27/01/2023 27/01/2023 Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Κοιμητήριο της περιοχής Λοτζ, και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Επισκόπων Λούτζ και Πόζναν κυρό Γεώργιο και Σίμωνα. Ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Λούτζ και Πόζναν κ. Αθανάσιο, με τον οποίο επικοινώνησε για την τρέχουσα κατάσταση των εργασιών ανακαίνισης...
27 Ιανουαρίου, 2023 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2023 - 13:25

Επίσκεψη Μητροπολίτη Βαρσοβίας στο Κοιμητήριο του Λοτζ

Διαδώστε:
Επίσκεψη Μητροπολίτη Βαρσοβίας στο Κοιμητήριο του Λοτζ

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Κοιμητήριο της περιοχής Λοτζ, και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Επισκόπων Λούτζ και Πόζναν κυρό Γεώργιο και Σίμωνα.

Ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Λούτζ και Πόζναν κ. Αθανάσιο, με τον οποίο επικοινώνησε για την τρέχουσα κατάσταση των εργασιών ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου.

 

Η περιοχή Λοτζ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας. Ο πληθυσμός της ήταν 698.688 το 2016. Το όνομα της στα πολωνικά σημαίνει “βάρκα”, για αυτό το έμβλημά της είναι μία βάρκα. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας σε επίπεδο έδαφος και σε υψόμετρο περίπου 161 μέτρων.

Η Ορθόδοξη ενορία στο Λοτζ ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με πρωτοβουλία των Ορθοδόξων κατοίκων της. Καθώς ο αριθμός των κατοίκων της Ορθόδοξης πίστης στο Λοτζ αυξανόταν διαδοχικά από το 1850, το 1877 αναπτύχθηκε ένα έργο για την κατασκευή ενός κατάλληλου ναού που θα μπορούσε να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες του ντόπιου ορθόδοξου λαού.

Ο νέος Ορθόδοξος ναός καθαγιάστηκε με την επίκληση του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ακριβώς το 1884 από τον τότε Μητροπολίτη Βαρσοβίας. Ο ναός ήταν ανοιχτός ακόμα και την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην περίοδο του Μεσοπολέμου, παρά τη διαδεδομένη πολιτική κατεδάφισης που ακολούθησε, ο ναός αυτός σώθηκε από την Πρόνοια του Θεού. Είναι η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στην Πολωνία, στους τοίχους της οποίας δεν υπάρχουν αγιογραφίες με εικόνες αγίων.

Το Λοντζ είναι η καρδιά της Ορθόδοξης Επισκοπής Λούτζ και Πόζναν – της μεγαλύτερης Επισκοπής της εν Πολωνία Ορθόδοξης Εκκλησίας από γεωγραφική άποψη. Επί του παρόντος, η Επισκοπή καλύπτει 8 επαρχίες: Łódzkie, Wielkopolskie, Małopolskie, Kujawsko-Pomorskie, Opolskie, Śląskie, Mazowieckie και Świętokrzyskie.

Διαβάστε ακόμη: Πρόεδρος της Πολωνίας: Έκκληση για ειρήνη – Δύναμή μας η καλοσύνη

Φωτογραφίες: Jaroslaw Honczar

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων