26/02/2023 26/02/2023 Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2015 όταν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έθετε τον θεμέλιο λίθο του νέου Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία. Ο νέος καθεδρικός ναός χρίστηκε καθ’ ομοίωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τον Παναγιώτατο να τονίζει τότε πως «…η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μουσείο, ούτε ένα τζαμί,...
26 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2023 - 14:47

Η Αγία του Θεού Σοφία στη Βαρσοβία – Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Διαδώστε:
Η Αγία του Θεού Σοφία στη Βαρσοβία – Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2015 όταν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έθετε τον θεμέλιο λίθο του νέου Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία. Ο νέος καθεδρικός ναός χρίστηκε καθ’ ομοίωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τον Παναγιώτατο να τονίζει τότε πως «…η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μουσείο, ούτε ένα τζαμί, αλλά ήταν πάντα και παραμένει ένας καθεδρικός της Ορθοδοξίας, στους τοίχους του οποίου άγγελοι κλαίνε σιωπηλά και προσεύχονται προς το Θεό».

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2015 όταν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος έθετε τον θεμέλιο λίθο του νέου μητροπολιτικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία.

 

Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας τόνισε πως το σημαντικό αυτό γεγονός συμπίπτει με την 25η επέτειο της ανεξαρτησίας της Πολωνίας και την 90η επέτειο της ανακήρυξης του αυτοκέφαλου της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας

 

Πλέον μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών και οκτώ χρόνια μετά την τοποθέτηση του Θεμέλιου λίθου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανέγερσης. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας, ευχαρίστησε όλους για την οικονομική, φυσική και προσευχητική τους υποστήριξη στην όλη κατασκευαστική διαδικασία.

 

 

Να αναφερθεί ότι ο κ. Σάββας ανέφερε ότι ο Καθεδρικός Ναός χτίστηκε προς τιμήν εκείνων που πέθαναν και εξορίστηκαν στην Εξέγερση της Βαρσοβίας και στα στρατόπεδα εργασίας στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

Επίσης ο κ. Σάββας, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών τους, και να θυμηθούν όλοι τα δεινά των προγόνων.

 

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας κάλεσε όλους τους ιεράρχες, κληρικούς, μοναχούς και πιστούς της Πολωνικής Εκκλησίας να παραστούν στον πολυαναμενόμενο εορταστικό αγιασμό του καθεδρικού ναού την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.
«Απευθυνόμενος σε εσάς με αυτά τα λόγια, αδελφοί και αδελφές, πάνω απ’ όλα, ευχαριστώ τον Θεό για το δώρο της βοήθειας Του στην ανέγερση του ναού του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον Αγ. Σόφια στη Βαρσοβία» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ορθοδοξία χαρίζει στην πατρίδα μας, στην πρωτεύουσά της, τη Βαρσοβία, ένα όμορφο κτίσμα – τον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, με πρότυπο τον πρώτο χριστιανικό ναό στην Κωνσταντινούπολη».

 

 

Τα θυρανοίξια

Τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία

Τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία πραγματοποιήθηκαν σχεδόν πέντε χρόνια μετά την τελετή καθαγιασμού του ακρογωνιαίου λίθου, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020.
Όλων των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, συλλειτουργούντων δε όλων των Ιεραρχών της τοπικής Εκκλησίας.
Στον λόγο του ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ. Σάββας υπογράμμισε την ιστορικότητα, το πανορθόδοξο και το διαχριστιανικό χαρακτήρα αυτής της ημέρας.
«Η Αγία Σοφία της Βαρσοβίας είναι ένα αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Με μεγάλο πόνο στην καρδιά μας είχαμε πληροφορηθεί για την μετατροπή του Ναού της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός πως κατά το θέλημα του Θεού, εδώ στη Βαρσοβία, στο κέντρο της Ευρώπης ανοίγουμε το αντίγραφο αυτού του υπέροχου Κωνσταντινουπολίτικου οικοδομήματος» – είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

 

Σύμβολο πίστεως

Σημειώνεται πως ο ναός είναι ο πρώτος Ορθόδοξος που ανεγείρεται στην Βαρσοβία τα τελευταία 100 χρόνια.
Η Ορθοδοξία στην Πολωνία περιλαμβάνει πάνω από 250 ενορίες, 410 ιερούς ναούς, 259 κληρικούς και περισσότερους από 600.000 πιστούς. Ειδικά στη Βαρσοβία υπάρχουν περίπου 40.000 πιστοί και δύο εκκλησίες: Της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής (ο νυν καθεδρικός που χτίστηκε στο διάστημα 1867-69) και του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος (χτίσθηκε το 1905), όπως και 4 παρεκκλήσια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων