28/11/2022 28/11/2022 Κανονικά στις 18 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη τριπροσώπου για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου – Τι αποφάσισε στην έκτακτη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος για τις αιτήσεις αλλοδαπών – Αύριο η τελευταία ημέρα διαγραφών από τους εκλογικούς καταλόγους   Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η έκτακτη η Ιερά Σύνοδος...
28 Νοεμβρίου, 2022 - 13:20
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 - 13:55

Στις 18 Δεκεμβρίου χωρίς εγγραφή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο – Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Διαδώστε:
Στις 18 Δεκεμβρίου χωρίς εγγραφή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο – Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Κανονικά στις 18 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη τριπροσώπου για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου – Τι αποφάσισε στην έκτακτη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος για τις αιτήσεις αλλοδαπών – Αύριο η τελευταία ημέρα διαγραφών από τους εκλογικούς καταλόγους  

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η έκτακτη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία συνήλθε προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την επίλυση ζητημάτων τα οποία προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες επί της διαδικασίας για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στην έκτακτη σύνοδο δεν συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας ο οποίος μεταβαίνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Θρονική εορτή.

Αρχικά η Σύνοδος εξέτασε την πορεία των διαδικασιών που αφορούν στις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενόψει και ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της ανάγκης να συμβαδίζει η Ιερά Σύνοδος με τις υποχρεώσεις της που υπαγορεύονται από τη σχετική νομοθεσία, αλλά και τις υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μεταξύ άλλων, αποφάσισε όπως όλοι όσοι επιθυμούν να μην συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στους Εκλογικούς Καταλόγους απευθυνθούν με αίτημα διαγραφής.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου, αποφασίστηκε να μην γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για εγγραφή στους καταλόγους από αλλοδαπούς. “Λόγω των απρόβλεπτων θεμάτων που προέκυψαν και της υπέρβασης των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων η Σύνοδος με την απαιτούμενη προς τροποποίηση της Καταστατικής διάταξης πλειοψηφία, αποφάσισε να μην δεχθεί αιτήσεις για εγγραφή αλλοδαπών ορθοδόξων Χριστιανών στους Εκλογικούς Καταλόγους ούτως ώστε να μπορούν να διεξαχθούν οι Εκλογές εντός των προβλεπόμενων υπό του Καταστατικού Χάρτου χρονικών ορίων”, ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος μετά την εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Πάφου, υπέδειξε ότι πιθανότερο είναι να γίνουν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, επίσης, ότι το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’ θα τελεστεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Το επίσημο ανακοινωθέν:

“Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022, εἰς συνεδρίαν, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, Τοποτηρητοῦ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Θρόνου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἀκολούθως:

Ἀπεφάσισε ὅπως τὸ τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο τοῦ ἀειμνήστου Ἀρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, τελεσθεῖ τὸ Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022.

Τὸ ἐπίσημο μνημόσυνο θὰ γίνει στὸ Καθεδρικὸ Ναὸ Ἀποστόλου Βαρνάβα προϊσταμένου τοῦ Τοποτηρητοῦ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Θρόνου Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου.

Ἐξέτασε τὴν πορεία τῶν διαδικασιῶν ποὺ ἀφοροῦν στὶς ἐπικείμενες Ἀρχιεπισκοπικὲς Ἐκλογές, ἐνόψει καὶ ζητημάτων ποὺ ἔχουν προκύψει σχετικὰ μὲ τὸ θέμα τῶν προσωπικῶν δεδομένων καὶ τῆς ἀνάγκης νὰ συμβαδίζει ἡ Ἱερὰ Σύνοδος μὲ τὶς ὑποχρεώσεις της ποὺ ὑπαγορεύονται ἀπὸ τὴ σχετικὴ νομοθεσία, ἀλλὰ καὶ τὶς ὑποδείξεις τῆς Ἐπιτρόπου Προστασίας Προσωπικῶν Δεδομένων.

Μεταξὺ ἄλλων ἀπεφάσισεν ὅπως ὅλοι ὅσοι ἐπιθυμοῦν νὰ μὴν συμπεριληφθοῦν τὰ ὀνόματά τους στοὺς Ἐκλογικοὺς Καταλόγους ἀπευθυνθοῦν μὲ αἴτημα διαγραφῆς ὡς διαλαμβάνει ἐπὶ τούτου ἡ σχετικὴ Ἀνακοίνωση, ἡ ὁποία ἔχει ἤδη ἐκδοθεῖ.

Λόγῳ τῶν ἀπρόβλεπτων θεμάτων ποὺ προέκυψαν καὶ τῆς ὑπέρβασης τῶν τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων ἡ Ἱερὰ Σύνοδος, μὲ τὴν ἀπαιτούμενη πρὸς τροποποίησιν τῆς Καταστατικῆς διάταξης πλειοψηφίαν, ἀπεφάσισε νὰ μὴν δεχθεῖ αἰτήσεις γιὰ ἐγγραφὴ ἀλλοδαπῶν ὀρθοδόξων Χριστιανῶν στοὺς Ἐκλογικοὺς Καταλόγους, οὕτως ὥστε νὰ μποροῦν νὰ διεξαχθοῦν οἱ Ἐκλογὲς ἐντὸς τῶν προβλεπόμενων ὑπὸ τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου χρονικῶν ὁρίων”.

Μέχρι την Τρίτη οι διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι Τρίτη 29 Νοεμβρίου θα μπορούν να γίνουν οι διαγραφές από Εκλογικούς Καταλόγους αποφάσισε κατά την σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε ανακοίνωση του Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννη Χαριλάου, σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να είναι σε θέση να διεξαγάγει έγκυρα και έγκαιρα τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι η άσκηση των δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων και η διαγραφή από τους Εκλογικούς Καταλόγους, που θα καταρτιστούν για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, θα ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη 29.11.2022 η ώρα 12.00 μ.

Ως εκ τούτου, η Εκκλησία της Κύπρου καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, το οποίο επιθυμεί για οποιοδήποτε λόγο το όνομα του να μην περιλαμβάνεται και/ή να αφαιρεθεί από τους Εκλογικούς Καταλόγους των επερχόμενων Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, να αποστείλει τo αίτημα του με τίτλο «Αφαίρεση από τους Εκλογικούς Καταλόγους για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές 2022» μέχρι και την Τρίτη 29.11.2022 η ώρα 12.00 μ.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαγραφή, θα πρέπει να αποστέλλεται το αίτημα του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] δίδοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του εκλογέα προκειμένου να γίνει εφικτή η ταυτοποίηση και η διαγραφή του.

Με την ικανοποίηση του δικαιώματος και τη διαγραφή, θα αποστέλλεται σχετική επιβεβαίωση διαγραφής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πολίτη που αιτήθηκε.

Μετά την πιο πάνω προθεσμία, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, αφού γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις/ αφαιρέσεις, θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση των Εκλογικών Καταλόγων, που θα αναρτηθούν για σκοπούς υποβολής τυχόν ενστάσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Μητροπολίτης Πάφου για το ενδεχόμενο αλλαγής ημερομηνίας των Αρχιεπισκοπικών εκλογών

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Θρονική εορτή ο Μητροπολίτης Ταμασού

Συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με θέμα τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Φωτογραφία αρχείου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων