06/02/2023 06/02/2023 Τα πράγματα στη θέση τους βάζει με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, σχετικά με κριτικές που δέχθηκε στη χώρα του για την εθιμοτυπική επιστολή που έστειλε στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο με αφορμή την επέτειο από την ενθρόνισή του. Του Νικολάου Ζαΐμη Στην ίδια δήλωση, με...
06 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2023 - 15:51

Πολωνίας Σάββας: Λάθος μου να στείλω ευχετήρια επιστολή στον Μόσχας Κύριλλο

Διαδώστε:
Πολωνίας Σάββας: Λάθος μου να στείλω ευχετήρια επιστολή στον Μόσχας Κύριλλο

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, σχετικά με κριτικές που δέχθηκε στη χώρα του για την εθιμοτυπική επιστολή που έστειλε στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο με αφορμή την επέτειο από την ενθρόνισή του.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Στην ίδια δήλωση, με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2023,  λαμβάνοντας απολογητική στάση έναντι του ποιμνίου του, ο Μητροπολίτης κ.κ. Σάββας προβαίνει στην παραδοχή ότι έκανε λάθος στο να στείλει ευχετήρια επιστολή στον Μόσχας καθώς προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της πολωνικής κοινωνίας η οποία επέφερε αναστάτωση στην Εκκλησία.

“Έχω καταδικάσει από την αρχή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”

Όπως σημειώνει στην αρχή της δήλωσής του ο Προκαθήμενος της εν Πολωνία Ορθοδόξου Εκκλησίας οδηγείται σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να σβήσουν όποιες αμφιβολίες έχουν δημιουργηθεί από τους πιστούς προς το πρόσωπό του.

Αρχικά αναφέρει ότι η επικοινωνία με τον Πατριάρχη Μόσχας είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση οι ευχές που έστειλε δεν σημαίνει ότι στηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Έχω καταδικάσει και καταδικάζω την εγκληματική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία. Εξέφρασα αυτή τη θέση τον Μάρτιο του 2022, απευθύνοντας έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία και προσωπικά στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για την παύση της”, αναφέρει.

“Έχω εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή μου και την αμηχανία μου για τα λόγια του Πατριάρχη Κύριλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις και πιστεύω ότι δεν ωφελούν για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη της Ορθοδοξίας επί του θέματος”, προσθέτει.

“Πανορθόδοξη Σύνοδο για την Ουκρανική Εκκλησία”

“Τόσο εγώ προσωπικά, ως Προκαθήμενος της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο και οι Επίσκοποι, ο κλήρος και οι πιστοί, υποστηρίζω το Ουκρανικό Έθνος στην επιδίωξή του να ανακτήσει την πλήρη ελευθερία, κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας”, ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι από την αρχή κιόλας του πολέμου, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις Επισκόπων και όλα τα επίσημα έγγραφα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του, “υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη να γίνει ανεξάρτητη η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Έχουμε επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο προκειμένου να ληφθεί μια κοινή Ορθόδοξη απόφαση επί του θέματος, να λυθεί η δύσκολη κανονική κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω διαχωρισμοί στην Ορθοδοξία”.

“Στηρίζουμε τους πρόσφυγες”

Σημειώνει, επίσης, ότι η Πολωνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην παροχή υλικής, ποιμαντικής και ηθικής βοήθειας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως αποδεικνύεται από τη δραστηριότητα του Ορθόδοξου Φιλανθρωπικού Κέντρου «Έλεος», τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε επισκοπικό επίπεδο.

Ολόκληρο το φάσμα αυτής της δραστηριότητας βρίσκεται στους ιστότοπους της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας και των επιμέρους επισκοπών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας αναγνώρισε τη δραστηριότητα αυτή ως ευγενή και βράβευσε τους εκπροσώπους του «Eleos» με τους Σταυρούς της Αξίας της Πολωνικής Δημοκρατίας”, αναφέρει.

Οι δύο Προκαθήμενοι σε παλαιότερη συνάντησή τους  

Λάθος μου να στείλω την επιστολή

“Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στην υπηρεσία του Θεού, της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, της πατρίδας μας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της εκπαίδευσης των νέων γενεών, της οργάνωσης του ορθόδοξου στρατιωτικού ιερατείου και της βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη”, γράφει φτάνοντας στο τέλος της δήλωσης του κάνοντας γνωστό ότι η επιστολή που στάλθηκε έγινε στο πλαίσιο ανταπόκρισης της εθιμοτυπικής διαδικασίας που προβλέπει το πρωτόκολλο, χωρίς να λάβει υπόψη του τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση.

“Η ερμηνεία των προθέσεων μου και των λεγομένων μου με τρόπο αντίθετο με τις προθέσεις που είχα δείχνουν ότι έκανα λάθος και η κατάσταση απαιτούσε περισσότερη προσοχή. Γι’ αυτό εκφράζω τη λύπη μου που προκάλεσα τόσο μεγάλη φασαρία στα μέσα ενημέρωσης, εκθέτοντας την κοινότητα της Πολωνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο πνεύμα της Κυριακής της Συγχώρεσης των Αμαρτιών, που πλησιάζει στην Εκκλησία μας, απευθύνομαι σε εσάς, εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές, και σε όλους τους συμπατριώτες μου: συγχωρέστε με, τον αμαρτωλό”, καταλήγει.

Τι ανέφερε η ευχετήρια επιστολή

Την 1η Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος συμπλήρωσε 14 χρόνια από την ημέρα που ενθρονίστηκε. Μερικοί από όσους του ευχήθηκαν ήταν ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας.

Όπως είχε γράψει το ope.gr, στην επιστολή ανέφερε: «Με την ευκαιρία της δέκατης τέταρτης επετείου της ενθρόνισής σας στον πατριαρχικό θρόνο, εκφράζω τους πιο εγκάρδιους, αδελφικούς χαιρετισμούς μου. Η εν Ρωσία Ορθόδοξη Εκκλησία έλαμψε από την συνεισφορά σας στην πνευματική αναζωπύρωση, ενώ ο ίδιος αποτελείτε παράδειγμα για τους άλλους. Στον εχθρό της πίστης δεν αρέσει η σταθερότητα της εκκλησίας, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να την καταστρέψει. Πιστεύουμε βαθιά ότι το κακό που καταστρέφει την Εκκλησία, θα καταστραφεί από τον ίσιο τον Κατακτητή του θανάτου και της κόλασης, τον Χριστό. Προσευχόμαστε για αυτό στον Σωτήρα μας. Σας εύχομαι να έχετε την άφθονη βοήθεια από το Θεό, υγεία και κάθε καλό».

Η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας με πιστούς και μέσα ενημέρωσης να κατηγορούν τον Προκαθήμενο της Πολωνικής Εκκλησίας ότι στηρίζει τις απόψεις της Ρωσικής Εκκλησίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κ.κ. Σάββας να απολογηθεί προς το ποίμνιο με τη γραπτή δήλωση στην οποία προέβη.

 Το πρωτότυπο κείμενο με τη δήλωση του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων