22/12/2022 22/12/2022 Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί καθώς θα αποφασίσει την κρίσμη ημερομηνία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου. Παράλληλα, οι συνοδικοί ιεράρχες θα εξετάσουν τρεις ενστάσεις που υποβλήθηκαν για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και θα επικυρωθεί το Τριπρόσωπο. Άλλωστε ο Έφορος Εκλογών κ. Χαριλάου θα...
22 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2022 - 8:04

Σήμερα καθορίζεται η ημέρα εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Διαδώστε:
Σήμερα καθορίζεται η ημέρα εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί καθώς θα αποφασίσει την κρίσμη ημερομηνία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου.

Παράλληλα, οι συνοδικοί ιεράρχες θα εξετάσουν τρεις ενστάσεις που υποβλήθηκαν για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και θα επικυρωθεί το Τριπρόσωπο. Άλλωστε ο Έφορος Εκλογών κ. Χαριλάου θα ενημερώσει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την εκλογική διαδικασία και θα μεταφέρει τις ενστάσεις.  Μετά το τέλος της Ιεράς Συνόδου της θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις από τον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Μέχρι εχθές είχαν υποβληθεί τρεις αλλά όπως άφησε να νοηθεί ο Έφορος Εκλογών κ. Γιάννος Χαριλάου δεν ήταν τέτοιες που να θεωρηθεί ότι επηρέασαν την εκλογική διαδικασία, με δεδομένο ότι αφορούσαν κυρίως λεκτική αντιπαράθεση ψηφοφόρου είτε με προεδρεύοντα κάποιου κέντρου. Αυτό που αναμενόταν ήταν κατά πόσον θα υποβάλει ένσταση ο δήμαρχος Παραλιμνίου σχετικά με κατ’ ισχυρισμόν προσπάθεια επηρεασμού ιερέων Μητροπόλεως από ιεράρχη ή ιεράρχες. Σύμφωνα με καταγγελίες που φέρεται να δέχτηκε ο κ. Πυρίλλης, η κατ’ ισχυρισμόν προσπάθεια επηρεασμού κατευθυνόταν υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ, ένσταση δεν είχε υποβληθεί.

Μάλιστα ο κ. Πυρίλλης δίδοντας το στίγμα της ένστασης του ανέφερε πως αυτή αφορά τα όσα προηγήθηκαν της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Κυριακής και όχι κάτι που συνέβη την ημέρα των εκλογών. Συνεπώς η εκτίμηση που γίνεται είναι πως η Ιερά Σύνοδος δεν θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ούτε και σε αυτή την ένσταση.

Σε καμία πάντως περίπτωση, , η εικόνα ήταν τέτοια, που να δικαιολογεί τυχόν καθυστερήσεις στην επικύρωση του τριπροσώπου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πάντως αν και θεωρούνται η 27η ή η 28η Δεκεμβρίου ως οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη νέα συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, δεν αποκλείεται κατά τη σημερινή συνεδρία να κατατεθεί πρόταση, έτσι ώστε η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο. Ωστόσο το σενάριο να συμβεί κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, δήλωσε ότι η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα μπορούσε να γίνει το Σάββατο για να προηγηθεί Θεία Λειτουργία, αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος.

Σχετικά με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι τα διαδικαστικά προχωρούν όπως ήταν προγραμματισμένα.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε η μέρα εκλογής να είναι η προσεχής Παρασκευή και όχι από βδομάδας, ούτως ώστε να εκλεγεί νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας πριν από τα Χριστούγεννα, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, αφού το καταστατικό λέει ότι πρέπει να προηγηθεί Θεία Λειτουργία.

Ερωτηθείς για τα όσα λέγονται και γράφονται για τον σχηματισμό συνεργασιών εντός της Ιεράς Συνόδου και την πιθανότητα να είναι ο ίδιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα ψηφίσει το νέο Αρχιεπίσκοπο. Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου, σημείωσε, θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου που ομοιάζει με σύνταγμα ενός κράτους.

«Κάναμε τις εκλογές, κατήλθαμε ως υποψήφιοι με αυτό το καταστατικό και νομίζω πρέπει να το σεβαστούμε όλοι. Το Καταστατικό λέει εκλογή από τον λαό του Τριπρόσωπου και από την Ιερά Σύνοδο ενός από τους τρείς. Η Ιερά Σύνοδος θα κάνει τα δικά της καθήκοντα», κατέληξε.

Tα επόμενα βήματα μετά την επικύρωση του Τριπροσώπου

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Πιθανότερη ημερομηνία η 27 ή 28 Δεκεμβρίου 2022.

Από αυτή την ψηφοφορία, Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Kύπρος: Τρεις ενστάσεις για τις Αρχιεπισκοπικές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου το Σάββατο

Δρ Χρήστος Οικονόμου: «Στη συνείδηση του λαού Αρχιεπίσκοπος είναι ο Λεμεσού Αθανάσιος»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων