26/03/2021 26/03/2021 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, συγκίνηση και με την τήρηση όλων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, λόγω της παρατεταμένης πανδημίας, οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Λύσης εόρτασαν τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς. Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από...
26 Μαρτίου, 2021 - 18:26
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2021 - 17:44

Μεσαορίας Γρηγόριος: “Με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ξεκινά η πορεία της σωτηρίας μας”

Διαδώστε:
Μεσαορίας Γρηγόριος: “Με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ξεκινά η πορεία της σωτηρίας μας”

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, συγκίνηση και με την τήρηση όλων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, λόγω της παρατεταμένης πανδημίας, οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Λύσης εόρτασαν τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς.

Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. π. Ανδρέα Ανδρέου και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής και ο πρώην Δήμαρχος Λύσης και επίτιμος Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Λύσης, κ. Ανδρέας Τοφιάς.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του επισήμανε ότι απόψε και αύριο διακόπτεται η χαρμολύπη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τη διαδέχεται χαράς ευαγγέλια. Αναφέρθηκε στη μεγάλη σωτηριολογική σημασία του Ευαγγελισμού για όλο το ανθρώπινο γένος, το οποίο για πολλούς αιώνες ανέμενε τον ερχομό του Σωτήρα και Λυτρωτή. Επεσήμανε ότι με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ξεκινά η πορεία της σωτηρίας μας και ταυτόχρονα φανερώνεται το «ἀπ΄ αἰῶνος Μυστήριον», όπως μας λέει το απολυτίκιο της εορτής. Με τον ερχομό του Κυρίου στα ημέτερα δεν είμαστε του παλαιού Αδάμ, αλλά του νέου Αδάμ. Είμαστε o νέος Ισραήλ, ο λαός του Θεού.

Ακολούθως, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ότι μαζί με τους Λυσιώτες, εορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και οι εκτοπισμένοι της Τρυπημένης, του Γερολάκκου και της Άσσειας. Οι εορτές που τελούμε οι Χριστιανοί, ιδιαίτερα εμείς οι εκτοπισμένοι, είναι ευκαιρίες να θυμηθούμε ότι έχουμε καθήκον να κρατήσουμε την παρακαταθήκη και την κληρονομία που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας. Ταυτόχρονα έχουμε την ευλογία του Θεού, αγωνιζόμενοι τίμια και ενάρετα τον καθημερινό αγώνα με οδηγό τους άνισους, αλλά θαρραλέους αγώνες και θυσίες των αγωνιστών του 1821 υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας και της εθνικής αξιοπρέπειας, να παραδώσουμε τη σκυτάλη στη νέα γενεά της πατρίδας μας. Όπως αυτό διδασκόμαστε μέσα και από τους συνεχιστές των αρματολών και των κλεφτών της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και τους αγωνιστές που αντέταξαν τα στήθη τους απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα προς προάσπιση της προδομένης νήσου μας, το καλοκαίρι του 1974.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο της κατεχόμενης κωμόπολης της Λύσης, του υπενθύμισε ότι στα χέρια του κρατά τη σκυτάλη των ηρώων και αγωνιστών της Λύσης. Αυτή τη σκυτάλη διατήρησαν και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, ο τέως κ. Συμεών Παστού και ο παριστάμενος πρώην κ. Ανδρέα Τοφιάς, ο οποίος είχε και την ευθύνη και φροντίδα της διάσωσης της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο Θεοφιλέστατος στον πολυσέβαστο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Καπαρή, ο οποίος έχει και την ευθύνη της διατήρησης της εν λόγω εικόνας της Παναγίας στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου φιλοξενείται άχρι καιρού.

Τέλος, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, καθώς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της κατεχόμενης κωμοπόλεως της Λύσης, για την όλη συνεργασία.

Μετά την Αρτοκλασία, προσφώνησε τη σύναξη των Λυσιωτών ο κ. Φρίξος Κλεάνθους, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς. Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λύσης, κ. Ανδρέας Καουρής, στο σύντομο λόγο του ζήτησε, από τον Θεοφιλέστατο, να μεταφέρει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ το σεβασμό και ευχαριστίες του Δήμου Λύσης, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Οσίου Ευφημιανού στον Κόρνο καθώς και όλων των εκτοπισμένων Λυσιωτών, για την πατρική και οικονομική στήριξη του Μακαριωτάτου. Ο Δήμαρχος Λύσης, ευχαρίστησε και με αυτή την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας, τον Επίσκοπο Μεσαορίας, για το έργο που επιτελεί, ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας. Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Καουρής, μαζί με τον Επίσκοπο και τον κ. Α. Τοφιά, προσέφερε στον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, κ. Φρίξο Κλεάνθους, αναμνηστική πλακέτα, με ευχαριστίες για τη φιλοξενία της Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας στο Ναό τους.

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων