπε.

«Αν υπακούσουμε στις συνεχείς πιέσεις και από τους Τούρκους και από τον έξω κόσμο να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να κάνουμε έναν νέο συνεταιρισμό, ένα νέο κράτος με παρθενογένεση, που θα στηρίζεται σε ένα ελληνοκυπριακό και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, τότε οι Τούρκοι θα κάνουν κάποια φασαρία (…) και για να συγκαλέσουμε τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να έχουμε την έγκριση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου και θα είμαστε όμηροι στα χέρια τους. Θα είμαστε, όπως είπε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, κοινότητα και όχι κράτος», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ανέφερε ότι πάση θυσία διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα. Απηύθυνε δε έκκληση σε όσους μπορούν να προσπαθούν να επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό. «Κινδυνεύει η πατρίδα μας. Το χρέος είναι δικό μας», πρόσθεσε.

Επίσης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε μια δυσκολία διατήρησης του δεσμού των αποδήμων με την πατρίδα όσο περνούν οι γενιές, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν δύο συνισταμένες που δείχνουν την ταυτότητά μας και πρέπει να συντηρηθούν: η ελληνικότητα και η Χριστιανοσύνη.

Τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας μεταξύ των αποδήμων, μιας γλώσσας με ιδιαίτερο νοηματικό και πολιτισμικό περιεχόμενο, όπως εξήγησε.

«Ακόμα πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε τη θρησκεία μας», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι τα παιδιά της παροικίας δεν πρέπει να αφομοιωθούν, «διότι δεν είμαστε απλώς πολίτες του κόσμου, αλλά Έλληνες πολίτες του κόσμου».

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας είπε ότι ο Μακαριώτατος επέστρεψε «σπίτι του, στα αδέλφια του», αναφερόμενος στη διακονία του στο Λονδίνο προ τριών δεκαετιών.

«Όλοι είμαστε μία Εκκλησία ενωμένη και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο για την Ορθοδοξία», πρόσθεσε.

Πριν τους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της διοργανώτριας του δείπνου κοινότητας του Αγίου Παντελεήμονος Παναγιώτης Προκοπίου έκανε μία αναδρομή στην παρουσία του Μακαριωτάτου στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και είχε αναβαθμίσει την ενορία του Αγίου Παντελεήμονος έχοντας διοριστεί ως εφημέριος του ναού.

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου είχε αρχίσει με αρχιερατικό συλλείτουργο το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Κακουρή, γεύμα με φίλους και αξιωματούχους της κοινότητας στο Χάροου και βραδινή δεξίωση που παραθέτει ο Αριχεπίσκοπος Θυατείρων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων